in

Okurlar Tarafından Gün Yüzüne Çıkartılan Terry Pratchett’ın ‘Kayıp’ Öyküleri Yeniden Yayımlanıyor

Terry Pratchett’ın yakın zamanda gün ışığına çıkartılan 20 öyküsü, A Stroke of Pen: The Lost Stories başlıklı koleksiyon ile tekrar yayımlanacak.

Terry Pratchett Öyküleri
- Reklam -
- Reklam -

Terry Pratchett’ın öyküleri yeniden yayımlanıyor. Usta yazarın yıllar önce müstear ad kullanarak yazdığı ve daha önce hiç kendi adıyla yayımlanmamış 20 öyküsü, A Stroke of Pen: The Lost Stories başlıklı kitapta bir araya getiriliyor.

Başta Diskdünya serisi olmak üzere fantazi ve bilimkurgu edebiyatının en önemli kalemleri arasında yer alan Terry Pratchett; okurlar yeni öykülerle selamlamaya hazırlanıyor.

A Stroke of Pen: The Lost Stories adını taşıyacak koleksiyonda Pratchett’a ait olduğu öğrenilen 20 öykü yer alacak. Bu öyküler 1970 ve 1980’lerde, çoğunlukla Patrick Kearns müstear adı altında yerel bir gazetede yayımlanmıştı. Bahsi geçen metinler, 2015 yılında hayatını kaybeden Terry Pratchett’a hiç atfedilmemişti.

- Reklam -

Koleksiyon, ünlü yazarın uzun süredir yayıncısı olan Transworld tarafından altı haneli bir meblağ karşılığında satın alındı. Öyküler orijinal dilinde 5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanacak.

Terry Pratchett’ın Öyküleri Yazarın Okurları Sayesinde Keşfedildi

Öyküler, Pratchett’ın bir grup hayranının çabaları sayesinde keşfedildi. Koleksiyondaki en uzun metinlerden biri olan The Quest for the Keys (Anahtar Arayışı), 40 yılı aşkın bir süredir yazarın hayranı Chris Lawrence’ın duvarında asılı olarak beklemişti. Pratchett ailesini öykünün varlığından haberdar etmesinin ardından öykülerin geri kalanı, bu kayıp hazineleri yeniden keşfetmek için onlarca yıllık eski gazeteyi inceleyen Pat ve Jan Harkin adlı iki hayran tarafından ortaya çıkarıldı.

Lawrence, Quest for the Keys’in 15 yaşındayken kendisini çok etkilediğini ve bu öykünün her bir bölümünü topladığını söyledi:

“35 yılı aşkın bir süredir onlara değer verdim ve onları güvende tuttum. Çok sayıda ev taşıması geçirmiş biri olarak ne kadar önemli oldukları hakkında çok az şey biliyordum.”

Yayıncının açıklamalarına göre öykülerin hiçbirisi Pratchett’ın Diskdünya evreninde geçmiyor. Bununla birlikte metinler içlerinde yazarın gelecekte neler yaratacağına dair ipuçları barındırıyor.

Terry Pratchett Öyküleri

Yayıncı, okurların mağara adamlarından cücelere, sihirbazlardan hayaletlere karakterlerle tanışmaya ve zaman yolculuğu turizmi, lanetlenen meclis binaları ve yabancı bir gezegenden gelen bir ziyaretçi hakkında bir şeyler okumaya hazır olmalarını öneriyor.

Geçmişte Pratchett’in asistanı ve arkadaşı olan, şimdiyse Pratchett’ın edebî mülkiyetini yöneten Rob Wilkins, bu öykülerin yeniden keşfedilmesinin bir mucize olduğunu söylüyor. Wilkins, yazarın kendi eserlerine karşı hisleri hakkında yorumlarını ise şu sözlerle ifade ediyor:

“Terry her zaman sıradaki romana odaklanmış olmasına ve yayımlanmamış eserlerinin asla ortaya çıkmaması gerektiğini savunmasına rağmen gençliğinde ürettiklerine karşı hep gönülsüz bir hayranlık besledi ve bu hikayelerin harika bir ciltle taçlandırıldığını görmek gururunu okşardı.

- Reklam -

“Kariyerinin başlarında, henüz Terry’yi tanımadan önce yazdıklarının ilham açısından diğer eserlerinden aşağı kalan bir yanı yok. Bu eserler, onun yaratıcı yeteneğinin gelişimine daha yakından şahit olmamızı sağlıyor.”

Terry Pratchett’ın Yayımlanmamış Eserleri Yok Edilmişti

Wilkins; yazarın ölümünün ardından Pratchett’ın istekleri doğrultusunda, Pratchett’ın hard diskini buharlı silindirle ezerek yok etmişti. Bu nedenle Wilkins’in keşfedilen öykülerden haberi yoktu ve yazara ait yeni bir şey okumayı beklemiyordu:

“Hepsi birer mücevher değerinde. Her öykü ayrı bir mükemmel çünkü bunların son olduğunu biliyorsunuz, bunlardan başka yok. Daha fazlasını bulamayacağız, bu yüzden okuduğunuz her kelimeyle sona yaklaşıyorsunuz.”

Yeni Terry Pratchett Kitabı

Wilkins, son olarak genç Terry’nin harika bir yazar olduğunu ve yazdıklarının, gelecekte başaracaklarının müjdecisi olduğunu söylüyor:

“Yalnızca iyi değiller, iyiden de iyiler ve fazlasıyla Terry’ler.”

Yazarın eserleri Türkçede Delidolu ve Tudem Yayınları tarafından yayımlanıyor. Öykü kitabının dilimize kazandırılıp kazandırılmayacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor.

Siz Terry Pratchett’tan yeni öyküler okumak konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google Neews’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EzbenderTheSword EzbenderTheSword dedi ki:

    Üstat Terry’nin peçeteye yazdığı eserleri bile okumak isteyen birisiyim ama ustanın ölmeden yayınlatmadığı yani dozerle ezin yok edin diye vasiyet etmesine rağmen yine de böyle bir derlemenin bulunup kitap olacak olması konusunda pek emin olamadım.
    Umarım bu onun istemeyeceği bir durum değildir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Carl Sagan Hayatı Belgesel

Ünlü Astrofizikçi Carl Sagan’ın Hayatı National Geographic Belgeseli Oluyor

Pastoral: To Die in the Country İncelemesi - Den-en ni shisu

Pastoral: To Die in the Country (Den-en ni shisu) İncelemesi – Karnavalesk ve Psikedelik Bir Zaman Yolculuğu