in ,

Yılın En Tuhaf Başlıklı Kitabı Belli Oldu: “Superman Sünnetli mi?”

Superman Sünnetli mi? Yılın En Tuhaf Başlıklı Kitabı yarışmasında birinci oldu. Roy Schwartz imzalı eser, süper kahramanın Yahudi kökenini inceliyor.

Superman Sünnetli mi? Is Superman Circumcised?
- Reklam -
- Reklam -

Superman Sünnetli mi? yılın en tuhaf başlıklı kitabı seçildi. Roy Schwartz’ın kaleme aldığı eser, The Bookseller Magazine’in gerçekleştirdiği Diagram Ödülü bünyesinde altı tuhaf kitap adı arasından birinci olarak çıktı.

1978 yılından gümüze devam eden Diagram Ödülü 2021 yılı birincisini buldu. Bu yıl da listede birincilik için yarışan kitaplar ise yine birbirinden ilginç adlara sahip.

Julian Havil’in yazdığı Matematik Meraklıları için Kıvrımlar (Curves for the Mathematically Curious), Deve Ürünlerinin Sağlık ve Çevreye Olan Yararları (Health and Environmental Benefits of Camel Products) yarışan kitaplardan sadece ikisi. Ayrıca, Malcolm Smith’in kaleme aldığı Şapkalar: Çok Garip bir Tarih (Hats: A Very Unnatural History), Rus Nesnelerinin Yaşam Döngüsü: Balık Bağırsaklarından Faberge’e Kadar (The Life Cycle of Russian Things: From Fish Guts to Faberge) ve Adele Bates’in yazarlığını yaptığı Hanımefendi, Umrumda Değil: Okullarda Zorlayıcı Durumlarla Başa Çıkmak (Miss, I Don’t Give A Sh*t: Engaging With Challanging Behaviour In School) isimli eserler yarışmada yer alıyor. Son olarak ise Roy Schwartz’ın yazmış olduğu Süpermen Sünnetli mi? (Is Superman Circumcised?) kitabı listede yer alan bir diğer eserdi.

- Reklam -

Birinci olan kitabın okuyucular tarafından oylandığı yarışmada kazanan kitap aslında herhangi bir ödül almıyor. Fakat yarışmaya katılan her eser “orta karar bir şişe kırmızı şarap” kazanıyor.

Superman Sünnetli mi? Süper Kahramanın Yahudi Kökenleri Üzerine Bir Eser

Superman Sünnetli mi? Is Superman Circumcised?

Superman çizgi romanlarını oldukça dikkatli ve ciddi bir şekilde incelenmesi sonrasında Roy Schwartz’ın kaleme aldığı eser kahramanın kökenlerini anlatıyor. Musa peygamberin ve hikâyesine İsrailoğulları’nın Mısır’dan çıkışına benzer biçimde çizgi romanlarda yaratılan Superman kaderin bir cilvesi olarak Yahudi yazarlar tarafından ilk defa panellere aktarılıyor. Bunun üzerine Schwartz Superman üzerinden genel bir kültür incelemesinde bulunuyor. Tevrat ve Superman çizgi romanları arasındaki benzerliklere değinerek okuyucularına yeni kapılar açıyor.

- Reklam -

Kitabın yazarı Schwartz, yarışmayı kazanmasından sonra şu açıklamayı yaptı:

“Yarışma gerçekten çok zorluydu, fakat bu yarışmadan birinci çıktığım için çok mutluyum. Edebiyat dünyasının saygın ödüllerinden birisine layık olmak benim için bir onurdur. Bu durum ciddi literatürün bile eğlenceli olabileceğinin bir kanıtıdır.”

Siz kitap hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kargo fiyatları yüzde 40 zam

Kargoya Zam Yolda: Fiyatlar Yüzde 40 Oranında Artacak

Charlie Cox Daredevil Marvel

Charlie Cox, Daredevil Rolüne Resmen Geri Dönüyor: Kevin Feige Doğruladı