in

“Tanrılar Zar Attığında” İnsan Bilinci Hakkındaki Düşüncelerimizi Sarsmaya Geliyor

Nora Kitap etiketiyle yayımlanan André Alexis imzalı modern bir Yunan miti olan “Tanrılar Zar Attığında” bizleri insan aklının değerini sorgulamaya davet ediyor.

tanrilar zar attiginda ust
- Reklam -
- Reklam -

André Alexis imzalı Tanrılar Zar Attığında insan aklı, varoluş sorgulamaları ve modern yaşamı tek potada eriten bir 21. yüzyıl miti olarak raflardaki yerini aldı. Kitapta, Truva Savaşı ve eşek kulağıyla gezen krallardan da bildiğimiz üzere iddiaya girme konusunda zaten sabıkalı olan Yunan tanrıları ailesinin iki ferdi, Apollo ve Hermes‘in insanların iyilik ve kötülük anlayışları hakkındaki sohbetleriyle başlayan olaylar dizisi, insan aklının hayvanlarda nasıl sonuç vereceğinin merakına kadar uzanarak “Tanrılar Zar Attığında”nın ele aldığı temel problemi ortaya çıkarıyor.

İnsanı insan yapan bilinç bize bahşedilmiş bir nimet mi yoksa omuzlarımıza yüklenmiş bir külfet mi? Bu sorudan yola çıkıp insan aklına sahip on beş köpeğin hikayesine ortaklık ederek kendi sorgulamanızın temelini atabileceğiniz Tanrılar Zar Attığında’yı bizlerle buluşturan yayınevi ise son dönemde yayımladığı pek çok önemli ve nadide yapıtla göz doldurmaya devam eden Nora Kitap.

Tanrılar Zar Attığında – André Alexis | Arka Kapak

Hikayemiz şöyle: Tanrılar Hermes ve Apollo, Toronto’da bir bardadırlar. İçiyorlarsa da, sarhoşlukları alkolden değildir. Tanrıların hep yaptığı gibi, insanlığın tabiatına dair, amaçsız bir sohbete koyulurlar. İnsanların, mesela bitten ya da filden kötü veya iyi olmadıklarıyla başlayan muhabbetleri şu soruyla noktalanır: Hayvanlarda insan aklı olsaydı nasıl olurdu? Böylece Apollo ve Hermes, insan aklına sahip olsalar, hayvanların insanlardan daha mutsuz olup olmayacaklarına dair bahse tutuşurlar. Kaybeden diğerine dünya zamanıyla bir sene kölelik edecektir. Bardan çıkıp yürüdükleri caddede bir veteriner kliniğine denk gelirler ve tanrısal deneylerini bu klinikteki köpekler üzerinde uygulamaya karar verirler. O gece Toronto sokaklarında insan bilinci bahşedilmiş on beş köpek dolaşmaya başlar. Bu on beş köpeğin varoluşsal krizi André Alexis’in kaleminde, dilin, sevginin ve insan şefkatinin güzelliğine dair bir övgüye dönüşüyor. Tanrılar Zar Attığında, insan aklının bir ödül mü ceza mı olduğunu sorgulayan çağdaş bir Yunan mitolojisi.

- Reklam -
- Reklam -

2015 Scotiabank Giller ve Rogers Writers’ Trust Kurmaca Ödülü
“Andre Alexis’in Tanrılar Zar Attığında romanı insan aklından çok daha fazlasını keşfetmemizi sağlıyor: akıldan daha derin bir idrak, sadakatten farklı bir sevgi, sadece insanlığa has şefkat ve yeni bir bakış açısı.”
-World Literature Today-

“Alexis romanın diliyle, köpeğin kemiğiyle oynadığı gibi oynuyor.”
-Guardian-
Kitabın orijinal ismi olan “The Fifteen Dogs“u “Tanrılar Zar Attığında” olarak yorumlayan  20. yüzyılın önde gelen bilim insanlarından olan Einstein’in tanrının zar atmayacağı yönündeki yargısını “Peki ya atarlarsa ne olur?” sorusuyla başka bir boyuta taşıyan İmra Gündoğdu ise kitabı dilimize kazandıran isim olarak karşımıza çıkıyor. Konusu itibariyle de ilgi çekici ve aydınlatıcı olan “Tanrılar Zar Attığında”yı okuma listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yolda ust

Jack Kerouac’ın Ünlü Romanı “Yolda” Yeni Çevirisiyle Tekrar Raflarda

ihtiyar logan savas alanlari ust

İhtiyar Logan: Başka Bir Gelecekten Gelen Adam