in

Siyah Yazarların Kitapçısı Kapanıyor: Birleşik Krallık’ta Bir Kitabevi Daha Kapısına Kilit Vuruyor

Siyah yazarların eserlerine odaklanan New Beacon Books kapanıyor. Birleşik Krallık’ta köklü bir kitabevi daha pandemiye yenik düştü.

siyah yazarların kitapçısı New Beacon Books
- Reklam -
- Reklam -

Siyah yazarların kitapçısı olarak anılan ve Birleşik Krallık’ta bu alanda ilk olan New Beacon Books ekonomik nedenlerle kapanıyor. 1966 yılında kurulan kitabevi İngiliz, Karayip, Afrika, Afro-Amerika ve Asya edebiyatında eserler üreten siyah yazarların İngiltere’deki öncü kitabevi olarak tanınıyordu.

Kuzey Londra’da yer alan New Beacon Books, 2016’da da kapanma tehlikesiyle karşılaşmış ancak ayakta kalmayı başarmıştı.

Koronavirüs pandemisinin getirdiği zorluklar ve bunun yanında Amazon gibi e-ticaret sitelerinin sahadaki baskınlığı, diğer kitabevleri gibi New Beacon Books’u da zorladı. Yaşadığı sorunlar sonucu, kitabevinin kapanacağı ve yalnızca internet üzerinden satış yapacağı açıklandı.

- Reklam -

Dönemin siyah yazarları için ayrı bir soluk olan New Beacon Books, aktivist John La Rose ve Sarah White tarafından kurulmuştu.

Communities Empowerment Network’ün başkanı Profesör Augustine John “toplumun kalbi” olduğunu ifade ettiği kitabevi hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Birleşik Krallık’ta siyahlar özelinde basım ve kitap satışı yapan bağımsız kitabevi olarak sadece New Beacon Books kalmıştı. 55 yıl boyunca siyahlar için eğitim ve okul faaliyetlerinde ve bağımsızlık hareketlerinde öncüydü.

“Amazon, Alibris ya da diğer e-kitapçıların aksine, New Beacon toplumun kalbini oluşturuyor, sosyal hareketlenmeler için ortam sağlıyor ve genç seslere imkanlar veriyordu.”

Siyah Yazarların Kitapçısı New Beacon Books’un “Sürdürülebilir Hareketlere” İhtiyacı Var

Kitabevinin kapanacağı haberinin ardından insanlar sosyal medyadan üzüntülerini dile getirdi. Oyuncu Adjoa Andoh konu hakkında şöyle konuştu:

“Bu harika kitapçının kapanacağı için çok üzgünüm. Bu yer yarım asırdır siyahi ve diğer topluluklar için kültürel dayanışma ve danışma sağlayan bir limandı.”

- Reklam -

siyah yazarların kitapçısı New Beacon Books

Bu durum, kitabevi için yardım kampanyalarının başlamasına neden oldu. Şair ve oyuncu Francesca Gilbert, Twitter hesabı üzerinden duyurduğuna göre, kitabevinin müdürleri ile bir proje başlatmaya hazırlanıyor.

Kitabevinin müdürü ve kurucu John La Rose’un oğlu Michael La Rose, daha önce bu tarz kitabevlerinin uzun süre ayakta kalması için “sürdürülebilir bir hareket”e ihtiyaç olduğunu ifade etmişti. La Rose geçtiğimiz yıl şu ifadelerde bulunmuştu:

Black Lives Matter hareketi ile artan bilinç, her ülkeden insanın toplumlarında olan biteni sorgulamasına olanak sağladı. İnsanlar artık geçmişte ne olduğunu bilmek, kitap almak ve gerçekleri öğrenmek istiyor.”

Bağımsız kitabevlerinin yaşadığı bu zorluklar hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

amazon sesli asistan yapay zeka echo

Amazon’un Sesli Asistanı Alexa Felakete Yol Açıyordu: Yapay Zekâ Bir Çocuktan Bozuk Parayı Prize Takmasını İstedi

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü Kazananı Açıklandı