in ,

Takao Saito: “Golgo 13” ile Guinness Rekorlar Kitabı’na Giren Manga Sanatçısı Hayatını Kaybetti

Takao Saito 84 yaşında hayatını kaybetti. Golgo 13 adlı manga serisi ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran manga sanatçısı yaşamını yitirdi.

Takao Saito Golgo 13
- Reklam -
- Reklam -

Takao Saito yaşamını kaybetti. Ünlü manga serisi Golgo 13 ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran yazar uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele içindeydi.

Geçen günlerde 201. cildi yayımlanan Golgo 13 mangası, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. İlk olarak 1968 yılında yayımlanmaya başlayan manga, uzun yıllardır devam edişi ve 200 cildi aşmasıyla zirvede yer almayı bilmişti.

1936 yılında Japonya’nın Kii Yarımadası’nda yer alan Wakayama Prefecture’de dünyaya gelen Takao Saito, manga kariyerine 1955 yılında başlamıştı. İlk eserini yayımlayan sanatçı, 1964 yılında kurduğu manga şirketiyle işin yayıncılık tarafıyla da tanışmıştı. 1950’lerde yetişkinlere yönelik gerçekçi bir manga türü olan “gekiga”nın yaratılmasına da yardımcı oldu. 1968 yılında yayıma başlayan Golgo 13 ise Saito için her şeyi değiştiren yapım olmuştu.

- Reklam -

2008 yılında 50. yılını kutlayan mangaya ait özel manga sayısının yazımını ve çizimlerini de Saito yapmıştı.

Takao Saito İmzalı Golgo 13 Mangası Ne Anlatıyor?

Takao Saito Golgo 13

Golgo 13 manga serisinde doğa üstü yeteneklere sahip suikastçı Duke Togo’nun maceraları ve yaşadıkları anlatılıyor. Aynı zamanda mangada hükûmetler ve uluslararası ilişkiler sahasından esinlenilmiş hikâyeler de yer alıyor.

2013 yılında Saito, manganın her an final yapacak olmasından korktuğunu ve bu yüzden dizinin finalini planladığını söyledi. “Her zaman mangamın sona ermesiyle ilgili kabuslar gördüm ve hemen biteceğini düşündüm, bu yüzden bir son hazırladım” diyen Saito, daha sonra şunları söylemişti:

“Fakat manga o kadar uzun süre devam etti ki artık sadece yazarın değil, tüm okuyuculara ait.”

- Reklam -

Shogakukan firması, çizgi romanın yayımını mangakasının ölümünden sonra da sürdüreceğini duyurdu

Japonya Maliye Bakanı Tarō Asō da yaptığı açıklamada ünlü mangaka Saito’nun ölümünden büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. Bakan Asō, Takao Saito’nun ölümünü “bir yeteneğin kaybı” olarak belirtirken, “Golgo 13 gibi başka uluslararası çizgi roman serisi var mıdır?” dedi.

Japonya hükümeti,^akademi ve sanat dünyasına katkıları sonrası Saito’ya 200 yılında “Mor Kurdele Nişanı” vermişti.

Siz Takao Saito eserleri ile tanışma fırsatı yakalamış mıydınız? Sanatçının Golgo 13 serisine dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Umbrella Academy 3. Sezon çıkış tarihi

The Umbrella Academy 3. Sezonunun 2022’de Çıkacağı Kesinleşti

Venom 3 Spider-Man

Venom 2 Filmi, Marvel’ın Spider-Man Evrenindeki Düğümü Çözüyor