in ,

Spekülatif Kurgu Rüzgârı Ketebe’de Esiyor: İşte 15 Kitap Önerisi

Ketebe Yayınları, spekülatif kurgu eserleriyle dikkat çekiyor. İşte yayınevinin mutlaka göz atmanız gereken fantazi, korku, bilimkurgu ve tuhaf kurgu türlerindeki 15 eseri.

Spekülatif Kurgu Ketebe Yayınları Kitap Önerileri
- Reklam -
- Reklam -

Ketebe Yayınları, spekülatif kurgu türünde yayıma hazırladığı eserlerle dikkatleri çekmeyi başarıyor. İşte Ketebe imzasıyla okuyabileceğiniz fantastik, bilimkurgu, korku, polisiye türlerindeki kitaplar!

Spekülatif kurgu hem dünyada hem de ülkemizde gün geçtikçe daha fazla okura ulaşmaya devam ediyor. Kuşkusuz bunda sinema ve televizyon dünyasındaki yüksek prodüksiyonlu yapımların katkısı büyük. Ancak fantazi, korku, bilimkurgu, gotik, polisiye ve benzeri alttürler daima vardı. İnsanlık varlığını koruduğu müddetçe de muhtemelen var olmayı sürdürecek.

Türkçe yayın yapan pek çok yayınevi rotasını spekülatif kurguya kırmış durumda. Bunlar arasında dikkat çekenlerden birisi de Ketebe. Üç yılı aşkın süredir yayıncılık faaliyetini sürdüren yayınevi şimdiden 300’den fazla eseri okurla buluşturdu. Aldığımız haberlere göre, yayınevi yeni döneminde okura spekülatif kurgu türündeki kitaplara ağırlık vermeye devam edecek.

- Reklam -

Biz de yayınevinin şimdiye dek bu türlerde basmış olduğu kitapları ve yakın gelecekte okurla buluşturmayı planladığı eserleri sizler için derledik.

İşte Ketebe Yayınları’nın Spekülatif Kurgu Eserleri

Kuyu ve Sarkaç, Şehrazatın 1002. Gece Masalı ve Çağrılan Mektup – Edgar Allan Poe

edgar allan poe ketebe Spekülatif Kurgu

Amerikalı şair ve yazar Edgar Allan Poe eserlerini pek çok yayınevinden okuma fırsatı bulduk. Bu doğru. Ketebe de korku, gotik ve polisiye türlerinin öncül yazarlarından Poe’yu külliyatlarına katmakta geri durmuyor. Kuyu ve Sarkaç, Şehrazatın 1002. Gece Masalı ve Çağrılan Mektup başlıklarında toplanan Poe öykülerinin çevirileri Selma Aksoy Türköz’e ait.

Rus Tazısı – Milorad Paviç

Rus Tazısı - Milorad Paviç

Sırp yazar ve şair Milorad Paviç’in ilk defa 1979 yılında yayımlanan öykü kitabı Rus Tazısı, fantastik gizemli ve sıra dışı bir yörüngede ilerliyor. Büyülü gerçekçi metinlere ilgi duyan okurların en azından adına aşina olduğu Paviç’in bu eseri, usta çevirmen Işık Ergüden tarafından dilimize kazandırılmış.

Kvaidan ve Tuhaf Şeylere Dair Hikâyeler – Lufcadio Hearn

Kvaidan ve Tuhaf Şeylere Dair Hikâyeler - Lufcadio Hearn

Yunan ve İrlanda kökenli Japon yazar Lafcadio Hearn’in Kvaidan – Tuhaf Şeylere Dair Öyküler’i ilk defa 1904 yılında yayımlanmıştı. Hearn için sık yapılan tanımlamalardan birisi “Japonya’nın Edgar Allan Poe’su” olması. Ancak kuşkusuz Lafcadio Hearn bundan çok daha fazlası. Japon ve Çin kaynaklı birbirinden tuhaf öykülerin yer aldığı kitap, bu kültürlerin meraklılarının da ilgisini çekecek bir toplam.

Acaibü’l Mahlukat – Kolektif

Acaibü’l Mahlukat - Kolektif Spekülatif Kurgu

Kolektif öykü derlemeleri arasında dikkat çeken bir çalışma da Acaib-ül Mahlukat ile karşımıza çıkıyor. Türk mitolojisinin acayiplerini, günümüz hikâyelerine taşıyan antolojide her yazar bir mahluk seçip onun etrafında kuruyor öyküsünü. Aykut Ertuğrul’un derlediği kitapta Tepegöz, Simurg, Al Karısı, Alageyik, Gulyabani, Şahmeran, Ak Sakallı Dede, Peri Padişahının Kızı, Cadu Kadın ve Lamba Cini öyküleri yer alıyor.

Peri Palas – Ömer Faruk Yazıcı

Peri Palas - Ömer Faruk Yazıcı

Yerli korku ve fantastik edebiyatımızın dikkat çeken genç kalemlerinden Ömer Faruk Yazıcı’nın ilk romanı Peri Palas; okuru yerli bir Witcher macerasına davet ediyor. Bir yanda cinler, periler, gulyabaniler, hayaletler ve kültürümüzden türlü mahluk; diğer yanda tehlike altındaki İstanbul…

Hayalet Kapısı ve Çağrılan – Sadık Yemni

Hayalet Kapısı ve Çağrılan - Sadık Yemni

Yerli fantastik ve bilimkurgunun tanınan yazarlarından Sadık Yemni eserleriyle Ketebe’de. Yazarın Hayalet Kapısı adlı romanı bilimkurgu ve polisiyeyi bir araya getirirken yapay zekâyı da anlatısına ortak ediyor. Çağrılan’da ise dijital çağa yeni bir bakış atma fırsatı buluyoruz.

Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu – Aykut Ertuğrul

Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu - Aykut Ertuğrul Spekülatif Kurgu

Aykut Ertuğrul ismini birçok okur Post Öykü dergisinden ve yazarın çokça konuşulan öykü kitaplarından hatırlayacaktır. Başlangıçların Sonsuz Mutluluğu sırtını mitlere, fantazyaya ve büyülü gerçekçiliğe dayayan bir eser.

Hepimizden Çok Korkuyorum – Ertuğrul Emin Akgün

Hepimizden Çok Korkuyorum - Ertuğrul Emin Akgün

Ertuğrul Emin Akgün’ün ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyan Hepimizden Çok Korkuyorum, korku ve tedirginliğini derinlerde hissettiren bir eser. Filmler, oyunlar, bilmeceler, yirmilik dişler ve metrobüsler… Her şey mümkün.

- Reklam -

Bir Zamanlar Dünyada – Murat k. Murat

Bir Zamanlar Dünyada - Murat k. Murat Spekülatif Kurgu

Murat k. Murat’ın ilk kitabı Bir Zamanlar Dünyada; mitler, distopya ve rivayetlerden beslenen tuhaf öyküleri barındırıyor.

“Karanlık büyüdükçe öfkesi artıyor. Nihayet avcının dişleri ense kökünde. O zaman anlıyor. Av da avcı da birdir. Bir ömür kovaladığı da, kaçtığı da kendisidir. Zapt edilemez bir iştahla yakaladığı da aslında kendi kuyruğudur.”

Ruh Dememi Bağışlayın – Emre Ergin

Ruh Dememi Bağışlayın - Emre Ergin

Dördüncü Dilek, Acziyetin Tekniği ve Beş Kere Halil kitapları ile tanınan Emre Ergin’in son öykü kitabı Ruh Dememi Bağışlayın, Ketebe’nin yerli öyküde öne çıkan işlerinden birisi. Şehrazad, Pinokyo, ejderhalar… Büyülü gerçekçi, fantastik ve kimi zaman da distopik metinler okurunu bekliyor.

Felgu – Gülşen Funda

Felgu - Gülşen Funda

Gülşen Funda’dan bir ilk kitap. Uzak diyarlarda geçen, masalla gerçeğin birbirine karıştığı öyküler.

“Çıktığımız yolculukta kendimizle, diğer insanlarla, doğayla, evrenle, geçmişle ve gelecekle gizemli bir münasebet kuruyoruz: Tıpkı dans eden bilge bir şaman gibi.”

Yankı Ustası – M. Sami Yıldız

Yankı Ustası - M. Sami Yıldız

Mahmut Sami Yıldız’ın Yankı Ustası, Ketebe’nin yerli öyküde yer verdiği bir başka dikkat çeken çalışma. Gerçekle hayal arasında giden, mitoloji ve arketiplerden ustaca yararlanan eser okura, “Hayatla ölüm arasındaki insanın varlığı nedir ki?” sorusunu soruyor.

Ketebe’de 2021 Yılının İlk Çeyreğinde Yayımlanacak Spekülatif Kurgu Eserler

Seyyahlar ve Kâşifler – Kolektif

Ketebe, 2021’de de kolektif çalışmalara devam edecek. Tarihteki önemli kâşiflerin yaşamlarının yeniden yazıldığı bu çalışmada, kadim ve arkaik dünyada o çağın insanını, seyyahlarını, kâşiflerini ve anlatılarını nasıl bir bağ ile günümüze taşıdığımız ortaya çıkacak.

Ölüm Ülkesinin Fethi (Shadows of Ecstasy) – Charles Williams

İçerisinde J.R.R. Tolkien ve C. S. Lewis gibi yazarların üye olduğu Inklings topluluğunun bir parçası olan Charles Williams ilk defa Türkçeye geliyor. Williams, T.S. Elliot’a göre geçen yüzyılın en özgün İngiliz yazarlarından birisi. Türkçede daha önce okuma fırsatı bulamadığımız bu yazar, teoloji ve arketiplere olan yüksek hakimiyeti ile dikkat çekiyor. Ketebe, Williams’ın 1931 yılında yayımlanan Shadows of Ecstasy kitabını okurla buluşturacak.

Çılgınlığın Dağlarında – H.P. Lovecraft

Ketebe Yayınları, önümüzdeki yıl da H.P. Lovecraft külliyatını genişletmeyi sürdürecek. Korku edebiyatının ikonik isminin dehşet dolu hikâyeleri, yeni çevirilerle karşımıza gelmeye devam edecek.

İnsanın Acayip Kısa Tarihi – Güray Süngü

Oğuz Atay ve Necip Fazıl ödüllerini kucaklamış olan öykü ve roman yazarı Güray Süngü, önümüzdeki günlerde İnsanın Acayip Kısa Tarihi ile raflara gelecek. Büyülü gerçekçi unsurların ön plana çıktığı eser okuru bambaşka bir deneyimin parçası kılacak.

Romandan şiire, tarihten düşünceye, klasik metinlerden özel edisyon çalışmalara kadar geniş bir yelpazede ve yüksek bir frekanstan yayın yapan Ketebe; kültür dünyasında kalıcı bir yer edinme hedefiyle yoluna devam ediyor. Bir yanda seçkin eserleri bünyesine katan yayınevi, diğer tarafta da genç kalemlere, tarih meraklılarına ve araştırmacılara davet niteliğindeki eserleriyle dikkatleri çekmeyi başarıyor. Dünya edebiyatının hem günceline hem de klasik metinlerine odaklanan yayınevi, düşünce dünyasının köşe taşlarını ve gün yüzüne çıkmamış değerlerini de es geçmemeyi başarıyor.

Peki sizin bu listeden dikkatinizi çeken kitaplar oldu mu? Yayınevinin 2021 programının ilk çeyreğini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı ve beklentilerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.

Bu bir advertorial içeriktir.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Hepsi ilginç kitaplara benziyor. İşaretleyip bir köşeye iliştirelim. :slight_smile:

  2. Avatar for kivoethe kivoethe dedi ki:

    Spekülatif kurgu terimini de sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkürler :slightly_smiling_face:

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihin İlk Jinekolojik Tedavisi Antik Mısır

Tarihin İlk Jinekolojik Tedavisi Antik Mısır’da Gerçekleşti

Orhan Kemal Tramvay Durağı Cibali

Orhan Kemal Adının Cibali Tramvay Durağına Verilmesi İçin İmza Kampanyası