in ,

Terk Edilmiş Depoyu Kütüphaneye Çevirip Çocuklar İçin Her Gün Isıttı

Eşini ve çocuğunu kaybettikten sonra köyüne kütüphane kuran 76 yaşındaki Akay, çocuklar için kütüphaneyi her gün sıcak tutuyor.

koy kutuphanesi akay
- Reklam -
- Reklam -

76 yaşındaki ilkokul mezunu Emin Akay, Burdur’un bir köyünde okuma aşkını çocuklarla paylaşmanın en güzel yolunu bulmuş. Terk edilmiş bir depoyu kendi imkanlarıyla kütüphaneye dönüştüren Akay, sobayla ısıttığı kütüphanesinde okurları bekliyor.

Burdur’un Karamanlı ilçesinde yer alan Kağılcık Köyü, 76 yaşındaki Akay’ın takdir toplayan davranışıyla anılıyor. İki yıl önce eşini, ondan beş ay sonra da tek çocuğu Şerife Akgün’ü kaybeden Emin Akay; hayata yeniden tutundu.

Tam bir kitap aşığı olan Emin Akay, ağabeyinin köy meydanında bulunan terk edilmiş deposunu bir kütüphaneye çevirmeye karar veriyor. Köylünün de desteğini alan Akay, burada bir kütüphane oluşturmayı başarıyor.

- Reklam -

koy kutuphanesi akay 5

Sobasını her gün bizzat kendisinin yaktığı Akay, çocuklar için okuma etkinlikleri de tertip ediyor.

Kütüphane, şimdilik yaklaşık 1300 kitaba sahip. Akay’ın her yaş grubundan misafirleri güler yüzle karşılaması ise dikkat çeken bir başka detay.

Bahsi geçen kütüphane, yalnızca Kağılcık köyünden değil, civar köy ve mahallelerden de misafirler alıyor. Bilgisayarların da yer aldığı kütüphane, çocukların ev ödevi ve sınava hazırlık süreçlerinde de onların kullanımına açık durumda.

koy kutuphanesi akay 2

Okuduğu Kitapları İsimleriyle Not Alıyor

Köyde, Kitap Kurdu Emin Dede olarak anılan Akay, bir öğretmen arkadaşının desteği sayesinde okuma alışkanlığı kazandığını; sonrasında da hayatını kitaplarla iç içe geçirmeye başladığını belirtiyor.

Eşi ve kızının ölümü sonrası yalnızlığını kitaplarla bastırdığını belirten Akay, okuduğu iki yüze yakın kitabı yazarları ve eser adlarıyla birlikte not ettiğini de anlatıyor.

Kütüphane

Kütüphanenin giderlerini yengesiyle karşıladıklarını belirten Akay, şöyle konuşuyor:

- Reklam -

“Amacım gençlere, çocuklara, insanlığa faydalı olmak. Gençler kahve köşelerinde gezmesin. Ellerinden içki şişesini, kumar kağıdını alıp Kitap vermek istedim. Buranın odununu, kömürünü Allah rızası için biz karşılıyoruz. Kimseden bir kuruş beklentimiz yok. Kaymakamlığımız kömür yardımı teklifinde bulundu, başka ihtiyaç sahiplerinin faydalanması için kabul etmedik. Kitap okumak başlı başına zevk, okumadan uyuyamıyorum. Rahatsız da olsam muhakkak birkaç sayfa okuyorum. Okumanın yaşı yok. Burası benim değil, herkesin yeri.”

Para Değil, Yalnızca Kitap Yardımlarına Açık

Akay, çocukları ve gençleri çok sevdiğini belirterek şunları ifade ediyor:

“İşte geldik, gidiyoruz. Bu dünya yalancı dünya, insanlara ne kadar faydalı olursak onu götüreceğiz. Köylüden destek veren de oldu, karşı çıkan da oldu. Kimseden bir kuruş yardım beklemiyorum ancak Kitap hariç. Kitap yardımı kabul ediyoruz.”

koy kutuphanesi akay 3

Kağılcık köyü muhtarı Yakup Salman, köylerinde kütüphane olmasından dolayı kendilerini şanslı hissettiklerini söylüyor.

Hayırsever Emin Akay’a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Salman, “Kütüphane, eğitim öğretim, geleceğimiz olan çocuklarımızın kendini yetiştirmesi demek. Emin Akay gibi bir kişinin köyümüzde olması büyük avantaj,” ifadelerini kullanıyor.

Öğrenciler Durumdan Çok Memnun

Öğrencilerden Hümeyra Çeliker de Emin dedelerini ve kütüphaneyi çok sevdiklerini ifade ederek şöyle konuşuyor:

“Bu kütüphaneden herkes faydalanıyor. Burada bir kütüphane olması bizim için çok büyük şans. Ödevlerimizi yapıyoruz, arkadaşlarımızla buradan en iyi şekilde faydalanmak istiyoruz.”

YouTube video

Bu olaya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Indianapolis’te Bir Kurt Vonnegut Müzesi Açıldı

* Neden Okuyabileceğimizden Daha Fazla Kitap Alırız?

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Helal olsun. Yazıda geçen isim adına kargoyla bu kütüphaneye kitap yardımı yapılabilir sanırım.

  2. Avatar for Karahayalci Karahayalci dedi ki:

    Uzun zamandır okuduğum en güzel haber oldu :cupid: Gerçek hayırseverlik örneklerinden biri.

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Helal olsun valla amcama. Dünya böyle insanların yüzü suyu hürmetine dönüyor :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pokemon Go

Pokemon GO, Kanada Ordusuna Önlem Aldırdı: Askerler Pokemon Avlayacak

wandavision yayın tarihi

WandaVision Dizisinin Çıkış Tarihi Değişti