in ,

The Eyes of Darkness Kitabı Corona Virüsü’nü Öngörmüyor

The Eyes of Darkness kitabı Corona Virüsü’nü tam anlamıyla öngörmüyor. Dean Koontz’un 1981 tarihli korku romanı Wuhan’dan yayılan bir virüs hakkında.

The Eyes of Darkness Dean Koontz Corona Virüsü
- Reklam -
- Reklam -

Bütün dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü salgını devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemi olarak ilan ettiği Koronavirüs 120 binden fazla insanı hasta etti. Yaşanan ölüm sayısı ise 4 bini geçti. Tüm bu kaos, beraberinde pek çok komplo teorisini de beraberinde getiriyor. Bunlardan en popüleri ise Amerikalı korku yazarı Dean Koontz’un kaleme aldığı The Eyes of Darkness kitabının “salgını tahmin ettiği” yönündeki iddialar oldu.

Dean Koontz’un 1981 tarihinde yayımlanan korku / gerilim türündeki romanı, tam 39 yıl sonra yeniden ve çok yoğun bir şekilde gündeme geldi. Sosyal medya kullanıcıları yazarın romanında Coronavirus salgınını öngördüğünü iddia eden paylaşımlarda bulundu.

Ancak bu paylaşımlar birçok kaynak tarafından yalanlanması rağmen kontrolsüz bir şekilde devam etti. Üstelik aralara yazara ve Eyes of Darkness kitabına ait olmayan pasajlar da sıkıştırılmaya başlandı!

- Reklam -

Dean Koontz’un The Eyes of Darkness Kitabında “Kehanette Bulunduğu” İddiası Doğru Değil

Amerikalı yazar Dean Koontz’un ilk olarak 1981 yılında yayımlanan The Eyes of Darkness kitabı Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüsle ilgili. Wuhan-400 olarak tanımlanan virüs, Çin’de özel bir laboratuvarda biyolojik silah olarak kullanılmak üzere geliştiriliyor. Ancak işler kontrolden çıkıyor ve salgın başlıyor.

Koronavirüs Eyes of darkness

Eserde, virüsün ortaya çıktığı şehrin Wuhan olması dışında kitabın gelecek öngörüsünü içeren başka bir veri yok. Kitaptaki virüsün öldürme oranı yüzde 100’ken gerçekte yüzde 0,2 ile 8 arasında. Romanda Wuhan-400 virüsü insanı yalnızca 4 saatte hasta edebiliyor. Ancak gerçekte koronavirüs için tanımlanan kuluçka süresi 2 ila 14 gün içinde değişiyor.

Kitapla ilgili dikkat çeken bir diğer noktanın ise eserin ilk baskısında virüsün adının Gorki-400 olarak kullanılmış olması. 15 sonraki yeni baskıda ise ibre Wuhan’a yöneltilmiş ve Wuhan-400 adını almış.

Anlayacağınız yazar ya da yayıncısı, virüsün adına bir anlam yüklemişse de bunu tamamen ülkelerinin içinde bulunduğu konuma ve mevcut politikalarına göre yapmış.

The Eyes of Darkness Kitabının Arka Kapağı

“Danny’nin ölümünden bir yıl sonra annesi onu yabancı birinin arabasında tekrar gördüğüne yemin etti… Bu, annesinin kaçamadığı bir gizemdi. Bu, onu Las Vegas’ın parlak ışıklarından High Sierras’ın soğuk gölgelerine kadar sürükleyen bir takıntıydı. Bu, sadece Karanlığın Gözleri tarafından görülebilen korkunç bir sırdı.”

- Reklam -

The Eyes of Darkness (Karanlığın Gözleri) Kitabının Konusu

Bir anne oğlunu bir liderle beraber kamp yolculuğuna yollar. Bu lider, aynı yolculuğa hiçbir aksilik çıkmadan 16 kez önderlik etmiştir; ta ki o çocuğun katıldığı sefere kadar. Kampçıların, liderlerin ve şoförlerin her biri, hiçbir açıklama olmaksızın ölmüştür. Ana karakter olan gözü yaşlı anne, oğlu Danny’nin öldüğünü kabullendiğinde, zorba denilebilecek birileri kadına oğlunun hâlâ hayatta olduğunu söyleyen tahtalara tebeşirlerle yazılmış yazılar, çeşitli işaretler göstererek ona saldırmaya başlarlar. Christina Evans, yanına aldığı yeni arkadaşı Elliot Strker ile birlikte oğlunun öldüğü gün nelerin olduğunu açığa çıkartmak için yola koyulur.

The Eyes of Darkness Dean Koontz Corona Virüsü

Kitabın Türkçe baskısı ise Ağustos 2020 tarihinde Pegasus Yayınları tarafından yapıldı.

Türkçede Odd’un Kefareti, Kehanet, Sessiz Köşe, Frankenstein, Yılın En Karanlık Gecesi, Onlar Yoktu ve Hiçbir Şeyden Korkma gibi kitaplarla tanıdığımız Dean R. Koontz’un The Eyes of Darkness (Karanlığın Gözleri) kitabı komplo teorilerinin ardından dilimize kazandırıldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Eseri okuma fırsatınız oldu mu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Asterix Çizgi Romanı Corona Virüsü’nü Konuk Etmiş

Kaynaklar: Yalansavar, Teyit

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Witcher Yeni Oyun

The Witcher Yeni Oyun Çalışmaları Cyberpunk 2077 Sonrası Başlayacak

Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi #128: "Mühür Öyküleri"

Seçkide 128. Sayı: “Mühür Öyküleri”