in ,

Şüphecinin El Kitabı Sizi Bilgi Çağında Gerçeği Bulmaya Davet Ediyor

Şüphecinin El Kitabı ile tanışma zamanı. Evrim Ağacı, bilgi çağında gerçeği bulandıranlara inat okuru gerçeklerle buluşturmaya devam ediyor.

Şüphecinin El Kitabı Ön Okuma
- Reklam -
- Reklam -

Çağrı Mert Bakırcı’nın 2010 yılında kurduğu Evrim Ağacı’nı bilmeyen yoktur. Türkiye’nin en büyük evrimsel biyoloji oluşumu EA, dijital yayıncılıkta dikkat çeken içeriklerle okurların karşısına çıkmayı sürdürürken matbu eserlerle de bilim/kültür dünyamıza katkıda bulunmayı sürdürüyor. Ekibin yayımlanan üçüncü eseri ise “Şüphecinin El Kitabı: Bilgi Çağında Gerçeği Bulmak” oldu.

Evrim Kuramı ve Mekanizmaları ve Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı kitapları sonrası şimdi de Şüphecinin El Kitabı okurlarla buluşuyor.

Popüler bilimin son derece yanlış anlaşıldığı, ortalığın hurafeden, eksik ya da hatalı bilgiden geçilmediği şu günlerde; bilinçli okurun rahatlıkla elini uzatabileceği bir eserle karşı karşıyayız.

- Reklam -

Şüphecinin El Kitabı | Tanıtım Metni

Şüphecinin El Kitabı
Bilim kitaplarına alışığız. Günümüzde, bilimin her alanında kitaplar bulmak mümkün: Evrim, kuantum fiziği, tıp, botanik, kozmoloji, jeoloji, kimya, sinirbilim ve daha nicesi… Ancak bilimin kalbinde yatan en temel felsefi duruşa, yani bilimsel şüpheciliğe dair donanımımız ne düzeyde? Gerçek olan ile olmayanı ayırt etmek konusunda ne kadar iyiyiz? Bilimle ilgili konularda doğru ile sahteyi, gerçek ile zırvayı birbirinden ayırmayı biliyor muyuz? Yoksa sadece “içgüdülerimize”, yani ön yargılarımıza mı güveniyoruz?

İşte bu kitabın en temel amacı, sizi bilimsel şüphecilik kültürüyle donatmak ve böylece bilimin baş döndürücü dünyasına yapacağınız yolculukta, alet çantanızın çok daha zengin ve çeşitli olmasını sağlamak…

Okyanusların diplerinde kayıp şehirler keşfedilmeyi bekliyor mu? Ormanlarda gezinen gizemli canavarlar var mı? Uzaylılar eski insanları ziyaret ettiler mi? Bedenimizde çakralar bulunuyor mu? Astronotların Ay’da yürüyüşünü gösteren fotoğraflar sahte mi?Astrolojinin günümüzde bir geçerliliği var mı? Astral seyahat mümkün mü? Sadece zihin gücümüzle objeleri harekete geçirebilir miyiz?

Bazıları için bu sorular gülünç gelebilir, ancak bunlar, birçok insan gibi bizler için de önemli sorulardır.Çünkü bir şeylerin doğruluğunu bulabilmek, o konuyla ilgili yanlışları keşfetmekten geçer. Gerçeğe, gerçek olmayanı itinayla tespit edip, eleyerek ulaşırız.

Bir iddia neden hatalıdır? Bir argümanın gerçek olma olasılığı neden düşüktür? Bir inanış neden hurafe denilebilecek kadar abartılıdır? İşte günümüzde bilimsel şüphecilik ile ilgilenen skeptikler, bu konuları araştırıyor ve gizem perdesinin arkasındaki gerçekleri arıyorlar.

Bu kitapta ortaya atılmış bazı iddialara yanıtlar ve olası açıklamalar bulacaksınız ancak bunun ötesinde, bilimsel anlamda şüphe etmenin en temel yöntemlerini öğreneceksiniz.

Evrenin sırlarına sahip değiliz ama sizleri bir süreliğine hayata daha bilimsel bir açıdan bakmaya davet ediyoruz. Şimdiden, kitap boyunca beyninizde yankılanacak şu cümleyi zihninize kazıyın:

- Reklam -

“Aksi kanıtlanana kadar, inandığımız veya doğru varsaydığımız her şey yanlıştır.”
Arsel Berkat Acar ve Çağrı Mert Bakırcı ikilisinin kaleme aldığı “Şüphecinin El Kitabı”ndan tadımlık bir ÖN OKUMAyı da sizlerle buluşturuyoruz. Kitabın Bilimsel Şüphecilik adını taşıyan 1. bölümünü BURADAN okumanız mümkün.

İki yazar tarafından kaleme alınan eserde Çağrı Mert Bakırcı kitabın teorik ve felsefi kısımlarını kaleme alıyor. Arsel Berkat Acar ise pratik ve gündelik hayata uygulanan kısımlar hakkında yazıyor.

bilim stok

Kitabın dili ise okuma alışkanlığına sahip her yaştan okurun rahatlıkla anlayabileceği bir dille kaleme alınmış. Ginko Bilim etiketiyle raflara çıkan kitap 424 sayfadan oluşuyor.

Şüphecinin El Kitabı’nın Yazarlarına Dair

Şüphecinin El Kitabı yazarlarından Arsel Berkat Acar, 1991 İstanbul doğumlu. Üniversite dönemlerinde şüpheciliğe ilgi duydu ve 2012 yılından beri bu konuda sayısız çalışma yaptı. “Skeptikler” ve “Şüpheciler Kafe” gibi sosyal medya platformları üzerinden insanları bilimsel sorgulamalara iten çalışmalar yürüttü. 2013 yılında Evrim Ağacı’nın yazar kadrosuna dahil oldu.

Eserin diğer yazarı Çağrı Mert Bakırcı ise ODTÜ’den mezun olduktan sonra doktorasını ABD’nin Texas Tech Üniversitesi’nden Evrimsel Robotik ve Algoritmalar ile Biyolojiden Esinlenen Mühendislik üzerine yapmış. Akademik oalrak robotik, yapay zekâ, evrimsel biyoloji, nörobiyoloji ve hayvan davranışları üzerine çalışan Bakırcı, 2010 yılında Evrim Ağacı’nı kurdu.

Esere dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* Beethoven’ın Yarım Kalan 10. Senfonisi’ni Yapay Zeka Tamamlayacak

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Birkaç gün önce ben de okumaya başladım kitabı. Kitap 5 bölümden oluşuyor. İlk 2 bölüm, Bilimsel Şüphecilik ve Sahte Bilim bölümlerini okudum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Lighthouse inceleme

The Lighthouse İncelemesi: Aydınlığın Örtüsünde

Küçük Prens - Güccüg Pirens

Küçük Prens Denizli İli Ağzı ile Raflarda: “Güc’cüg Pirens”