in

Tatar Edebiyatının Efsanelerinden Ayaz Ğıylecev “Yara”yla Bir Kez Daha Türkçede

Tatar edebiyatına kimliğini kazandıran Ayaz Ğıylecev’den “Yara”, Palto Yayınevi etiketiyle raflarda!

ayaz ust
- Reklam -
- Reklam -

Ayaz Ğıylecev, Tatar edebiyatını Sovyet edebiyatından ayırarak, kendine has kimliğine ve sesine kavuşturan kıymetli bir yazar. Ülkesinde o derece seviliyor ki kitabının arka kapağında ülkesinin ilk cumhurbaşkanının sözleri yer alıyor. 1928’de Tataristan’da doğan yazar, 2001 yılında hayatını kaybetti.

Dilimize daha önce Bir Avuç Toprak ve Cuma Günü, Akşam… adlı eserleri kazandırılan yazarın bir başka kitabı olan Yara bu defa Palto Yayınevi bizlerle buluşturuyor.

Kitabın tanıtım bülteni şöyle:
”İnsan yaşamak istiyorsa, içinde ölümsüyara Ayaz Giylecevzlük arzusu olmadan tam anlamıyla hayatını bile kuramaz. Ölümsüzlük duygusu onun kanına, genlerine işlemiştir. Bu duygu, yaşaya yaşaya onun gönlünü de sarar. Dört beş yaşındaki oğlan çocukları, kendilerinden küçükleri incitmeyi, ezmeyi âdet edinir. Kızların saçını çekerler. Küçüklerin yaptığı kumdan tepeleri yıkarlar. Oyuncaklarını ellerinden alıp kırarlar, bozarlar.”

- Reklam -

“Ayaz Ğıylecev diye bir yazar olmasaydı Tatar Milleti’nin edebi mirası ne kadar sığ olurdu. Onun edebiyata adım attığı yıllar çelişkili fikirlerin çok ciddi çarpıştığı yıllardı, diyebilirim. Ğıylecev öylesine fikir çeşitliliğinin çemberi içinde bulunduğu halde kendi fikrini cesur ve korkusuzca açık ve net ifade edebilmiştir.”

– Tataristan’ın ilk Cumhurbaşkanı Mintimir Şeymiyev

- Reklam -

“Buyur, al halkım! Bu eserlerde benim ıstıraplarım, sevinçlerim, bizim ortak kaderimiz var. Ben bunlarda sizi görüyorum. Peki, ya sizler beni görüyor musunuz?”

– Ayaz Ğıylecev
Yara‘nın çevirisini Fatih Kutlu yaptı. Eseri kitap temin edebileceğiniz her yerden edinebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Toys That Made Us İncelemesi

The Toys That Made Us: Oyuncakların Hikâyesi

artemis ust2

Artemis: Ay’da Bir Anti Kahraman