in

Théophile Gautier’in Kısa Hikâyelerinden Derlenen “Fantastik Öyküler” Raflarda

“Sanat için sanat” görüşünün ilk temsilcilerinden olmasının yanı sıra Parnasizm’in de kurucularından olan Fransız yazar Théophile Gautier’in, fantastik hikâyelerinin derlendiği “Fantastik Öyküler” kitabı, Doğu Batı Yayınları aracılığıyla raflarda yerini aldı.

fantastik oykuler ust
- Reklam -
- Reklam -

Hepimiz o ünlü “sanat için sanat” (L’art pour l’art) sözüne aşinayız değil mi? Bu görüşün doğmasında önayak olan ilk temsilcilerinden biri, 1835 yılında yazdığı Matmazel Maupin (Mademoiselle de Maupin) adlı kitabının önsözünde de bu sloganı kullanan önemli Fransız yazar, şair ve eleştirmen Pierre Jules Théophile Gautier idi. 1811 – 1872 yılları arasında yaşamış bu değerli kalem, aynı zamanda Parnasizm adlı edebî akımının da başlıca temsilcileri arasında gösterilmektedir.

Fantastik diyarlara yelken açtığı kısa hikâyelerinin derlemesi “Fantastik Öyküler“, yakınlarda Doğu Batı Yayınları aracılığıyla dilimize kazandırıldı. Bu eser, 1831’de Kahve Potu‘ndan başlayarak 1852’ye kadar yazdığı fantastik temalı öyküleri içeriyor. Neler yok ki; masalsı yaratıklar, vampirler, ölümdeki yaşam, yapay cennetler…

Kitabın içinde hangi öyküler var derseniz, liste şu şekilde:

- Reklam -
- Reklam -
  • Kahve Potu
  • Onuphrius
  • Omphale
  • Ölü Âşık Clarimonde
  • Afyon Piposu
  • Çifte Şövalye
  • Mumyanın Ayağı
  • Tek Rol için İki Aktör
  • Bir Gece Ziyareti
  • Haşhaşiler Kulübü
  • Arria Marcella

Fransız edebiyatının kıymetli ismi Gautier‘in hayal âleminin derinliklerine konuk olduğumuz eserin tanıtım bültenineyse hep beraber bakalım:
fantastik oykulerThéophile Gautier, titizliğe varan estetik anlayışı ve ironik üslubuyla öykülerinde varlığı her an hissedilen bir yazardır. Seçkimizde yazarın 1831 tarihli Kahve Potu’ndan başlayarak 1852 yılına dek kaleme aldığı öyküleri yayınlanış sırasıyla yer alıyor, bu şekilde okur onun yazım tekniğinin geçen süre zarfında ne kadar kendine has bir özellik kazandığını gözlemleyebilecektir.

Canlanan tablolar, hayaletler, mitolojik ve masalsı yaratıklar, yapay cennetler, vampirler, paralel hayatlar, ölümdeki yaşam, fantastik bir boyut ve daima romantik bir fon. Fantastik Öyküler’de, sıradan, bildiğimiz hayat, ansızın yahut adım adım doğaüstü bir kimliğe bürünür. Hayal ve gerçek, geçmiş ve gelecek iç içe geçer, tatlı hayaller boğucu kâbuslara dönüşür. Kahramanlar bu iki dünya arasında ne yapacaklarını bilemezler, elleri kolları bağlı gibidir, ne bedenen ne de zihnen kendilerine hâkim olabilirler. Ancak bu esrik evrenin çekici bir tarafı da vardır, zira Gautier’in edilgen kahramanları mantığın geçerli olmadığı bir dünyada, her an aşkla nefes bulma umudu taşır. Belki de bu yüzden hayal dünyasına adım atmaya daha dünden hazırlardır.

Fransız edebiyatının önemli figürlerinden Théophile Gautier’in Fantastik Öyküler’iyle XIX. yüzyıl Paris’inden, geçmişin ve hayal âleminin derinliklerine egzotik bir yolculuğa çıkıyoruz.
Kitabın çeviri koltuğunda, yakınlarda aynı yayınevi tarafından dilimize kazandırılan yazarın bir diğer kitabı Avatar’ın da çevirmeni olan Kemal Ergezen oturuyor. 240 sayfadan oluşan eser raflarda yerini aldı bile, hepinize keyifli okumalar.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

locus odulleri ust

Locus Ödülleri 2018’in Adayları Açıklandı

avengers infinity war

Avengers: Infinity War – 10 Yıllık Bekleyişe Değdi mi?