in

Sistem: Pulitzer Ödüllü James Ball’dan İnternetin İç İşleyişine Küresel Bir Yolculuk

Pulitzer Ödüllü James Ball’ın kaleme aldığı “Sistem” raflardaki yerini aldı. Kitap, internetin iç işleyişini çözümleyerek okuru küresel bir yolculuğa çıkarıyor.

Sistem: Dünyayı Ele Geçiren İnternet Aslında Kimin Elinde - James Ball
- Reklam -
- Reklam -

James Ball imzalı Sistem, Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

The Guardian, BuzzFeed, The Bureau ve The New European gibi saygın mecralarda çalışan James Ball, yaptığı haberlerle adından söz ettiren bir isim. Yayımlanmış birçok kitabı bulunan isim aynı zamanda Oxford Üniversitesi’nde felsefe, politika ve ekonomi alanlarında eğitim aldı. Daha sonrasında Londra Üniversitesi’nde gazetecilik alanında yüksek lisans yapan Ball, 2014’te üyesi olduğu gazeteci grubu hükumet ve halk arasındaki güvenlik ve mahremiyet ilişkisi üzerine yaptığı haberler bir tartışma ortamı oluşturduğundan Pulitzer Ödülü’ne layık görüldü.

Pulitzer ödüllü Ball’ın Sistem adlı kitabı ise, internetin iç işleyişini çözümlüyor ve sözü internetin mimarlarına, patronlara, reklamcılara, hatta aktivistlere vererek buzdağının görünmeyen yüzüne ışık tutuyor.

- Reklam -

Sistem: Dünyayı Ele Geçiren İnternet Aslında Kimin Elinde – James Ball | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

İnternet, temelde kablolar ve bağlantılardan oluşan bir ağdır; dünyayı sarıp sarmalayan, veri merkezlerini birbirine ve nihayetinde bize bağlayan teller ağıdır. Tüm bu ağların sahibi, finansörü ve düzenleyicisiyse birtakım kişilerden ibaret. İnterneti hayatlarımızda soyut bir şey gibi konumlandırıyoruz. Oysa böyle yaparak sadece gerçek gücü görmezden geliyoruz. Peki bu devasa sistem nasıl gelişti? Ekonomi ve politikayı maşa yaparak demokratikleşme kisvesi altında toplumu nasıl şekillendirdi?

James Ball, bu kitapta sistemin iç işleyişini çözümleyerek okuru küresel bir yolculuğa çıkarıyor. Bilgisayar bilimcilerden kablolu yayıncılara, milyarder yatırımcılardan reklamcılara, istihbarat kurumlarına kadar interneti güçlendirerek toplumların ipini elinde tutanları gözler önüne seriyor.

Başarılı gazeteci-yazar, bir zamanlar demokrasinin yenilikçi bir uzantısı olarak coşkuyla karşılanan internetin insan hayatına, toplumlara ve sisteme etkisinin portresini titizlikle çiziyor.

Sistem - Pulitzer Ödüllü James Ball

Sistem için ne dediler?

“Sistem’de James Ball, interneti yönetenlere dair eleştirel bir bakış sunuyor. Mucitlerin, yatırımcıların, patronların, kural koyucuların, isyankarların gözünden bakıldığında bu kitap internetin neşe dolu bir tarihinden ibaret. …Ball, internetin işleyişine daha çok dikkat etmemizi tavsiye ediyor; 2008’deki ekonomik krizden önce finans endüstrisinde olduğu gibi ’eylemsizlik oyununa’ gelmememiz gerektiğini söylüyor.” – Financial Times

“Bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizin ve daha iyi bir internet kurmak için nasıl ilerleyebileceğimizin mükemmel bir özeti.” – Jimmy Wales, Wikipedia’nın kurucusu

- Reklam -

“Ekranınızın ardındaki dünyaya dair büyüleyici bir portre. Tam zamanında kaleme alınmış, çoğunlukla rahatsız edici ve çok önemli bir çalışma.” -Caroline Criado Perez, Invisible Women’ın yazarı

“Bizi Zuckerberg, Bezos ve diğerlerinin ötesine; çevrimiçi her şeyin nasıl çalıştığını, bundan kimin yararlandığını keşfettiğimiz daha karanlık bir dünyaya götürüyor. Büyüleyici, ilgi çekici ve önemli.”- Observer

“Tam da bu zamanda okunması gerek.” – Spectator

“İnterneti kimin, nasıl kontrol ettiğine dair aydınlatıcı bir rehber. Dünyaya bakışınızı değiştirecek ” – Peter Pomerantsev, This is Not Propaganda’nın yazarı

Sistem kitabından dikkat çekici alıntılar:

  • “Teknoloji devriminin sonraki adımını atmak üzereyiz ve düşüp düşmemek bizim elimizde.”
  • “Bize internetin hikâyesinin hep son derece teknik ve sıkıcı olduğu, aslında o kadar önemli olmadığı ve üstüne kafa yormamamız gerektiği söylendi. Bu kitapla, hikâyenin aslında öyle olmadığını ve herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatılabileceğini göstermek istedik.”
  • “İnterneti bu kadar eğlenceli ve büyüleyici bir yer yapan burada her şeyin birbirine bağlı olması. Lakin internetin yarattığı sorunları çözmek isteyenler içinse her şeyin birbirine bağlı olması işleri çok ama çok zorlaştırıyor.”
  • “İnternet insanları güçlendirdiği kadar onları aynı zamanda zayıflattı.”
  • “Bugün elimizde barış ortamından çok uzak bir internet var. Her gün devam eden kesintisiz ve gözlerden uzak bir çatışma var. Ve biz bu çatışmanın tam ortasındayız.”
  • “Teknolojinin gerçekten sonu yok ve bugün bir savaş içinde olduğumuzu düşünüyorum. Her ne kadar gözümüze batmasa da bugün şirketler, bireyler ve hükümetler arasında sessiz bir savaş var…”
  • “İnterneti şekillendirmeye ve kontrol etmeye çalışmak, dünyayı şekillendirmeye ve kontrol etmeye çalışmak demektir.”

Çevirisini Yasin Konyalı‘nın üstlendiği 352 sayfalık kitap, Mayıs 2021 itibarıyla raflardaki yerini aldı. Kitaptan tadımlık ÖN OKUMA için buraya tıklayabilirsiniz.

Peki ya siz Pulitzer ödüllü yazarın kitabının konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Norveç, Sosyal Medya fotoğrafları efekt yasa

Norveç, Sosyal Medyada Efekt Kullandığını Açıklamayan Ünlülere Ceza Verecek

sinema salonları vizyonda hangi filmler var

Sinema Salonları Açıldı: Peki Hangi Filmler Vizyonda?