in

Stanislaw Lem Türkçe Baskıları Tam Gaz: Dönüşüm Hastanesi ve Yıldız Güncesi

Bilimkurgu edebiyatının usta yazarı Stanislaw Lem, Türkçedeki yolculuğunu Dönüşüm Hastanesi ve Yıldız Güncesi kitaplarının yeni baskılarıyla sürdürüyor.

Stanislaw Lem Yeni Kitaplar
- Reklam -
- Reklam -

Dünya çapında bilimkurgu edebiyatının en büyük yazarları arasında yer alan Stanislaw Lem, Türkçedeki yolculuğunu sürdürüyor. Polonyalı yazarı daha önce farklı yayınevlerinden okuma fırsatı bulmuş olsak da, sonunda tüm eserleri tek bir elden düzenli bir şekilde çıkmaya başladı. Alfa Kitap, Lem’in Yıldız Güncesi ve Dönüşüm Hastanesi kitaplarını okurla buluşturuyor.

Yayınevi, Stanislaw Lem’in hem daha önce dilimize kazandırılmış eserlerini hem de ilk defa yayımlanacak kitaplarını Türkçeleştirmeyi sürdürüyor. Alfa Kitap Lem külliyatına Aden ve Yıldızlardan Dönüş ile geçen şubat ayında başlamıştı. Üç aylık bir aradan sonra yazarın iki kitabı daha raflara çıkıyor.

Üç numaralı Lem romanı Yıldız Güncesi (Dzienniki gwiazdowe) orijinal dilinde 1971’de, Türkçede ise 2001’de (İletişim Yayınları) yayımlanmıştı. Yayınevi, daha önceki edisyondaki çevirmen tercihini (Sevil Cerit) korumuş. Yıldız Güncesi, dört kitaplık Ijon Tichy serisinin ilk romanı.

- Reklam -

Dizinin dördüncü basamağı olan Dönüşüm Hastanesi ise daha da eski tarihli bir roman. 1955 yılında yayımlanan eser aynı zamanda Czas nieutracony (Zaman Kaybolmadı) adlı üçlemenin de birinci basamağı. Bu kitap 2000 tarihinde yine İletişim Yayınları etiketiyle raflara sunulmuştu.

Stanislaw Lem Yıldız Güncesi

Yıldız Güncesi – Stanislaw Lem Yeni Baskı | Arka Kapak

“Lem muazzam bir hayal gücü zenginliğine ve karakter yaratma hünerine sahip. Çok komik, alaycı, şaşırtıcı ve bilgili bir yazar.” — Theodore Sturgeon

Zaman atlamalarında sürekli kendine rastlayan bir gezgin, robotların dünyasını gözetlemeye giden bir casus, uzayda birbirinden garip canlılarla ve uygarlıklarla karşılaşan bir kâşif ve bir süpernova ormanında umutsuzca kaybolup çıkışı arayan bir yolcu. Uzay gezgini Ijon Tichy’nin akıl almaz maceralarına hoş geldiniz! Uzay yolculuğuna meraklı patatesler mi istersiniz ya da dindar robotlar mı veya insanlığın kıyım tarihini hafızalarından silemeyen robotlar, otuz iki kısım tekmili birden burada!

Dünyanın en büyük bilimkurgu yazarlarından biri olan Stanislaw Lem, bu eğlenceli romanında teknoloji, teoloji, rasyonel akıl gibi insanlık gururunun ikonlarını tiye alıyor.
Sevil Cerit’in çevirmenliğini üstlendiği eser 424 sayfadan oluşuyor.

Stanislaw Lem Dönüşüm Hastanesi

- Reklam -

Dönüşüm Hastanesi – Stanislaw Lem Yeni Baskı | Arka Kapak

Bilimkurgu Edebiyatının Aristokratı STANISLAW LEM TÜM KÜLLİYATIYLA ALFA’DA

Nazilerin Polonya’yı işgal ettiği dönemde genç bir doktor olan Stefan Trzyniecki, katıldığı bir cenazeden sonra yakın bir bölgedeki akıl hastanesinde çalışmaya başlar. Dışarıda yaşanan vahşetten ve insanlık dışı suçlardan kaçmak isteyen Stefan için ilk başlarda hastane oldukça güvenli bir sığınaktır. Fakat içeride yaşanan deliliğin, yanı başlarında süregelen savaştan hiçbir farkının olmadığını öğrenmesi uzun sürmeyecektir.

Kendisi de tıp eğitimi almış Lem’in ilk romanlarından olan Dönüşüm Hastanesi, hiçbir bilimkurgu ögesi taşımamakla birlikte yazarın kimliğini en çok gözler önüne seren en otobiyografik romanı kabul edilmektedir.
Yine Sevil Cerit çevirisiyle okuyacağımız bu roman ise 272 sayfa.

Bilimkurgu edebiyatının en tanınmış yazarlarından Stanislaw Lem’in Solaris eseri 1972’de Andrei Tarkovski tarafından beyaz perdeye de uyarlanmıştı. 1921 yılında Polonya’da doğan yazar, 2006 senesinde aramızdan ayrıldı.

Yayınevinin Stanislaw Lem dizisini buradan takip edebilirsiniz.

Peki siz daha önce Lem okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Stanislaw Lem’in Geleceğe Dair Şimdiden Gerçekleşmiş 10 Öngörüsü

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Okuduğum üç kitabından sonra daha da fazlasını okutturmaya niyetli bir yazar abimizdir kendisi. Ayrıca Alfa’ nın bu kapak tasarımları da göze çok hoş gelmektedir. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Astonishing X-Men marvel klasikleri 3

Astonishing X-Men: Joss Whedon ve John Cassaday’den Bir Marvel Klasiği

narnia günlükleri alıntıları

Narnia Günlükleri Film Yerine Netflix Dizisi mi Olacak?