in

Tepegöz Anlatısına Dair Okuyabileceğiniz En Detaylı Çalışmaya Hazır Olun!

Doç. Dr. Ahmet Özgür Güvenç’ten mitolojimize önemli bir katkı: “Halk Anlatılarının Yeniden Yazımı Sürecinde Tepegöz”. Ötüken Neşriyat etiketiyle çıkan eser Tepegöz anlatısını kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Tepegöz
- Reklam -
- Reklam -

Ötüken Neşriyat bizleri mitolojimizin büyülü yanlarıyla buluşturmaya devam ediyor. İskoçya’dan Türkistan’a kadar izini sürebileceğimiz Tepegöz efsanesi Ahmet Özgür Güvenç’in usta ellerinde yeniden hayat buluyor.

“Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi”nin kültürel ve tarihsel yönleriyle ele alındığı eserde, halk anlatısının zaman içinde uğradığı tüm dönüşümler başarıyla ortaya konuyor.

Kitabın arka kapağı şu şekilde:

Tepegöz
Antik bir mitolojik karakter olarak tarihle efsanenin bulanık bir eşikte birbiriyle kaynaşmasından çok önce yaratılan Tepegöz, Dede Korkut boyları içinde olağanüstü motiflerle süslü anlatıların en tanıdık ve İskoçya’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada sözlü geleneğe ait pek çok varyantı bulunan evrensel figürüdür. Türk milletinin maddi ve manevi değerlerinin önemli bir kataloğunu sunan Dede Korkut Kitabı’nın keşfinden sonra yapılan ilk çalışmalarda bile özne odur ve bu incelemelerde meşhur Yunan Polyphemos’una kaynaklık eden eski anlatının Oğuz öyküsü olduğu savunulmuştur.

- Reklam -

Ahmet Özgür Güvenç, arkaik çağlardan bu yana işlenen, mitos ve masalların yoğurduğu Tepegöz’ün çağdaş macerasını bize anlatıyor. Metinlerarası ilişki biçimleri ve halk anlatılarının yeniden yazılması süreçlerinde, asıl metin olan “Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi”nin kültürel ve tarihsel yönleriyle ele alındığı kitapta, bu olağanüstü anlatı temelinde bilhassa Ziya Gökalp’ın Altın Işık’taki ilk nazma çekme çalışmalarından başlayarak 1923-2018 yılları arasında, bazıları dil ve şekil yönünden orijinal metinlerden ayrılıp bazıları dil ve şekil haricinde içerik bakımından da farklılıklar göstererek masal, hikâye, efsane, roman, şiir, tiyatro metni, çizgi roman ve çizgi film senaryosu formlarında ortaya konan metinler incelenmiş, böylece bir halk anlatısının zaman içinde uğradığı dönüşümler ortaya konulmuştur.

Kitap temel olarak üç bölüme ayrılıyor:

İlk bölümde metinlerarası ilişki biçimleri ve incelemenin temel dayanağını oluşturan yeniden yazma konusuna değiniliyor. İkinci bölümde Dede Korkut Kitabı’ndan kısaca bahsedildikten sonra asıl metin olan Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi anlatısı kültürel ve tarihsel yönleriyle ele alınıyor. Bu anlatının tam metni ve motif indeksi de bölümün içerisinde kendisine yer buluyor. Üçüncü bölümdeyse Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi hikâyesinin 1923-2018 yılları arasında masal, hikâye, efsane, roman, şiir, tiyatro senaryosu, çizgi roman ve çizgi film senaryosu formlarında ortaya çıkmış metinleri inceleniyor.

tepegoz illustrasyon

Anlayacağınız Tepegöz hakkında merak edebileceğiniz her nokta, bu eserde satır satır aydınlatılıyor.

Ötüken Neşriyat’ın özenli baskısıyla bizlerle buluşan eser 600 sayfadan oluşuyor. Kitabın editörlüğünü Göktürk Ömer Çakır üstleniyor. Kapak tasarımı ise Ceyhun Durmaz’a ait. Kitabın etiket fiyatıysa 49,00 TL.

- Reklam -

Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi” ve “Dede Korkut Destanı” baskılarıyla kalbimizi çalan Ötüken, mitolojimize sahip çıkmaya devam ediyor.

Ahmet Özgür Güvenç Kimdir?

Ahmet Özgür Güvenç, Aslen Erzurum İspirli olan müellif, 1979’da Adana’da doğdu. Adana’da başladığı ilköğrenimini Diyarbakır’da, orta ve lise öğrenimi ise Erzurum’da tamamladı. 1998’de Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandı. 2002’de mezun oldu. Başkent Üniversitesi’ndeki tezsiz yüksek lisans eğitimini 2004’te bitirdi. Aynı yıl ATatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Türk Halk Bilimi (Folklor) alanında doktoraya başladı ve 2005 yılında çalıştığı bölüme Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2015’te Doçent unvanı aldı ve halâ aynı bölümde akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Âşık Tarzı Şiir Geleneği, Halk Edebiyatı ve Mizah, Halk Bilimi ve Medya, Türk Anlatı Geleneği, Karşılaştımalı Edebiyat, Kültür Değişimleri, Kültür Tarihi, Halk İnançları, Türk Spor ve Eğlence Kültürü, Geleneksel Türk Tiyatrosu gibi alanlarla ilgilenen Güvenç’in çeşitli dergilerde yer alan makaleleri ve yayımlanmış dört kitabı bulunmaktadır.

Yazarın diğer kitapları şöyle: “Halk Anlatılarının Yeniden Yazımı Sürecinde Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi Hikâyesi (1923-2013)”, “Yaşar Kemal’in İnce Memed Romanı Üzerine Oluşumsal Yapısalcı Bir İnceleme” ve “Âşık Tarzı Şiir Geleneğinde Mizahi Destanlar “

Kitaba dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Çözerken Bozkırın Tuhaf Ruhlarıyla Karşılaşacağınız Zorlu Altay Şamanizmi Testi

* Türk Mitolojisinin Unutulanları
* Dede Korkut’un Kayıp Öyküleri
* Dede Korkut Öyküleri

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Kendi kültürümüzü derinlemesine inceleyen yapıtlar çoğalıyor. Birçok bakımdan sevindirici… Devamının artarak geleceğini umuyorum…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix Enter The Anime

Netflix’ten Anime Hayranlarını Mutlu Edecek Bir Belgesel: Enter The Anime

Netflix

Netflix, Mobil Kullanıcılarının ‘Fiziksel Aktivite’ Verilerini Toplamak İstiyor