in

Antik Tibet Kitapları Dijital Erişime Açıldı: Binlerce Nadir Eser Çevrimiçi Ortamda Okuru Bekliyor

Antik Tibet kitapları çevrimiçi ortama aktarıldı. Binlerce nadir el yazması ve parşömen, Tibet kültürüne ve Budizm’e ışık tutuyor.

Antik Tibet Kitapları
- Reklam -
- Reklam -

Çin’in güney-batısındaki Tibet Özerk Bölgesi’nin başkenti Lhasa’da yer alan antik Tibet kitapları çevrimiçi erişime açıldı.

Antik kültürü korumak adına Tibet Kütüphanesi’nin internet sitesine 20.000 nadir el yazması ve parşömen yüklendi. Kullanıcılar bu eserleri ücretsiz olarak okuyabilir ve indirebilir. Kütüphanede Tibetli bilim insanlarının biyografileri ve 12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Tibet ve Budizm tarihiyle ilgili eşi olmayan bilgiler yer alıyor.

Antik Tibet Kitapları kütüphane

- Reklam -

Yerel kullanıcılar durumda memnun durumda. Gün yüzüne çıkmamış bilgilere artık cep telefonundan ulaşılıyor olması birçok kişi için büyük kolaylık. Kütüphanenin bu adımı kültürü korumak adına da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ücretsiz Erişime Açılan Antik Tibet Kitapları ile Kültür ve Tarih Araştırmaları Artık Daha Kolay

Kitap merkezindeki yetkililerden Penpa Tsering konu hakkında şu açıklamada bulunuyor:

“Bu sene başta biyografiler olmak üzere birçok kitap platforma dahil edildi. Kitaplar antik Tibet toplumu, ekonomisi ve gelenekleriyle ilgili mühim bilgiler taşıyor. Tibet kültürü ve tarihi üzerine çalışma yapmak artık daha kolay.”

Eskiden az sayıda araştırmacı Tibet kültürü hakkında kitapları okuyabiliyordu, çünkü başvuru süreçleri uzun ve meşakkatliydi. Şimdiyse araştırmacılar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar internet üzerinden bu bilgilere kolayca erişme imkanına sahip oldu.

Antik kitapların hassas durumlarını korumak adına kütüphane kitapları tararken ileri düzey teknoloji kullandı. Asıl nüshalara zarar vermeden, hiç dokunmadan eserler yüksek çözünürlükte tarandı. Korsan yayıncılığı engellemek adına da tedbirler alındı.

Antik Tibet Kitapları

Tsering sözlerine şöyle devam ediyor:

- Reklam -

“Gelecekte bu tip platformların daha da yaygınlaşacağına ve Çin kültürünün korunması için kullanılacağına inanıyorum.”

Kullanıcılar 25 Nisan 2020’den beri siteyi 100.000 defadan fazla ziyaret etti. Bu site için bir rekor.

2009’da Tibet antik kitaplarının ortaya çıkarılması için kapsamlı bir proje başlatmıştı. O günden beridir araştırmacılar bölgeyi karış karış gezerek nadir kitapları bulmaya ve muhafaza etmeye çalışıyor.

Antik klasikler birimi başkanı Nyishar’ın keşfettiği bir kitaba göre, gravür basım Tibet’te eskiden bilinenden bile yüz sene önce eskiye dayanıyor.

Kütüphane platformu geliştirmek için araştırmacılardan ve kullanıcılardan geri dönüşler bekliyor.

Dijital arşive buradan ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: China Daily

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    İnternetin sadece gevezelik yeri olmadığının, sonsuz bir kitaplık olabileceğinin bir işareti olarak çok güzel bir girişim. Her ne kadar konu ile doğrudan bir bağlantım olmasa da meraklıları için çok çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yeni Sailor Moon Filmi Eternal, Netflix

Yeni Sailor Moon Filmi “Eternal” Geliyor: Netflix Kapıyı Araladı

Spider-Man Siyah Kostüm

Spider-Man’in Siyah Kostümü ve Ardında Yatan Gerçekler