in ,

Tolkien’in Elle Çizdiği İlk Shire Haritasına Göz Atın

J.R.R. Tolkien’in Shire için çizdiği ilk harita taslağı İngiltere’de düzenlenen özel bir sergide görücüye çıktı.

tolkien shire
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’deki Yüzüklerin Efendisi hayranları şu sıralar oldukça özel günler yaşıyorlar. Çünkü Tolkien Derneği tarafından bir süredir hazırlanmakta olan “Tolkien: Maker of Middle-earth” (Orta-Dünya’nın Yaratıcısı) sergisi dün itibariyle Oxford’ta kapılarını ziyaretçilere açtı. Sergide ünlü yazarın el yazmalarının, şiirlerinin, mektuplarının, fotoğraflarının ve öykü taslaklarının yanı sıra daha önce hiçbir yerde görülmemiş haritaları, çizimleri ve özel eşyaları da gösteriliyor.

Bunların arasında en ilgi çekici olanlardan biri hiç kuşkusuz üstadın Shire için çizdiği harita taslağı. Mavi ve kırmızı kalem kullanılarak, alelade bir kâğıt parçası üzerine çizilen taslak 1938 yılından kalma. Dikkatli bakıldığında Brendibadesi Köprüsü, Took Diyarı, Bree yolu ve Yaşlı Orman gibi yerlerin o zaman bile tasarlandığını görebiliyoruz. Ormanın hemen berisindeki “Tom Bombadil” ibaresi de gözlerden kaçmıyor elbette… Haritanın üzerinde Tolkien’in bizzat kaleme aldığı küçük notlar da görülebiliyor.

shire first sketch

- Reklam -

Sergideki bir diğer ilgi çekici parça Tolkien’in elf lisanını tasarladığı, bazı harfleri ve kelimeleri oluşturduğu belge. O karmakarışık, zarif ve son derece süslü alfabeyi elle yazdığını düşünmek gerçekten de huşu verici bir düşünce.

- Reklam -

elvish fire writing tolkien

Koleksiyonda bunun yanı sıra Tolkien’in Hobbit, Roverandom ve Yüzüklerin Efendisi gibi eserleri için sulu boyayla yaptığı bazı çizimler ve kapak çalışmaları da var. Tüm bu eserler 28 Ekim 2018‘e kadar Oxford’taki Weston Kütüphanesi’nde sergilenmeye devam edecek. Sergideki materyaller ayrıca “Tolkien: Maker of Middle-earth” adlı özel bir kitapta toplanıp satışa sunuldu. Kitapta üstadın el yazmalarına, çizimlerine, haritalarına, mektuplarına ve şahsına dair 300’den fazla fotoğraf bulunuyor.

conversation with smaug
Tolkien’in 1937 yılında, Hobbit’in ilk Amerika baskısı için sulu boyayla çizdiği “Smaug’la Sohbet” illüstrasyonu.
Bilbo woke up with sun in his eyes
Tolkien’in Hobbit için yaptığı başka bir çizim. “Bilbo sabahın ilk ışıklarıyla uyanırken.” (1938)

Kaynak: io9
Tolkien: Maker of Middle-earth Exibiton

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for N1k0laT3sla N1k0laT3sla dedi ki:

    Yanliz, Lotr’daki o, el yazilarina ayrica bayiliyorum.

  2. Avatar for Theo Theo dedi ki:

    Sen nasıl bir sanatçısın hem yazar hem çizer… Elf lisanı başlı başına bir sanat eseri zaten. :heart_eyes: Yalnız o kitabı istiyorum ve çok pahalı :tired_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yuce tanri pan ust

Karanlık Kitaplık Dizisi “Yüce Tanrı Pan” İle Devam Ediyor

arthur c clarke award

2018 Arthur C. Clarke Ödülü’nün Kazananı Açıklandı