in

Sisler İçindeki Lut ile Unutulmuş Fantastik Klasikler Devam Ediyor

Peri masalları ile polisiyeyi buluşturan Hope Mirrlees imzalı Sisler İçindeki Lut, Unutulmuş Fantastik Klasikler serisi kapsamında Türkçede.

Sisler İçindeki Lut- Hope Mirrlees
- Reklam -

İthaki Yayınları’nın toplamda 10 kitaptan oluşması beklenen Unutulmuş Fantastik Klasikler serisi, beşinci adımı olan Sisler İçindeki Lut ile okurun karşısına çıkıyor. İngiliz yazar ve çevirmen Hope Mirrlees’ın 1926 tarihli “Lud-in-the-Mist” artık Türkçede.

1887 yılında İngiltere’de dünyaya gelen yazar, çevirmen, şair ve romancı Hope Mirrlees, fantazya romanları ve şiir üzerine olan çalışmalarıyla tanınıyor. Daha Önce Türkçede okuma fırsatı bulamadığımız Mirrlees, Sisler İçindeki Lut ile karşımızda.

Bir peri masalı ile dedektiflik hikâyesini bir araya getiren kitap, Neil Gaiman ve Tim Powers gibi pek çok çağdaş yazarı etkilemeyi başarıyor.

- Reklam -

Sisler İçindeki Lut – Hope Mirrlees | Arka Kapak Tanıtımı

Woolf’un yazdığı bir mektupta “ne yaptığını bilen biridir o – hercai, titiz, fazlasıyla eğitimli ve güzel giyimli,” diye tanımladığı, şair, çevirmen ve romancı Hope Mirrlees aynı zamanda T. S. Eliot, André Gide, Katherine Mansfield, Bertrand Russell, William Butler Yeats ve Gertrude Stein gibi efsanevi figürlerle de yakın arkadaştı. Yazarın hem bir peri masalı hem bir dedektif hikâyesi olarak okunabilecek macerası Sisler İçindeki Lut’un kıymeti yıllar geçtikçe daha da arttı, Neil Gaiman, Elizabeth Hand ve Tim Powers gibi yazarlar da dahil olmak üzere fantazi edebiyatının birçok ismini etkiledi.

Dapple ile Dawl isimli iki nehrin birleştiği noktadaki bir rıhtım kasabası olan SislerİçindekiLut, Dorimare’in başkentidir. Dapple kaynağı, SislerİçindekiLut’un batısındaki Periler Diyarı’ndadır. Dük Aubrey’nin zamanında perilere hoş bakılır, peri meyvesi de halk tarafından sevilirdi. Ancak Dük, Dorimare’den sürülünce, peri meyvesi suç olarak kabul edildi ve Periler Diyarı’na dair her şey yasaklandı. Kasabanın yeni valisi Nathaniel Chanticleer, peri meyvesinden yediği düşünülen oğlunu kurtarmak için hem birçok gizemi çözmek zorunda kalacak hem de halkı için elinden geleni yapacaktı. Sisler İçindeki Lut, sınırların ötesinden korkma diyor, düşmanlık gelir geçer. Fakat kanun, dokunabildiği şeyleri yürekten sever, mesela kan lekeli bir bıçak ve bu tür şeyler.

“Yirminci yüzyılın en güzel, esaslı, müthiş ve haksızca unutulmuş romanı… küçük, altından bir mucize.” – Neil Gaiman

- Reklam -

“Hem Shakespeare’e yakışır bir trajikomedi, hem bir cinayet soruşturması hem de çok katmanlı bir alegori, üstelik harika bir hikâye.” – Mary Gentle
Sisler İçindeki Lut- Hope Mirrlees

312 sayfadan oluşan romanın çevirmen koltuğunda Damla Göl oturuyor. Kitabın editörlüğü Alican Saygı Ortanca’ya, redaksiyonu Emirhan Burak Aydın’a, kapak tasarımı Hamdi Akçay’a ait. Romanı yayıma hazırlayan ise Setenay Karaçay.

Unutulmuş Fantastik Klasikler serisi ilk olarak William Morris’in Dünyanın Ötesindeki Orman ile başlamış ve George Macdonald, James Branch Cabell, E.R. Eddison, Lord Dunsany gibi yazarları bizlerle buluşturmuştu. Serideki kitapları şuradan takip edebilirsiniz.

Esere dair yorum ve eleştirilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Dede Korkut Destanı Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi’ne Ne Kadar Hakimsiniz?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Studio Ghibli Netflix

Studio Ghibli ve HBO Max İş Birliğine Woody Allen İlham Olmuş

The Mandalorian 3. Sezon Dengar

The Mandalorian 3. Sezon Dengar Karakterini Geri Getirebilir