in

Stephen Crane’in Novellası Canavar Raflarda

Amerikalı yazar Stephen Crane imzalı Canavar, Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi kapsamında Türkçede.

Stephen Crane
- Reklam -
- Reklam -

İlk olarak 1898 yılında yayımlanan ve şu sıralar Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi’nin bir parçası olarak Türkçeye kazandırılan Canavar raflardaki yerini alıyor. Amerikalı yazar Stephen Crane imzalı meşhur novella artık Türkçede.

1871 yılında Newark’ta doğan Stephen Crane, Maggie: A Girl of the Streets (1893), The Red Badge of Courage (1895) ve kısa hikâyeleri olan The Open Boat, The Bride Comes to Yellow Sky ve The Blue Hotel ile tanınıyor.

Crane dilimize yabancı bir isim değil. Sokak Kızı Maggie, Kanlı Madalya ve Erkekler, Kadınlar ve Tekneler adlı eserleri daha önce karşımıza çıkmıştı.

- Reklam -

Irkçılık Karşıtı Bir Novella

Crane’in meşhur novellalarından birisi olan Canavar kurmaca bir Amerikan kasabasında geçmektedir. Köleliğin kaldırılmasıyla iyice yükselen siyahi karşıtı görüşü eleştiren yapıt, beyaz bir çocuğu yangından kurtaran siyahi bir gencin kasabada nasıl hor görüldüğüne şahit oluyoruz. Yangında yüzünü kaybederek toplum tarafından canavar olarak kabul edilen Henry Johnson artık iyice tanınmaz hale gelmiştir.

Stephen Crane bu eserinde aynayı hem topluma hem de okura tutar. Soru ise her zaman olduğu kadar basittir: Gerçek canavar kim?

- Reklam -

29 yıllık hayatına şimdilerde klasik olarak anılan pek çok eser sıkıştıran Crane’in Canavar adlı novellası Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi’nin 139. kitabı oldu.

Osman Çakmakçı tarafından dilimize kazandırılan kitabın editörü ise Damla Göl. 80 sayfalık eser için belirlenen etiket fiyatı 9,00 TL.


* Bradbury’nin Bir Eseri Daha Karanlık Kitaplık’ta

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for DamlaGol DamlaGol dedi ki:

    Hakkında yazılmış epey tez ve makale de var bu küçük kitabın. İçindeki metaforlar ve konusu itibariyle ilgi uyandırmış yıllar boyu. Umarım Türkçede de benzer bir ilgiyle karşılanır. :krs:

  2. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Kitabın konusunu okuduğum gibi satın alma listeme ekledim kitabı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Gunn

James Gunn, Çizgi Roman Hayranlarına Seslendi

J.J. Abrams

Abrams, Kylo Ren Maskesi Teorilerini Doğruladı