in

The Queen’s Gambit Kitabı Türkçede: Walter Tevis’in Vezir Gambiti Romanı Çıktı

The Queen’s Gambit kitabı Türkçedeki yerini aldı. Walter Tevis’in Netflix’e de uyarlanan Vezir Gambiti romanı raflarda.

The Queen's Gambit - Walter Tevis - Vezir Gambiti
- Reklam -
- Reklam -

Netflix dizisine de uyarlanan Walter Tevis imzalı The Queen’s Gambit kitabı Türkçede. Vezir Gambiti romanı İthaki Yayınları etiketiyle okurlarla buluşuyor.

Ekim 2020 tarihinde Netflix kütüphanesine eklenen ve platformun en popüler dizilerinden birisi haline gelen Anya Taylor-Joy’lu The Queen’s Gambit dizisi bir roman uyarlaması. Adaptasyon kısa sürede 60 milyondan fazla izleyici ile buluşarak dikkatleri üzerine çekmişti. Sonrasında dizinin etkisiyle satranç seti satışlarının da arttığı haberleri gelmişti.

Olumlu eleştiriler alan diziyle birlikte Walter Tevis imzalı eser yayımlanmasının üzerinden yaklaşık 40 yıl geçtikten sonra, çoksatar listelerindeki yerini de tekrar almıştı.

- Reklam -

Amerikalı yazar Walter Tevis’in Vezir Gambiti kitabı ilk olarak 1984 yılında yayımlandı. Yazarın The Hustler, The Color of Money ve The Man Who Fell to Earth kitapları ise sinema uyarlamaları ile izleyicinin karşısına çıkmıştı.

İthaki Yayınları yazarın popüler eserlerinden The Queen’s Gambit kitabını, dizinin yayına girmesinden kısa bir süre sonra Türkçeye kazandırmış oldu.

The Queen’s Gambit (Vezir Gambiti) – Walter Tevis | Arka Kapak Tanıtımı

The Queen’s Gambit - Walter Tevis - Vezir Gambiti

Vezir Gambiti, feminizme, satranca, bağımlıklara dair hem bir yetişkinliğe adım romanı hem bir gerilim hikâyesi hem de bir spor macerası. Farklı türlere dokunan ve birçok konuya dair söyleyecek sözleri olan bu roman, bilimkurguyu da suç hikâyeleri kadar rahatlıkla yazabilen, çok yönlü bir akla sahip Walter Tevis’in kaleminden çıkabilirdi sadece.

Sekiz yaşında ve hayatta yapayalnız kalmış Beth Harmon diğerleri arasında göze batmayan, sıradan bir çocuktu, ta ki ilk gördüğü andan itibaren aklını çelen bu garip oyunla tanışana kadar. Bu altmış dört karelik tahta üzerinde bambaşka bir gelecekle karşılaşan Beth adım adım, her hamlesinde didinip çabalayarak kadınlara kapalı satranç camiasının zirvesini hedeflemekte. Her oyunda rakibinin yanı sıra koca bir geleneğe karşı da hamle yapıyor. Durumu tartıyor, geleceği öngörüyor, rakibinin aklını okumaya çalışıyor ve taşları yerinden oynatıyor. Satrancın siyah beyaz dünyasında zirve dâhilere her zaman açık olsa da gerçekte işler bundan biraz farklı işliyor.

Walter Tevis, Vezir Gambiti’nde zekâ dolu ve usta işi bir oyunu tek bir cinsiyete sıkıştırmaya çalışanları ezip geçerken dâhi bir kadının en az yaptığı hamleler kadar girift iç dünyasını sıkı bir serüvenle anlatıyor.

- Reklam -

Vezir Gambiti Hakkında Ne Dediler?

“Nabokov’un Lujin Savunması ve Zweig’ın Satranç’ı gibi klasiklerin arasına Vezir Gambiti de katılıyor artık.” – The Financial Times

“Beth Harmon muazzam bir karakter. Vezir Gambiti ise Tevis’in yazdığı en kusursuz roman.” – Jonathan Lethem

“Vezir Gambiti baştan aşağı eğlenceli. Birkaç yılda bir, sadece zevki ve mahareti nedeniyle tekrar okuduğum kitaplardan.” – Michael Ondaatje

The Queen’s Gambit Satranç

Toplamda 336 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Kerem Sanatel, editörlüğünü Emirhan Burak Aydın, redaksiyonunu Alican Saygı Ortanca ve yayıma hazırlığını Mustafa Güdük üstleniyor.

Peki siz diziyi izlemiş miydiniz? Roman hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

edebiyat ve dans

Edebiyat ve Dans: Birbirini Besleyen Sanatların Tutkulu Bağı

David Fincher

David Fincher Sinemanın Geleceğine Dair Umutlu