in ,

Stephen King ve Peter Straub’ın “Tılsım”ı, Steven Spielberg’ün Ellerinde

Stephen King uyarlamalarının popülerliğini artırdığı bu dönemde, sıradaki uyarlama Steven Spielberg’ün uzun zamandır radarında olan “Tılsım” (The Talisman) olabilir!

stephen king talisman spielberg
- Reklam -
- Reklam -

Stephen King başarılı film ve TV uyarlamaları sayesinde bu aralar hiç olmadığı kadar popüler. Şimdi yine bir uyarlama haberiyle daha karşınızdayız. Türkçeye Tılsım adıyla çevrilen ve King’in Peter Straub ile birlikte kaleme aldığı “The Talisman“ın uyarlaması uzun zamandır bekleniyordu. Henüz bilmediğimiz sebeplerden dolayı, proje bir türlü karşımıza çıkamadı. Ancak bu durumun Steven Spielberg ile birlikte değişme ihtimali yok değil!

the talismanKarşımızda iki büyük isim var: Stephen King ve Steven Spielberg. Aynı yaştalar, ikisi de üretken, kaliteli ve popüler. İsimlerini bir arada anabileceğimiz ortam nihayet olgunlaştı. The Talisman’ın hakları 1982’de, kitabın yayımlanmasından iki yıl önce Universal Pictures tarafından Speilberg için alınmıştı. Çok uzun süredir beklenen yapım iki yıl içinde karşımıza çıkabilir.

- Reklam -

Entertainment Weekly ile yapılan röportajda Stephen King, Spielberg’ün filmi yapmaya birçok kez yaklaştığını ve bu konuda çok fazla tartışma olduğunu söyledi. Sonra Spielberg şöyle bir açıklama yapmıştı:
“Çok yakın bir gelecekte, bunun en zengin işbirliğimiz olacağını hissediyorum. Universal kitabı benim için satın almıştı, bu yüzden kitap tercih edilmedi. 82’den beri kitaba sahibim ve bu kitabın filmini önümüzdeki birkaç yıl içinde yapmayı umuyorum. Projede sadece yönetmen olarak bulunmayacağım, ben sadece 35 yıldır bu hikâyeyi sinemada görmek istediğimi söylüyorum.”
Yakın zamanda aldığımız uyarlama haberlerinden sonra Spielberg tarafından da böyle bir haber duymak, hayranları için şüphesiz ki harika. Çünkü Spielberg hikâyeyi o kadar çok beğenmişti ki, daha yayınlanmadan haklarını almışlardı. Kendisi için de bir tutku projesi diyebileceğimiz bu film, umarız en kısa sürede karşımıza çıkar. Ama temennimiz yönetmenliğini Spielberg’ün kendisinin yapması. Bunu istemediği doğrultuda duyumlar olsa da, bu uyarlama hayata geçerken bir yerinde etken olması önemli.

- Reklam -

Hatta, Spielberg bu hikâyeyi TNT için televizyon dizisine uyarlamayı denemişti, fakat bu denemenin pek işe yaradığı söylenemez. Kendisi bu durumu şöyle açıklıyor:
“O zaman TNT için bu çok zengin bir projeydi. Sonra onu geri çektim ve bir film olarak bir kez daha yeniden yapılandırmaya karar verdim.”
Bu akıllıca bir hamleydi ve bu hikâyenin sinemaya çok yakışacağını düşünüyoruz. Stephen King’in Peter Straub ile yazdığı bu kitap, annesini kanserden kurtarabilecek için eski bir tılsım bulmak amacıyla fantazi esinli bir alternatif Amerika’nın karşısına çıkan genç bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor. Bilmeyenler için buyurun kitabı daha yakından tanıyalım:
“İnsan bir şeyin sahibi olduğunu, onu ne kadar kolaylıkla verebileceğinden anlar.”

tilsimJack Sawyer on iki yaşında mutlu bir çocukken yaşamı, babasının ani ölümü, ardından da annesinin ölümcül bir hastalığa yakalanmasıyla tepetaklak olur. Annesi, Jack’i alarak ülkenin diğer ucundaki bir otele götürür. Aslında amacı onu babasının iş ortağı Morgan Sloat’tan uzaklaştırmaktır. Sloat ne kadar güvenilmezse Jack’in en yakın arkadaşı olan ve bu yolculukta onu yalnız bırakmayan oğlu Richard da o kadar dürüsttür. Jack orada tanıdığı lunaparkın yaşlı görevlisi Hızlı Parker’dan, Diyar diye anılan başka bir evrenden getireceği bir Tılsım ile annesini iyileştirebileceğini öğrenir. Hızlı ona kolaylıklar sağlayacak sihirli bir gitar penası ve evrenler arası gidiş gelişi için acı bir iksir verir. Diyar, hem bir cennet hem de çok zorlu, ölümcül tehlikeler taşıyan insanüstü yaratıkların tuzaklarıyla dolu bir cehennemdir.
Kitabın haklarının alınmasından bu yana geçen sürede, izleyiciyle buluşması için doğru zaman gelip çatmış gibi görünüyor. Peki siz Spielberg’ün The Talisman’ın uyarlamasıyla alakalı ilerlemeye çalıştığını duymaktan mutlu musunuz? Veya filmi o yönetmez ise kimin yönetmesini istersiniz?

Emin Özçay

94 yılında hayata gözlerini açan ben, yaşamanın amacını farklı dünyaları keşfetmede buldum. Halihazırda uzatmalı üniversite öğrenciliğine devam ederken, günlük yaşamın rutininden büyülü dünyalarda geçirdiğim zamanlarla kurtulmayı başardım. Çocukluğumda bilgisayar oyunları ve çizgi dizilerle başlayan serüvenim, şu zamanki hayatımın temelini oluşurdu. Keşfettiğim dünyaların büyüsüne kapıldığımdan, bu dünyayı pek sevmiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cirkin sesler korosu ust

Merak Uyandıran Sosyal Bilimkurgu Kitabı: “Çirkin Sesler Korosu”

haftanin kitabi 84 suikast burosu

Haftanın Kitabı #84 – Suikast Bürosu