Akademisyen Kemal Ramazan Haykıran tarafından kaleme alınan Suyu Aşan Kılıçlar kitabı raflardaki yerini buldu. Eser, Ötüken Neşriyat tarafından okurların beğenisine sunuldu.
Osmanlı’nın kuruluş yıllarını konu alan araştırma kitaplarının sayısı çoğalıyor. Kuruluş sürecinin perde arkasındaki isimlere odaklanan Suyu Aşan Kılıçlar da bu halkaya yeni bir ek olmaya hazırlanıyor.
Kitabın altında imzası bulunan 1979 doğumlu Kemal Ramazan Haykıran, Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda (Orta Çağ Tarihi) yüksek lisansını tamamladı. Ardından aynı üniversitede Orta Çağ Tarihi üzerine doktorasını tamamladı.
Kemal Ramazan Haykıran Moğollar, Ortaçağ Türk ve İslam tarihi, kültür tarihi üzerine çalışmalar kaleme aldı. Güncel olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde akademisyen olarak görevine devam eden yazar İslam Tarihi, Türk Kültür Tarihi, Selçuklu Tarihi, Düşünce Tarihi ve Türk İslam Devletleri Tarihi üzerine dersler veriyor.
Daha önce Aydın’da Fetih ve Horasan Erenleri, Aydınoğulları Tarihi ÜZerine Yazılar, Moğollar Zamanında Yakın Doğu, Fatih’in İlk Hocası Molla Yegan Güzelhisar’dan Pay-ı Taht’a ve Denizlerin Efendisi Gazi Umur Bey gibi çalışmalar kaleme alan Haykıran, şimdi de okuru Osmanlı’nın kuruluş yıllarına davet ediyor.
Kitap, kuruluş yıllarından Çandarlı Kara Hayreddin Paşa, Konur Alp, Gazi Evrenos Bey ve Bayezid Paşa dahil toplam 17 önemli kişinin yaşamına odaklanıyor.
Suyu Aşan Kılıçlar – Kemal Ramazan Haykıran | Arka Kapak Tanıtımı
Osman Gazi ve soyundan gelenlerin ortaya koyduğu başarı hikâyesinin kuşkusuz pek çok kahramanı vardı. Osmanlıları gayretleri, samimiyetleri ile omuzlarında yükselten gaziler, en az devlete ismini veren Osman ve oğulları kadar takdir ile anılmayı hak etmişlerdi. Sadece yalın kılıç gaza ile şehirleri fethetmekle kalmayan bu gaziler, fethettikleri yerlerin birer Türk yurdu hâline gelmesini sağlamak için de yoğun imar faaliyetlerine girişmişlerdi. Bu sebepledir ki “Rumeli” olarak ifade edilen, Osmanlıların hâkimiyet alanını oluşturan geniş coğrafyada pek çok yer ismi bu gazilerin adıyla anılmaktadır. Kemal Ramazan Haykıran’ın bu çalışmasında, kuruluşun ve fütuhat sürecinin ikinci adamları olarak tanımlanabilecek, Osmanlı’nın yükselişinde katkıları olan ve Osman Gazi’den Fatih’e kadar uzanan zaman zarfında varlık gösteren gazilerin içinden seçilen 17 önemli şahsiyetin kökenlerine, siyasi ve imar faaliyetlerini kapsayan biyografilerine yer verilmiş; böylece Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve yükselişinde büyük katkıları olan bu gazileri tek bir çalışma içinde toplayarak tanıtmak yahut hatırlatmak amaçlanmıştır.
Toplamda 119 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Ayşegül Büşra Paksoy, son okumasını Bilal Erimez, kapak tasarımını Ceyhun Durmaz gerçekleştiriyor. Suyu Aşan Kılıçlar kitabı Nisan 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Suyu Aşan Kılıçlar hakkındaki görüşlerinizi ve Osmanlı’nın kuruluş yıllarını konu alan başka kaynak metin önerileriniz varsa yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Fazlaca romantize edilmiş bir üslubu varsa okumak konusunda tereddütlü davranırım ama yine de not alalım dursun. Önce Halil İnalcık’ ın Devlet-i ‘Aliyye’ si bitsin bakarız.