in

Rus Edebiyatının Önemli İsimlerinden Teffi’nin “Aşk ve Fantastik Öyküler”i Çıktı

Çeviribilim Yayınları, Rusya’nın en önemli kadın öykü yazarı ve mizahçılarından Teffi’yi Türk okurlarla buluşturuyor.

teffi ask fantastik oykuler ust
- Reklam -
- Reklam -

Rus edebiyatı deyince aklınıza gelen isimlerin kaç tanesi kadın? Doğruyu söylemek gerekirse değil okumuş olmak, bir Rus kadın yazarın adını dahi söyleyebileceğimi zannetmiyorum. Oysa Rus edebiyatının önemini ve bilinirliğini düşündüğümüzde epey tuhaf bir durum bu. Çeviribilim Yayınları etiketiyle yayınlanan Aşk ve Fantastik Öyküler bizleri Teffi ile tanıştırarak bu konuda büyük bir eksikliği kapatıyor.

Nadejda Teffi, Rusya’nın en önemli kadın öykü yazarı, ilk kadın mizahçısı ve adı Nabokov, Bulgakov, Averçenko ve Bunin gibi yazarlarla anılıyor. 21 Mayıs 1872’de Rusya’da doğdu ve ilk öyküsünü 1905’te, ilk kitabını ise 1910’da yayınladı. Lev Tolstoy ve Rasputin’le tanıştı. Öykülerine her kesimden insan hayran kaldı, Çar da Lenin de. Adına parfümler, şekerlemeler üretilecek kadar ünlendi. Fakat Bolşevikleri eleştirdiği için 1920 yılında, 48 yaşında sürgüne gitmek ve İstanbul üzerinden Paris’e, Berlin’den New York’a uzanan bir maceraya atılmak zorunda kaldı. Uzun yıllar göçmen yazar olarak okundu ve günümüzde Rus edebiyatının yeniden keşfedilen bir hazinesi haline geldi.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

- Reklam -

Aşk ve Fantastik Öyküler, Teffi’nin 1930’lu yıllarda, Paris ve Berlin’de, halk inanışlarından yola çıkarak yazdığı, cadılar, Teffi ask fantastik oykulervampirler, orman ve ev cinlerinin kahraman olduğu öyküleri biraraya getiriyor. Rus bozkırlarında geçen kendi çocukluğundan izler taşıyan öyküler, Gogol ile Çehov’dan beslenen bir fantastiğin kapısını aralar.

“Bazen, hatırlarsın, hatta şaşırırsın gerçekten böyle insanlar, böyle bir hayat var mıydı diye? Rusya’da yaşamamış olan birine, elbette, bunu anlatmak kesinlikle imkansızdır; hiçbir şey anlamaz ve anlatılan hiçbir şeye inanmaz. Ama, gerçek bir Rus, geçmişi kesin olarak unutmamışsa elbette, hepsini tümüyle inandırıcı bulacak ve hak verecektir.”

- Reklam -

Kitabın çevirisini tecrübeli çevirmenlerimizden Sabri Gürses Rusça aslından yapmış. 112 sayfalık Aşk ve Fantastik Öyküler‘i kitapçılardan ve internet sitelerinden temin edebilirsiniz.

Ayrıca eğer Teffi’nin hayatı ve sanatı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz yine Çeviribilim Yayınları’nın yayınladığı Doç. Dr. Gamze Öksüz imzalı Teffi: Mizahın Kraliçesi isimli eseri de tavsiye ediyoruz.

Keyifli okumalar.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Patrick Rothfuss üçüncü kitap

Patrick Rothfuss Üçüncü Kitabını Neden Yazamıyor?

Nebula

2016 Nebula Ödülü Galipleri Açıklandı