in

80’lerin Şili’sinde Diktatörlük Gölgesinde Büyüyen Nesli Anlatan “Space Invaders” Kitabı Türkçede

Latin Amerika edebiyatının önemli yazarlarından Nona Fernandez’in kaleme aldığı “Space Invaders” kitabı Türkçe raflarındaki yerini aldı.

Space Invaders - Nona Fernandez
- Reklam -
- Reklam -

Nona Fernandez imzalı Space Invaders kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, dilimize İthaki Yayınları’nın Modern Dizisi kapsamında kazandırılıyor.

Latin Amerika edebiyatının önemli temsilcilerinden Nona Fernandez artık Türkçede. Şilili yazar şair, senarist ve oyuncu Fernandez 1971 yılında dünyaya geldi. Yazar, eserlerinde çoğunlukla eski Şili devlet başkanı Augusto Pinochet’in dikta rejimi günlerini konu alması ile dikkat çekti. Santiago Municipal Literature Award, Altazor Award ve Sor Juana Inés de la Cruz Prize gibi ödüllere layık görüldü.

Orijinal dilinde ilk olarak 2013 yılında yayımlanan Space invaders, dikta rejimi gölgesinde rüyalara musallat olan Estrella González karakterinin öyküsünü konu alıyor.

- Reklam -

Space Invaders – Nona Fernandez | Arka Kapak Tanıtımı

Space Invaders - Nona Fernandez

Nona Fernández, kendi kuşağının önde gelen Latin Amerikalı yazarlarından biri. Oyunculuk ve senaryo yazarlığı da yapan Fernández, roman ve öyküleriyle unutulmaması gerekenleri hatırlatmayı görev edinmiş, Şili’nin tarihindeki karanlık sayfalara ayna tutmaya çalışan bir bellek direnişçisi.

Space Invaders, bir grup çocukluk arkadaşının anıları ile rüyalarına musallat olan Estrella González’in hikâyesini anlatıyor. Çocuklar, arkadaşları Estrella’nın varlığını hissediyor, sesini duyuyor, mektuplarını okuyor ve gizemli bir şekilde ortadan kaybolan bu kızı sık sık hatırlıyorlar. O yılların en yaygın video oyunlarından biri olan Space Invaders’ın eşliğinde, bir yandan kendileri de meçhul bir oyunun taşları, bir yapbozun parçaları gibi, Pinochet rejiminin karanlığında anıdan anıya, düşten düşe süzülüyorlar.

1980’li yıllarda Şili’de, diktatörlüğün gölgesinde büyüyen bir neslin hikâyesini anlatan bu roman, çocukluğun büyülü dünyası ile haber bültenlerine sıkışmış trajik hakikatleri harmanlayan, hatırlayanların unutturanlarla hesaplaştığı bir eser.

- Reklam -

Space Invaders Hakkında Ne Dediler?

Nona Fernandez
Nona Fernandez

“Pırlanta gibi bir kitap… İnsanın cebine atıp tekrar tekrar okuması için birebir.” – Patti Smith

“Yaşadıkları berbat ülkeyi anlamaya çalışan Şilili çocukların nesli hakkında, karanlık ve oyunbaz bir roman.” – Alejandro Zambra

Toplamda 72 sayfadan oluşan Space Invaders kitabının çevirmenliğini, Marguerite Duras, Carlos Fenseca ve Alice Munro gibi yazarları dilimize kazandıran Roza Hakmen üstleniyor.

Space Invaders, İthaki Modern dizisinin 43. kitabı olarak karşımıza çıktı. Dizideki diğer eserlere buradan göz atabilirsiniz.

Kitap ve Nona Fernandez hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Tıpkı 80’lerin Türkiyesi gibi…

  2. Avatar for yunusemre yunusemre dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Emma Stone Disney Dava Cruella

Emma Stone da Disney’e Dava Açmaya Hazırlananlar Arasına Katılıyor

Noragami 3. sezon

Noragami 3. Sezon İhtimali: Hayranların İsteği Gerçek Olacak mı?