in

Bir İnuit Kadınının Yaşama Tutunma Hikâyesini Konu Alan “Taştan ve Kemikten” Çıktı

Çağdaş Fransız edebiyatının dikkat çeken yazarlarından Bérengère Cournut imzalı “Taştan ve Kemikten” romanı Türkçe raflarındaki yerini aldı.

Taştan ve Kemikten - Bérengère Cournut
- Reklam -
- Reklam -

Bérengère Cournut imzasını taşıyan Taştan ve Kemikten kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, Can Yayınları tarafından yayımlanıyor.

1980 Fransa doğumlu Bérengère Cournut, ilk kitabını 28 yaşındayken okurların karşısına çıkarttı. Farklı kültürlere olan merakını çalışmalarına da yansıtan yazar, suyun toprakla karıştığı, rüya gibi coğrafyaları araştırdığı L’Écorcobaliseur, Arizona’da yaşayan Kızılderili halkı Hopileri ele aldığı Née contente à Oraibi ve Kuzey Kutbu’nda yaşayan İnuit halkını anlatan De pierre et d’os ile tanınıyor. Cournut’nün ayrıca Nanoushkaïa adlı bir de şiir kitabı bulunuyor.

Orijinal adı De pierre et d’os olan Taştan ve Kemikten Fransa’da ilk defa 2019 yılında yayımlandı.

- Reklam -

Can Yayınları’nın Çağdaş Serisi kapsamında yayımlanan eserin önsözünde şu ifadeler yer alıyor:

“İnuitler binlerce yıldır Arktika’da yaşayan avcı göçebe bir toplumun torunlarıdır. Avladıkları hayvanlar, donmuş toprağa bırakılan taşlar, gece yarısı güneşinde yetişen bitki ve üzümsü meyveler dışında, yakın zamana dek başka kaynakları olmamış. Buradakiler geniş topraklarını, aşağı yukarı göçebe bir yaşam süren çok sayıda hayvanın yanı sıra, ruhlar ve diğer unsurlarla paylaşıyorlar. Suyun her hali hayatlarının bir parçası; kulaklarından giren yel, boğuk bir nefesle boğazlarından çıkıyor. Her fırsatta, kimi zaman şaman davullarının da eşlik ettiği ezgiler söylüyorlar.”

Taştan ve Kemikten – Bérengère Cournut | Arka Kapak Tanıtımı

Taştan ve Kemikten - Bérengère Cournut

Bir gece aniden kırılan bir buz kütlesi, genç bir İnuit kadınını ailesinden ayırır. Bir başına kalan Uqsuralik’in yaşama tutunmak için yola devam etmekten, soğukla, geceyle, açlıkla yüzleşmekten başka çaresi yoktur. Engin kutup coğrafyasında fiyortlardan tundraya, buzdağlarından falezlere zorlu koşullar altında yolculuk ederek verdiği yaşam savaşı, ona iç dünyasını keşfetmesini sağlayacak kapılar da aralayacaktır.

- Reklam -

Sade ve şiirsel diliyle, farklı bir coğrafyada, dünyanın diğer ucunda fakat aynı dünyayı paylaşan insanların gündelik yaşamını anlatan Bérengère Cournut, bizlere ezberimizde bulunmayan, alternatif bir dünya sunuyor.

“Okuru içine çeken bir habitatın ve kültürün içine doğmuş bir kadının hayatını anlatan bu hikâye beni derinden etkiledi. Uqsuralik’le duygudaşlık kurmama neden olan onun duyumları ve bedensel deneyimleri, fakat tüm bunlar orada yaşayan canlıları, anlamlı bir evrende, güzellik ve saygıyla çevreliyor. Ezgiler, hem kurgu hem şiir hem de antropolojiyle doğallıkla iç içe geçiyor.” – Annie Ernaux

Toplamda 208 sayfadan oluşan Taştan ve Kemikten kitabının Fransızca aslından çevirisini Ekin Özlü Akseki üstleniyor. Kitabın editörlüğü Şirin Etik’e, düzeltisi Melis Oflas’a, kapak tasarımı Utku Lomlu’ya ait. Çağdaş Dizisi ise Cem Alpan tarafından hazırlanıyor.

Çağdaş Dizisi’nde yer alan diğer kitaplara şuradan göz atabilirsiniz.

Bérengère Cournut ve Taştan ve Kemikten kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Get Out 21. Yüzyıl en iyi senaryosu

Jordan Peele’ın Get Out Filmi, “21. Yüzyılın En İyi Senaryosu” Seçildi

Cobra Kai 4. Sezon Resmi Fragman

Cobra Kai’nin 4. Sezonu için Resmi Fragman: Beklenen Karate Turnuvası Başlıyor