in

Gılgamış Destanı’ndan Günümüze Uzanan Bir Yolculuk: “Şiirin Kısa Tarihi” Çıktı

John Carey imzalı “Şiirin Kısa Tarihi” adlı çalışma, raflardaki yerini almaya başladı. Eser, Alfa Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Şiirin Kısa Tarihi - John Carey
- Reklam -
- Reklam -

Akademisyen ve eleştirmen John Carey tarafından kaleme alınan Şiirin Kısa Tarihi kitabı okurla buluşuyor. Çalışmanın Türkçe baskısını Tufan Göbekçin çevirisiyle Alfa Kitap yayımlıyor.

1934 yılında Londra’da doğan İngiliz yazar, eleştirmen ve edebiyat profesörü John Carey, bir kitabıyla daha Türkçe raflarında. Daha önce Sanat Neye Yarar? adlı çalışmasıyla dilimize konuk olan Carey, 1982 ve 2004’te Booker Ödülü komitesine; 2005’te ise Man Booker Uluslararası Ödülü jürisine başkanlık etmişti.

Oxford Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı profesörü olarak görev alan Carey, uzun yaşamı boyunca edebiyat eleştirisi ve tarihi adına birçok çalışmaya imza attı.

- Reklam -

Şiirin Kısa Tarihi kitabında incelenen şairler arasında Dante Alighieri, Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Walt Whitman ve William Butler Yeats gibi adını edebiyat tarihine yazdıran sanatçıların yanı sıra Derek Walcott, Marianne Moore ve Maya Angelou gibi yeni isimler de yer alıyor.

Orijinal adı A Little History of Poetry olan Şiirin Kısa Tarihi, kendi dilinde ilk defa 2020’de Yale Üniversitesi Yayınları tarafından basılmıştı.

Şiirin Kısa Tarihi – John Carey | Arka Kapak Tanıtımı

Şiirin Kısa Tarihi - John Carey

Gılgamış Destanı’ndan Günümüze Şiirin En Güzel Sesleri

- Reklam -

“Şiir nedir? Müziğin sesle ilişkisi neyse, şiirin dille ilişkisi odur. Şiir, özel kılınmış dildir. Özel kılındığı için hatırlanacak ve değerli görülecektir. Elbette ki her zaman bu şekilde işlemez. Yüzyıllar boyunca binlerce şiir unutulup gitmiştir. Ama bu kitap unutulmayanlar hakkındadır.”

John Carey, yaklaşık dört bin yıl önce yazılmış, hayatta kalan en eski şiirlerden bugün yazılanlara kadar dünyanın en bilindik şiirlerinin ardındaki hikâyeleri anlatıyor. Carey, eserleriyle dünyaya bakışımızı şekillendiren Dante, Chaucer, Shakespeare, Whitman ve Yeats gibi şairleri inceliyor. Ayrıca bir şiiri en başta “harika” yapan şeyin ne olduğunu sorgulamaya başlayan Derek Walcott, Marianne Moore ve Maya Angelou gibi daha yeni şairlere de yer veriyor.

Hem genç hem de yaşlı okuyucular için bu kısa tarih, dünyadaki şiirlerin zenginliğine ve onları daha da cazip kılan anlaşılması zor niteliğe ışık tutuyor.

Toplamda 440 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Tufan Göbekçin üstleniyor. Ekim 2022 tarihinde yayımlanan eserin grafikleri ise Adnan Elmasoğlu’na ait.

Şiirin Kısa Tarihi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Terminal Filmine İlham Veren Mehran Karimi Nasseri Öldü

Steven Spielberg’ün “Terminal” Filmine İlham Veren Mehran Karimi Nasseri Hayatını Kaybetti

Black Panther 2 Gişenin Zirvesine Oturdu

Black Panther’ın Devam Filmi “Wakanda Forever” Gişenin Yeni Lideri Oldu