in

Marquis de Sade’nin Yasaklı Kitabı, Fransa’da Ulusal Hazine İlan Edildi

Marquis de Sade’nin tartışmalara yol açan, çeşitli ülkelerde yıllarca yasaklı kalan Sodom’un 120 Günü eseri, Fransa’da “ulusal hazine” ilan edildi.

Sodom'un 120 Günü: Marquis de Sade ulusal hazine
- Reklam -

Hayatı ve eserleri ile daima tartışmalara neden olan Fransız yazar, düşünür ve aristokrat Marquis de Sade imzalı eser, Fransa’da “ulusal hazine” ilan edildi. Yazarın hapishanedeyken yazdığı Sodom’un 120 Günü kitabının orijinal el yazmaları Fransa hükümeti tarafından satın alındı.

74 yıllık yaşamının önemli kısmını Bastille zindanlarında ve akıl hastanesinde geçiren Sade, hapishanedeyken yazmaya başladığı Sodom’un 120 Günü kitabını 1785 yılında ani sevk kararı sebebiyle tamamlayamamıştı. Yazar, yarım kalmış çalışmasını hücresine gizlemişti. Eserin ortaya çıkması ise 1900’lerdeki restorasyona kadar sürmüştü. El yazmaları hâlindeki çalışma seneler sonra yayımlanır ve içeriği nedeniyle o tarihten itibaren de türlü tartışmalara konu olmaktan kaçamadı.

Şimdi ise Fransa hükümeti, Sade’nin Sodom’un 120 Günü’nün (Les Cent Vingt Journées de Sodome) kitabının orijinal el yazmalarını 4 milyon 550 bin avro (yaklaşık olarak 45 milyon Türk lirası) karşılığında satın aldı.

- Reklam -

Fransa Kültür Bakanlığı tarafından “birçok yazarı etkilediği” öne sürülen çalışma, Fransa Milli Kütüphanesi’nin başkent Paris’teki kolu Arsenal Kütüphanesi’nin koleksiyonuna dahil edilecek.

Marquis de Sade Eseri “Sodom’un 120 Günü” Kayıp Geçen Onca Yıl ve Türlü Yasaklamalardan Sonra Artık Bir “Ulusal Hazine”

Sade, 12 metre uzunluğunda ve 11,3 santimetre enindeki 33 yapraktan oluşan eseri 1785’te Bastille Hapishanesi’ndeyken kaleme almıştı.

Sodom'un 120 Günü: Marquis de Sade ulusal hazine

1789’daki Fransız Devrimi’nden sonra yazar serbest bırakılsa da el yazmaları Bastille zindanlarında kalmıştı. Yazar ise bu metnin isyancıların eline geçildiğini düşünmüş ve kendi ifadesine göre “kanlı gözyaşları dökmüştü”.

- Reklam -

Fakat el yazmaları kaybolup gitmedi. Marquis de Villeneuve-Trans adlı bir aristokrat, metinleri saklayan Arnoux de Saint-Maximin’den eseri satın aldı. Villeneuve-Trans Ailesi çalışmayı 100 yıldan fazla bir zaman boyunca saklamış ve 1904 yılında Alman bir koleksiyoncuya satmıştı. Böylece eser ilk defa o sene okurların karşısına çıkmıştı.

Fransa hükümeti, bahsi geçen el yazmasının Aralık 2017’de bir müzayedede satılmasını engellemişti. Açık artırmaya müdahale eden hükümet, eseri ulusal hazine ilan ederek el yazmalarının Fransa dışına çıkmasının önüne geçmişti.

Kitap, cinsel tatmin arayışında olan 4 çapkın zenginin maceralarını konu alıyor. Konusu ve yazarının dünya görüşleri nedeniyle Birleşik Krallık gibi çeşitli ülkelerde uzun süreler yasaklı kalan kitap, şimdi Fransa’nın “ulusal hazinesi” konumunda.

Siz bu gelişmeyi nasıl karşılıyorsunuz? Kitabı okuma fırsatınız olmuş muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Boğul: Junot Diaz

Junot Diaz’ın Amerikan Rüyası ile Alay Eden Öyküleri “Boğul” Kitabında Bir Araya Geliyor

Black Widow Sonrası Çıkacak Tüm Marvel Yapımları

Black Widow Sonrası Marvel Sinematik Evreni: Yaklaşan Tüm Dizi ve Filmler