in

Stanislaw Lem Türkçedeki Macerasına Alfa Kitap ile Devam Ediyor

Stanislaw Lem kitapları Türkçedeki yolculuğuna Alfa Kitap’ta devam ediyor. Bilimkurgunun klasik yazarı, yeniden bizlerle buluşuyor.

Stanislaw Lem Kitapları
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarları arasında gösterilen, Solaris gibi kült bir eserin altında imzası olan Stanislaw Lem; Türkçede yoluna yeni bir yayıneviyle devam ediyor. Alfa Kitap, yazarın kitaplarından oluşacak bir diziye başladı. Lem kitaplarında ilk iki roman ise görücüye çıktı bile.

Stanislaw Lem Türkçe raflarına ismi pek de yabancı olan bir yazar değil. Daha önce Lem’in kitaplarını İletişim Yayınları, Cem Yayınları, Pinhan Kitap, İthaki Yayınları gibi pek çok yayınevine dağınık bir şekilde de olsa okuma fırsatı bulmuştuk. Şimdiyse kendisini başka bir yayınevi çatısı altında göreceğiz.

Alfa Kitap’ın bizlerle buluşturduğu ilk Lem kitapları ise Aden ve Yıldızlardan Dönüş oldu. Her iki kitabı da daha önce İletişim Yayınları etiketiyle okuma fırsatı bulmuştuk. Alfa Kitap, aynı çevirilerin gözden geçirilmiş baskılarını yepyeni kapaklarla bizlere sunuyor.

- Reklam -

İlk defa 1959 yılında basılan Aden, teknoloji ve iletişime dair felsefi soru işaretleriyle dolu bir eser.

Aden – Stanislaw Lem | Arka Kapak

Stanislaw Lem - Aden
“Lem kolay kolay anlaşılmayan ama görülen, hissedilen ve övgüyü hak eden bir olası gelecek tasviri yapmayı başarıyor.” – Ursula K. Le Guin

Altı kişilik mürettebat, başka bir güneşin dördüncü gezegenine zorunlu iniş yaptığında farklı bir dünyayla karşılaşacağını biliyordu. Ama Aden gezegeni kadar farklı bir dünyayı kimse tahmin edemezdi. Dünya’yı andıran bu garip gezegenin bildiğimiz Dünya ile tek ortak noktasının solunuma uygun atmosferi olduğunu ekip ürpertici deneyimler sonucunda öğrenecekti. Tuhaf ormanları, havada uçuşan erimiş metalleri, devasa bitkileri ve ilgisiz canlıları keşfederken gittikleri her yerde ölümün izleriyle karşılaşıyorlardı. Korku ile merak arasında sıkışıp kalan ekibin kararı merakın peşinden gidip canlılarla iletişim kurmak olacaktı.

- Reklam -

Çarpıcı bir bilimkurgu romanı olan Aden insanlığa dair temel bir soruyu dillendiriyor: Toplum aslında nedir?
Olgun Töman imzasıyla Türkçeye kazandırılan kitap 312 sayfa. Eserin editörlüğü Özlem Öztemel’e, grafikleri ise Füsun Turcan Elmasoğlu’na ait.

Yıldızlardan Dönüş ise 1961 tarihli bir eser. Yıllar sonra dünyaya geri dönen bir astronotun uyumsuz günlerini konu alıyor.

Yıldızlardan Dönüş – Stanislaw Lem | Arka Kapak

Stanislaw Lem - Yıldızlardan Dönüş
“Lem’in edebi ve sezgisel yaklaşımı, okuyucuları en sağlam bilimsel makalelerden bile daha iyi ikna ediyor.” – Douglas R. Hofstadter ve Daniel C. Dennett

Hal Bregg, uzay görevinden dünyaya dönüş yapan bir astronottur. Onun biyolojik saatine göre on yıl geçse de Dünya zamanıyla 127 yıl geçmiştir. Dünya, kendi tabirleriyle “betrize” olmuş insanlarla dolu tanınmaz bir yer haline gelmiştir. Bregg’in, uygarlığın ve ekonominin üst düzeyde olduğu, savaşlardan arınmış ve herhangi bir şiddet belirtisi göstermeyen bu yeni ütopik dünyaya uyum sağlamak için sancılı aşamalardan geçmesi gerekiyordur. Ailesini ve arkadaşlarını kaybetmiş eski astronot yabancı bir dünyada kendisini bulabilecek midir?
Sevil Cerit tarafından Türkçeleştirilen eser 356 sayfadan oluşuyor.

Yayınevinin Polonyalı bilimkurgu yazarı Stanislaw Lem için hazırladığı dizi genişlemeye devam edecek. Yazarın tüm kitaplarının tek bir çatı altında toplanması bekleniyor.

Peki sizin favori Lem kitabınız hangisi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Stanislaw Lem’in Geleceğe Dair Şimdiden Gerçekleşmiş 10 Öngörüsü

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Gönlümüzü çalmak istiyorsan Alfa, bize uygun fiyatlarla gel. Fiyatlar büyüdükçe sahaflar yakınlaşır unutma! :smiley:

  2. Avatar for fascinate fascinate dedi ki:

    Keşke dune serisini de alfa alsaydı. Yeni çeviriyle, ciltli baskıyla, uygun fiyatla fantastik bir iş olurdu. Daha önce hiç okumamıştım Lem’i. Bu baskıları (özellikle de kapak tasarımını) gördükten sonra gönül rahatlığıyla alıp okuyabilirim. Hallelujah!!!

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Mandalorian 2. Sezon

The Mandalorian 2. Sezon Çıkış Tarihi Netleşti

netflix türkiye

Netflix Türkiye, Ücretsiz Deneme Sürümünü Kaldırdı