in

Tekinsiz Kurmacanın Çağdaş Yazarlarından Thomas Ligotti’den “Hayalperest Ölünün Şarkıları”

Tuhaf kurgu ve korku yazarı Thomas Ligotti’nin ilk öykü kitabı olma özelliğini taşıyan “Hayalperest Ölünün Şarkıları” Türkçedeki yerini alıyor.

Hayalperest Ölülerin Şarkıları
- Reklam -
- Reklam -

Tuhaf kurgu ya da tekinsiz kurmaca (weird-fiction) olarak anılan türün çağdaş yazarları arasında gösterilen Thomas Ligotti’nin “Hayalperest Ölünün Şarkıları” adlı öykü kitabı Türkçede.

Sicilya ve Polonya kökenli Ligotti, ABD’nin Detroit şehrinde 1953 yılında dünyaya geldi. Daha çok korku edebiyatına yaptığı katkılarla tanınan yazar, kariyerine 1980’lerde dergilerde yayımlanan öyküleriyle başladı. World Fantasy Award, Bram Stoker Award ve British Fantasy Award gibi pek çok saygın ödüle layık görüldü.

Orijinal adı Songs of a Dead Dreamer olan öykü kitabı ilk olarak 1986 yılında yayımlandı. Eserin Türkçe baskısı ise Can Yayınları etiketiyle karşımıza çıktı. Hayalperest Ölünün Şarkıları aynı zamanda Thomas Ligotti’nin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor.

- Reklam -

Hayalperest Ölünün Şarkıları – Thomas Ligotti | Arka Kapak

Hayalperest Ölünün Şarkıları - Thomas Ligotti
Çağdaş korku edebiyatının önde gelen imzalarından Thomas Ligotti’nin yapıtlarına geniş kapsamlı “korku” ya da “gerilim” türleri içinde yer vermektense, onun yazdıklarını “tekinsiz kurmaca” başlığı altında nitelemek daha doğru olur. Ligotti’nin öyküleri, aşina olunmayan bir kente gidiş, akademik bir araştırma projesi, eski bir binanın yıkılması, bir tımarhane serüveni gibi görece sıradan olaylarla başlıyor. Ne var ki, bütün bu sıradan görünüşün altında gerçeğin yavaş yavaş saptırılması hatta sapkınlaştırılması, akıl sınırlarının aşılması, hatta yaşam ile ölüm arasındaki çizginin silikleşmesi kendini gösteriyor.

Bu ilgi çekici ve ürpertici öykülerin bir özelliği de açık sonla bitmeleri ve okurların hayal gücünü tetiklemesidir. Dahası kitaptaki her bölümün sonunda, yazar kendi türünün yazım yöntemlerine ilişkin görüşlerini de açıklıyor.

Hayalperest Ölünün Şarkıları’nı, kitaplığınızda H.P. Love- craft ve Edgar Allan Poe kitaplarının tam ortasına, yani ait olduğu yere yerleştirin.” – The Washington Post
Uyurgezerlere Düşler, Uykusuzlara Düşler ve Ölülere Düşler üst başlıkları altında pek çok öyküyü içeren kitap toplamda 328 sayfadan oluşuyor.

Mart 2020 itibarıyla raflardaki yerini alan “Hayalperest Ölünün Şarkıları“, Türkçeye Berna Seden’in elleri ile kazandırılıyor. Eserin editör koltuğunu ise Seçkin Selvi ve Zeynep Tür paylaşıyor.

- Reklam -

Kitaptan tadımlık ÖN OKUMA için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Esere dair yorum ve beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın!


* H.P. Lovecraft: “Robert E. Howard’ın Anısına”

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elon Musk Koronavirüs Tesla

Elon Musk: “Eğer İhtiyaç Olursa Tesla Solunum Cihazı Üretecek”

Son Av İncelemesi

Son Av İncelemesi: İnsanın “Kızıl” Kötülüğü