in

Suyun Ruh Çözümlemesine Odaklanan “Su ve Düşler” Yeniden Türkçe Raflarında

Fransız filozof Gaston Bachelard’ın “Su ve Düşler” kitabı bir kez daha Türkçeye kazandırıldı. Eser, Ketebe Yayınları etiketini taşıyor.

Su ve Düşler - Gaston Bachelard
- Reklam -
- Reklam -

Gaston Bachelard’ın Su ve Düşler adlı deneme kitabı yeniden okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları tarafından yayımlanan eser, yayınevinin Teori dizisi kapsamında raflara çıkıyor.

1884 yılında Fransa’da doğan Gaston Bachelard, bilim felsefesi, bilgi kuramı ve poetika çalışmalarıyla tanınıyor.

1912’de Matematik Bilimleri dalında üniversite eğitimini tamamlayan Bachelard, 1922’de felsefe, 1927’de edebiyat doktoru unvanını aldı. Doktora çalışmasıyla Paris Bilimler Akademisi’nin verdiği Gegner Ödülü’ne değer bulundu. 1930 senesinde Dijon Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak göreve başladı.

- Reklam -

Yazar; Sürenin Diyalektiği, Uygulamalı Akılcılık, Rasyonalist Bağlanma, Mekânın Poetikası, Hayır Diyen Felsefe ve Bilimsel Zihnin Oluşumu gibi birçok kitabıyla Türkçede yer buldu.

Bachelard’ın daha önce YKY tarafından yayımlanan Su ve Düşler kitabı, şimdi yeni bir tercüme ile bir kez daha okurla buluşuyor. Orijinal adı L’eau et les rêves olan kitap kendi dilinde ilk defa 1942 senesinde çıktı.

Su ve Düşler eseri dört ana bölümden oluşuyor:

  • Berrak Sular, İlkbahar Suları ve Akan Sular / Narsisizmin Nesnel Koşulları / Âşık Sular
  • Derin Sular – Durgun Sular – Ölü Sular / Edgar Poe’nun Gündüşünde “Ağır Su”
  • Kharon Kompleksi / Ophelia Kompleksi
  • Birleşik Sular

Su ve Düşler – Gaston Bachelard | Arka Kapak Tanıtımı

Su ve Düşler - Gaston Bachelard

“Tek bir güçlü su damlası bir dünya yaratmaya ve geceyi dağıtmaya yeter. Gücü hayal etmek için derinlemesine tahayyül edilmiş tek bir damladan başkasına ihtiyaç yoktur. Böyle devingen hale gelen su, bir tohumdur; su, hayata sonsuzca bir gelişim sağlar. Suların dili doğrudan şiirsel bir gerçekliktir, dereler ve akarsular sessiz manzaralara garip bir sadakatle ses katarlar; gürültülü sular kuşlara ve insanlara şarkı söylemeyi, konuşmayı, yeniden konuşmayı öğretir ve sonuçta suyun sözüyle insanın sözü arasında bir süreklilik söz konusudur.”

- Reklam -

Maddi tahayyülün en mükemmel maddeyi, saf maddeyi bulduğu suyun muhtelif çehrelerine şiir, sanat, edebiyat ve mitolojideki yansımaları üzerinden dokunan Gaston Bachelard, kâh insani kederin kâh gürültülü bir neşenin damlalarını serpiyor satırlarına. Suya dair sarsıcı sembolizmleri çözümleyerek, suyun poetikasının tezahürlerindeki birliğe çağırıyor okuru.

Kendisiyle birlikte bütün bir ormanı suda temaşa eden Narkissos’un, suda doğmak üzere doğan Ophelia’nın, suya dönüşmeyi ruhun ölümü bilen Herakleitos’un ve bize ölen yaşamı öğreten Edgar Allan Poe’nun sesinden sağdığı suyun akislerine kulak kabartıyor.

Durgun sular, duru sular, ışıldayan sular, şiddetli sular, âşık sular, uyuyan sular, sükût etmiş sular ve anneleşmiş sular… İmgenin gölgesinden kalbin arzularına akan “şeffaf alınlı” bu hayalet yalan söylüyor olamaz, değil mi?

Toplamda 280 sayfadan oluşan eserin Fransızca aslından Türkçeye tercümesini Zeynep Bengü, editörlüğünü Özlem Kocukeli, düzeltisini ise Rabia Şenol ile Muhammet Karakaya üstleniyor. Kitabın kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşırken eserin içinde bulunduğu Teori dizisini yayıma Murat Erşen hazırlıyor.

Şubat 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan Gaston Bachelard’ın Su ve Düşler kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pennywise Dizisi Welcome to Derry

Pennywise Geri Dönüyor: Stephen King’in İkonik Canavarı Kendi Dizisine Kavuşuyor

29. SAG (Ekran Oyuncuları Birliği) Ödülleri Kazananları Belli Oldu

29. SAG (Ekran Oyuncuları Birliği) Ödülleri Kazananları Belli Oldu