in

Bir Devrin Geleneği Tefrika Romanlar Geri Dönüyor!

Özyeğin Üniversitesi’nin projesiyle geçmişte kitap haline getirilmemiş 239 adet roman yeniden okurlarıyla buluşacak.

tefrika romanlar geri donuyor ust
- Reklam -
- Reklam -

19. yüzyıla yepyeni bir sayfa açmaya hazır mısınız? İki yüzyıl öncesinin popüler geleneği tefrika romanlar günümüz okurlarıyla buluşacak! Özyeğin Üniversitesi tarafından yürütülen proje sayesinde yıllardır arşivlerde tozlanan, gazetelerde yayınlanmış ancak daha önce kitap haline getirilmemiş 239 adet romanın yeniden basılması bekleniyor.

Tefrika roman, popüler olduğu dönemde günümüzün dizileriyle eşdeğer bir heyecan uyandıran, Charles Dickens’tan Peyami Safa’ya dek geçmişin pek çok önemli romancısının kaleminin dokunduğu bir gelenek. Bu nedenle bahsi geçen tefrika roman projesi, Türk okurları için oldukça heyecan uyandırıcı bir haber. TÜBİTAK tarafından da desteklenen ve üç yıl sürmüş olan proje, Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar tarafından yürütüldü. Milliyet tarafından kendisiyle yapılan röportajda, projenin detayları yer alıyor.

Serdar’ın belirttiğine göre tefrika romanın Osmanlı devrinde kendine yer buluşu, gazetelerin yayılmasıyla aynı zamana denk gelen bir gelişme. Kitap fiyatlarının pahalılığından dolayı yaygınlaşan bu yöntem kısa sürede kendine özgü bir okur kitlesi ediniyor ve gazete satışlarının arttırılmasında kullanılıyor. Proje kapsamında incelenen tefrika romanlar ise büyük bir çeşitliliğe sahip. Röportajda Serdar’ın verdiği rakamlar oldukça ilgi uyandırıcı:

- Reklam -

 “302 süreli yayın taradık. Bazıları 20-30 yıl çıkmış gazeteler, bazıları da 10-15 sayı çıkmış. 569 telif roman bulduk. 784 de çeviri roman tefrikası bulduk. 569 romanın 481’i, 155 erkek yazar, 46’sı da 23 kadın yazar tarafında kaleme alınmış. 43 romanın yazarı ise tespit edilemedi. 239 yeni roman bulundu. “

Bu romanların arşivlerde adının geçmemesi, basımlarıyla birlikte edebiyat tarihçilerine yeni bir iş düşeceğinin habercisi. Dikkat çekici olan bir nokta ise gündeme gelecek yeni kadın yazarlar. Serdar’ın aktardığına göre bu yazarlardan bir tanesi de Halide Edip Adıvar’ın kız kardeşi, Belkıs Sami Boyar:

- Reklam -

“Önemli olduğunu düşündüğümüz, mutlaka günümüz okuru ile buluşmalı dediğimiz romanları basmaya çalışıyoruz.  İlk bastığımız roman Belkıs Sami Boyar’ın Aşkımı Öldürdüm romanı. Belkıs Sami Boyar, Halide Edip’in kız kardeşi. Bulabildiğimiz tek romanı bu. Dönemin çok satan Son Saat gazetesinde tefrika edilmiş.”

Basılmış olan ikinci tefrika roman, türünün ilginç örneklerinden bir tanesi. Orta Oyunu adlı eser, 18 bölüm olarak planlanmasına rağmen Türk dizilerini andırır şekilde 156 bölüm olarak yayınlanmış. Kasım ayı içerisinde romanı basılacak bir diğer kadın yazar ise Fatma Fahrünnisa. Bunun yanı sıra, ay bitimine kadar Mehmet Rauf’un Kabus adlı romanı da basılı halini alacak. 2018 yılı içerisinde kitaplaştırılacak eserler arasındaysa hepimizin tanışık olduğu Recaizade Mahmut Ekrem’in ismi geçiyor. Kitapların hak ettikleri okur kitlesiyle en kısa zamanda buluşmasını diliyor, projeye katkı sağlayanları ise ortaya koydukları güzel iş için tebrik ediyoruz.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

221b 12 ust

221B’nin “Bizim Polisiye” Teması 12. Sayıyla Devam Ediyor

haydarpasa sahaf festivali

Haydarpaşa Sahaf Festivali Başlıyor