in

Tolkien’in Pek Bilinmeyen Bir Şiiri Tekrar Basılıyor

J.R.R. Tolkien’in 1945’ten beri baskısı olmayan ve Galadriel’in ilk hâlini içerdiğine inanılan The Lay of Aotrou and Itroun adlı şiiri yeniden basılıyor.

J.R.R. Tolkien Şiiri
- Reklam -
- Reklam -

Ölümünün üzerinden on yıllar geçmiş olsa da fantastik edebiyatın en kıdemli üstadı olan J.R.R. Tolkien’in kıyıda köşede kalmış veya tekrar basılmayı bekleyen eserleri günbegün ortaya çıkmaya devam ediyor.

Büyük yazarın 1930 yılında kaleme aldığı ve son olarak 1945 yılında Welsh Review dergisinde yayınlanan “The Lay of Aotrou and Itroun” (Atrou ve Itroun’un Hikâyesi) başlıklı manzum hikâyesi Harper Collins tarafından gelecek kasım ayında üstadın sadık okuyucularıyla yeniden buluşturulacak.

Dahası, söz konusu kitap yalnız bu manzumeyle sınırlı kalmayıp yazarın geçtiğimiz şubat ayında Oxfordshir’ıne Our Lady’s School yıllığında keşfedilmiş “The Shadow Man” ve “Noel” isimli iki şiirini de içerecek.

- Reklam -

Ortaçağ İngiliz ve Fransız edebiyatlarında ozanlar tarafından sıklıkla başvurulmuş geleneksel “Breton Lay” nazım biçiminde yazılmış The Lay of Aotrou and Itroun, umutsuz bir şekilde çocuk sahibi olmak için uğraşan bir çiftin Corrigan (Briton dilinde “Peri”) adlı bir cadıyla anlaşmalarından sonra başlarından geçen kasvetli bir hikâyeyi anlatıyor. Harper Collins’in merak uyandırıcı açıklamasına göre de Corrigan karakteri Lorien’in korkutucu ancak bir o kadar da güzel hanımı Galadriel’in ilk versiyonlarından birini oluşturuyor.

- Reklam -

Yeni baskının editörlüğünü yapan Tolkien uzmanı Verlyn Flieger’in hakkında “karanlık, güçlü ve ilgi çekici, bildiğimiz Tolkien’den önemli ölçüde farklı” dediği şiir kitabının önsözünü her zaman olduğu gibi büyük yazarın oğlu ve aynı zamanda mirasçısı Christopher Tolkien yazacak.

Yediden yetmişe tüm Tolkien okurları arasında merak ve heyecan uyandıran kitabın Kasım 2016’da raflardaki yerini alması bekleniyor.

Burak Demir

1996, Giresun. Üniversite eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde sürdürmekteyim. Fantastik edebiyata -belki de sadece “edebiyata”- karşı olan ilgim 9 yaşındayken Harry Potter ile başladı. Altıncı sınıftayken doğum günümde annem tarafından verilen harçlıklarla aldığım “Hobbit” kitabı sayesinde, hayatımın odak noktasında bulunan dilbilim, tarih, folklor ve edebiyat alanlarına ilgimin oluşmasında en büyük rolü oynamış büyük yazar J.R.R. Tolkien ile tanıştım. Kayıp Rıhtım’a yazdığım yazılarla az da olsa katkı sağlamaya gayret etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fasizm kehanetleri geroge orwell

Distopyanın Ustası George Orwell’dan “Faşizm Kehanetleri” Raflarda!

Kayıp Rıhtım

Kayıp Rıhtım Yeni Tasarımıyla Yayında!