in

Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı: Lucia Berlin’in, Çehov ve Carver ile Birlikte Anılmasını Sağlayan Eser Türkçede

Amerikalı yazar Lucia Berlin imzalı “Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı” Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı - Lucia Berlin
- Reklam -
- Reklam -

Lucia Berlin imzalı Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, Siren Yayınları etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

1936 – 2004 yılları arasında yaşayan Amerikalı yazar Lucia Berlin’in, ölümünden sonra yayımlanan (2015) kısa öykü kitabı A Manual for Cleaning Women Türkçeyle buluşuyor.

Hayatının nispeten geç sayılabilecek yıllarında yazmaya başlayan Berlin, ilk öykü koleksiyonu Angels Laundromat’ı 1981 yılında yayımladı. Kaleme aldığı hikâyeler The Atlantic ve The Noble Savage gibi dergilerde yer buldu.

- Reklam -

Yaşadığı dönemde hak ettiği ilgiyi pek de göremedi. 1985’te My Jockey adlı öyküsüyle Jack London Short Prize’ı, 1991’de American Book Award’ı kazandı. Onu geniş kitlelere tanıtan eser ise ölümünden 11 yıl sonra yayımlanan ve içerisinde seçme öykülerin yer aldığı Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı oldu. Büyük yankı uyandıran kitap yazarın Anton Çehov ve Raymond Carver gibi öykücülerle birlikte anılmasını sağladı. Bu çalışma, aynı zamanda yazarın Türkçede yayımlanan ilk eseri de oldu.

Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı – Lucia Berlin | Arka Kapak Tanıtımı

Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı - Lucia Berlin

Otobüs duraklarından acil servislere, çamaşırhanelere ve sınıfın arka sıralarına uzanan öyküler; bekar anneler, yalnız kadınlar, kırık hayaller… Lucia Berlin’in ölümünden on bir yıl sonra yayımlanan ve uluslararası bir üne kavuşan bu kitap, Berlin’in Çehov ve Carver gibi ustalarla beraber anılmasını sağladı. İroni ve melankoliyi birleştiren, yazarın kendi yaşamından da beslenerek parçalı bir bütün oluşturan bu öyküler, acımasız denecek kadar dürüst, mahrem denecek kadar gerçekçi, dahiyane bir biçimde esprili ve iç burkacak denli hüzünlüler. Var olmanın dayanılmaz sefaleti ve vazgeçilmezliği, ancak bu kadar doğrudan bir biçimde anlatılabilirdi.

- Reklam -

Çağdaş yazının en iyi saklanmış sırrı diyorlar Lucia Berlin için, biz, sadece, Lucia Berlin mucizesiyle tanışın diyoruz.

Toplamda 432 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Aylin Ülçer üstleniyor. Ülçer daha önce Ursula K. Le Guin, Edward W. Said ve David Grossman gibi yazarları dilimize kazandırmıştı. Eser Eylül 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Lucia Berlin öyküleri hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aşk 101 2. Sezon İncelemesi

Aşk 101 2. Sezon Fragmanı: Netflix Dizisi Final Sezonu ile Geliyor

iş bankası zeki müren reklam izle

İş Bankası, Zeki Müren Reklamı ile Tartışma Konusu Oldu