in

Son 125 Yılın En İyi Kitapları: The New York Times’ın Anketi Sonuçlandı

Son 125 yılın en iyi kitapları anketi sona erdi. The New York Times okurları favorilerini belirledi. Listenin ilk sırasını Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek kitabı aldı.

Son 125 Yılın En İyi Kitapları harper lee
- Reklam -
- Reklam -

Son 125 yılın en iyi kitapları anketi sonlandı. The New York Times tarafından düzenlenen oylamada ilk sıraya Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek kitabı oturdu. Oylamaya 67 ülkeden 200 bin kişi katıldı.

The New York Times geçen ekim ayında Book Review’un 125. yılını kutlamak için okurlarına son 125 yılın en iyi kitaplarını sordu. Okurların önerileri arasından 25 kitap seçilerek bir final listesi hazırlandı. George Orwell’den J.D Salinger’a, J.R.R. Tolkien’den James Joyce, J.K. Rowling’den John Steinbeck’e çeşitli türlerde üreten yazarlardan bir liste oluştu. Öte yandan yalnızca İngilizce üreten yazarların finale kalması da eleştiri konusu hâline geldi.

Neticede 50 eyalet ve 67 ülkeden 200 bini aşkın okur tercihini belirtti. Kazanan ise az bir oy farkıyla Harper Lee oldu.

- Reklam -

İşte Son 125 Yılın En İyi Kitapları

1. Bülbülü Öldürmek (To Kill a Mockingbird) – Harper Lee 

2. Yüzük Kardeşliği (The Fellowship of the Ring) – J.R.R. Tolkien

3. 1984George Orwell

4. Yüzyıllık Yalnızlık (One Hundred Years of Solitude) – Gabriel García Márquez

5. Sevilen (Beloved) – Toni Morrison

- Reklam -

İlk beşe kalamayan John Steinbeck, Ernest Hemingway ve William Faulkner 7 farklı kitabıyla aday gösterilerek öne çıkan isimler olmuştu. James Baldwin, Margaret Atwood ve Virginia Woolf beşer kitapla, geçen günlerde hayatını kaybeden Joan Didion ise dört eseriyle aday gösterilmişti.

Kazananlara baktığımızdaysa hayatı boyunca yalnızca iki eser üretmiş olan Harper Lee’nin ilk sırayı aldığını görüyoruz. Onu, hatırı sayılır bir sadık okur kitlesi bulunan fantazi edebiyatının kurucularından J.R.R. Tolkien takip ediyor. Üçüncü sırada ise distopya edebiyatının önemli kalemi George Orwell var. Büyülü gerçekçilik akımının öncülerinden Gabriel García Márquez dördüncü olurken Nobelli Amerikan yazar Toni Morrison ise listede beşinci sırada yer alıyor.

The New York Times sunuş yazısında yaptığı açıklamada okurların “en iyi kitabın ne anlama geldiğine” dair bakış açılarını görmek istediklerini aktarırken ayrıca önceliklerinin fikir birliği değil, çeşitliliği sağlamak olduğunu kaydetti. Gazete aday gösterilen 1.300’den fazla kitabın yüzde 65’inin yalnızca bir kişi tarafından aday gösterildiğini de aktardı.

Siz bu sıralamayı nasıl buldunuz? Sizin kişisel ilk beşiniz nasıl olurdu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: Nytimes

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ohyespatates ohyespatates dedi ki:

    Aşağı yukarı 845 kitabı bir kişi aday göstermiş. Demek ki oy kullananlar bir göz gezdirip geçmiş. Bence Kayıp Rıhtım anketi bu anketten daha geçerli.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mürekkep Öyküleri: Aylık Öykü Seçkisi 146. Sayısı Yayında

Aylık Öykü Seçkisi’nin 146. Sayısı Yayında: “Mürekkep Öyküleri”

betty white altın kızlar ölüm

Son ‘Altın Kız’ Betty White 99 Yaşında Hayatını Kaybetti