in

Sözleşme: Belma Fırat’tan Toplumsal Adalet Meselesine Değinen Bir İlk Roman

Belma Fırat imzalı “Sözleşme” raflardaki yerini aldı. Yazarın ilk romanı, toplumsal adalet meselesini sorunsallaştıran felsefi kurmaca bir metin olma özelliğini taşıyor.

Sözleşme - Belma Fırat
- Reklam -
- Reklam -

Belma Fırat ilk romanı Sözleşme ile raflardaki yerini aldı. Daha önce kaleme aldığı öykü kitapları ile adından söz ettiren yazar, şimdi de toplumsal sözleşme üzerine çeşitli bakış açılarını bilimkurgu ögeleriyle harmanlayan bir felsefi kurmaca ile okurlarının karşısına çıkıyor.

ODTÜ Ekonomi bölümü mezunu olan ve ardından yine aynı üniversitede yüksek lisansını yapan Belma Fırat, ikinci yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümünde tamamladı. MSGSÜ Felsefe Bölümünde doktora dersleri aldı. Birçok edebiyat dergisi ve öykü seçkisinde kaleme aldığı öyküleri ile yer aldı.

Öykülerin yanı sıra deneme ve inceleme yazılarıyla da tanınan Fırat’ın 2014 yılında Alışın Buradayız, 2016 yılında Kuyuda ve 2018 yılında Bugün Anne Gibi Değilim öykü kitapları yayımlandı.

- Reklam -

Farklı yarışmalarda kaleme aldığı öyküler ile ödüller de kazanan yazar, şimdi de toplumsal adalet meselesini sorunsallaştıran felsefi kurmaca bir metin olan Sözleşme adlı ilk romanı okurlarının karşısına çıktı.

Nota Bene Yayınları etiketiyle yayımlanan eserin tanıtım yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sözleşme – Belma Fırat | Arka Kapak Yazısı

Sözleşme - Belma Fırat

Sözleşme, toplumsal adalet meselesini sorunsallaştıran felsefi kurmaca bir metin. Bilimkurgudan yola çıkıp daha çok hakikatin kaybına dikkat çeken, manipülasyon perdesini işaret eden, pek çok filozofun ve düşünürün metinlerine gönderme yapan bir roman.

- Reklam -

Bilimsel bir buluş eşliğinde gerçekleşmesi istenen adil toplum sözleşmesi için bir deney topluluğu oluşturulur. Deney hafızanın, dolayısıyla kimliğin geçici süreyle silinmesini sağlayan bir aparatla gerçekleşir. Deneyin amacı “geçici hafıza kaybı durumunda sözleşme yapmanın mümkün olup olmadığını araştırmak” diye tanıtılır. Deneyin anlatıldığı seminerde tanışan Özgür, Hayat, Cihan ve Eylem’se tutum, düşünce ve seçimleriyle okuru etik bir tartışmaya davet eder.

Sözleşme toplumsal adaleti arıyor. Herkes için adaleti sağlayan, ana bileşenleri düşünce ve inanç özgürlüğü, toplumsal cinsiyet eşitliği olan bir toplum sözleşmesi yapmanın mümkünlüğünü tartışıyor. Denemenin konusu olabilecek bir temayı Belma Fırat kurmaca yoluyla kaleme alarak edebiyatla felsefeyi aynı metinde buluşturuyor.

“Şimdi gözlerimizi kapatıp düşünelim. Bizi duyularımızdan, doğa yasalarına olan nedensellik bağlarımızdan kurtarabilecek saf bir bilinç durumuna geçebilseydik ve salt düşünen varlıklar olarak bir araya gelip, fiziksel koşullarımızdan, bedensel arzularımızdan, her türlü maddi istek, dürtü ve hırslarımızdan bağımsız ve tarafsız şekilde herkes için, tüm insanlık için geçerli olabilecek evrensel yasalar üzerinde uzlaşabilir miydik? Böyle bir uzlaşmayı, birlikte yaşamanın kurallarını belirleyen bir toplumsal sözleşmenin temeli yapabilir miydik.”

Toplamda 96 sayfadan oluşan eser, Kasım 2021 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Belma Fırat’ın daha önce kaleme aldığı öyküleri okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yeni romanının konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Boys Diabolical

The Boys’un Yeni Animasyon Dizisi “Diabolical” Karl Urban Tarafından Duyuruldu

Raised By Wolves 2. Sezon Fragmanı

Raised By Wolves 2. Sezon Fragmanı: Ridley Scott’ın Bilimkurgu Dizisi Geri Dönüyor