Tarihteki Garip Vakalar yeniden raflardaki yerini aldı. Max Kemmerich’in kaleme aldığı ve Sabahattin Ali’nin çevirisini üstlendiği kitap, Timaş Yayınları etiketiyle çıktı.
Tam adı Maximilian Philipp Albert Kemmerich olan, Alman sanat ve kültür tarihçisi, akademisyen ve yazar kimlikleriyle tanınan Max Kemmerich, 6 Mayıs 1876’da Almanya’nın Renanya-Palatina eyaletindeki Koblenz şehrinde doğdu. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Yukarı Styria, Berlin, Kahire ve Tegernsee’de büyüdü, Gymnasium Baden-Baden ve Münih’teki Wilhelms Gymnasium gibi kurumlardan eğitim aldı.
1895’te Kraliyet Bavyera Birinci Ağır Süvari Alayı’na gönüllü olarak katılan yazar, 1897’ye kadar Münih’teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde hukuk okudu. Leipzig Üniversitesi’nde tarih, felsefe, antropoloji ve ekonomi eğitimi gördü ve doktor unvanını aldı. 1908-1913 yıllarında Osmanlının Münih Fahri Başkonsolosluğu’nu yapan isim 1919 yılında ordudan ayrıldı ve Münih’te serbest yazar olarak çalışmaya başladı. Münih’teki profesyonel gazeteciler ve yazarlar derneğinin yönetim kurulu üyesi oldu. 6 Nisan 1932’de Münih’te Schwabing’deki evinde kalp krizi geçirerek 55 yaşında hayata veda etti.
1936 yılında Sabahattin Ali tarafından çevrilen Tarihteki Garip Vakalar, önce Ulus gazetesinde tefrika edildi ve sonrasında da kitap olarak basıldı. Bugüne dek farklı yayınevi etiketleriyle yayımlandı. Kitap özellikle Orta Çağ Avrupa’sının gündelik hayatından çeşitli örnekler vererek insan davranışının bağnazlık altında nasıl akıl almaz aşırılıklara varabileceğini gösteriyor. Eser okuru Avrupa tarihinin dehlizlerinde keyifli bir yolculuğa çağırıyor.
Tarihteki Garip Vakalar – Max Kemmerich | Arka Kapak Tanıtım Yazısı
Bavyera krallığı Tabipler Odası’nın demiryolu inşasının halkın sıhhatine bir suikast olduğunu ilan ettiğini biliyor muydunuz? Tabipler Odası’na göre bu kadar süratli yolculuk yolcularda beyin sarsıntısı, seyredenlerde ise baş dönmesi doğuracaktır. Bu yüzden dönemin doktorları bunun önüne geçilmesi için demiryolunun iki tarafına vagonlardan daha yüksek duvarlar çekilmesini talep etmişlerdir.
Türk edebiyatının değerli yazarlarından Sabahattin Ali’nin ilk tercüme eseri Tarihteki Garip Vakalar’ın birinci basımı 1936 yılında yapılmıştır. Son yıllarda Sabahattin Ali’ye olan yoğun ilgiye rağmen yazarın bu çevirisi yakın zamana kadar göz ardı edilmiştir. Sabahattin Ali’ye bu kitabı tercüme etme görevinin dönemin Millî Eğitim Bakanı Saffet Arıkan tarafından verilmesi ve kitabın tefrikasının iktidarın gazetesi olarak bilinen Ulus gazetesinde yapılmış olması eserin önemini artırmaktadır.
• Bundan birkaç yüzyıl önce Avrupa sokaklarında yürümenin etraftaki kötü koku yüzünden neredeyse imkânsız olduğunu biliyor muydunuz?
• Peki Katolik kilisesi inançsızlara nasıl muamele ediyordu?
• Avrupalı askerler esirlere ve sivillere ne tür işkenceler yapıyordu?
• Hastaların tedavisinde kullanılan tuhaf yöntemler nelerdi?
• Avrupa saraylarında âdet olan garip evlilik ritüelleri nelerdi?
Alman tarihçi Max Kemmerich (1876-1932) bu ve benzeri sorulara verdiği cevaplarla okuyucuyu Avrupa tarihinin dehlizlerinde keyifli bir yolculuğa çağırıyor. Sabahattin Ali’nin dilimize kazandırırken Tarihteki Garip Vakalar ismini vermeyi uygun gördüğü bu tuhaf hadiseler, gülünç bir Avrupa resmi çiziyor. Yazarın Avrupalı olması hasebiyle bir öz eleştiri olarak değerlendirebileceğimiz bu kitap, aynı zamanda Avrupa’nın pek bilinmeyen veyahut bilerek unutturulan karanlık tarihiyle bir yüzleşme niteliği taşıyor. Avrupalı olmayan okurlara ise “gelişmeye giden yolda rehber” addettikleri milletlerin, tahayyül ettikleri kadar mükemmel olmadıklarını fark etme imkânı sağlıyor.
Sabahattin Ali’nin ustalıklı tercümesiyle ve Hüseyin Bargan’ın titiz çalışmasıyla okuma imkânı bulduğumuz bu kıymetli eser, Avrupa tarihine dair ezberlediğimiz kalıpları yıkacak nitelikte.
Kitabın ilk sayfalarını içeren ön okumasına ulaşmak adına buraya tıklayabilirsiniz.
192 sayfadan oluşan ve Hüseyin Bargan tarafından yayıma hazırlanan Tarihteki Garip Vakalar, Ocak 2023 itibarıyla raflardaki ve dijital kitap satış sitelerindeki yerini almaya başladı.
Kitabı daha önce okumuş muydunuz? Konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!