Dolores Reyes imzalı Toprakyiyen raflardaki yerini aldı. Eser, Can Yayınları etiketiyle okurların karşısına çıkıyor.
Arjantinli yazar Dolores Reyes ilk defa Türkçede. 1978 yılında Buenos Aires’te dünyaya gelen yazar, doğduğu kentin üniversitesinde klasik edebiyat eğitimi aldı. Öğretmen olarak görev aldı. Feminist aktivizmin bir parçası olan Reyes, Türkçeye Toprakyiyen olarak kazandırılan ilk romanı Eartheater’ı 2019 yılında yayımladı. Eser hem İspanya’da hem de Arjantin’de çokça konuşuldu.
“Kadın cinayeti kurbanlarına ve kurtulmayı başaranlara,” ithaf edilen roman, Buenos Aires varoşlarında yaşayan ve fantastik bir yeteneğe sahip olan bir kızın başından geçenleri konu alıyor.
Dolores Reyes’in ilk kitabı, Latin Amerika’da doğan büyülü gerçekçilik akımının çağdaş bir parçası olarak dikkat çekiyor.
Toprakyiyen – Dolores Reyes | Arka Kapak Tanıtımı
Toprağı okşadım, avucumu kapadım, María’nın ve onca kızın, başka bir kadının bedeninden olma sevgili kızların gittiği yere açılan anahtarı elimde tutarak ayağa kalktım. Toprağı tutup yuttum, biraz daha, biraz daha, yeni gözlerim ortaya çıksın ve görebileyim diye.
Her köşesinden adaletsizlik fışkıran Buenos Aires varoşlarında yaşayan isimsiz kız dürtülerine uyarak toprak yemeye başlayınca doğaüstü bir yeteneği ortaya çıkar: Toprakla temas edenlere dair gaipten görüntüler görebilmektedir. Kaybettiklerinin izini bulmak isteyen insanlar bahçesine toprak dolu şişeler bırakmaya başlar. Artık Toprakyiyen diye anılacak kız toprağın gizlediği ürpertici sırları çözerken bir yandan da kendi kaderini çizmeye çalışacaktır.
Toprakyiyen’de Dolores Reyes kadın ve çocukların dibe itildiği, şiddetle şekillenen eril dünyanın karanlığına büyülü bir ışık tutuyor.
Toprakyiyen | Tadımlık
“Ölüler, canlıların olduğu yerlerde ayak altında gezmez. Anlaman gerek artık bunu.”
“Umurumda değil. Annem burada kalacak, benim evimde, toprakta.”
“Hemen bırak şunu. Herkes seni bekliyor.”
Beni dinlemediler mi toprak yutuyorum.
Önceleri kendim için yutuyordum, patırtı kopsun diye, bundan rahatsız oluyor, utanıyorlardı çünkü. Toprağın pis olduğunu, karnımın kurbağa gibi şişeceğini söylüyorlardı.
Toprakyiyen, Can Yayınları’nın Modern dizisi kapsamında okurlarla buluşuyor. Serinin diğer kitaplarına şuradan göz atabilirsiniz.
Toplamda 176 sayfadan oluşan romanın tercümesini İspanyolca aslından Saliha Nilüfer gerçekleştiriyor. Editörlüğü Emrah İmre’ye, redaksiyonu Burçin Gönül’e ait olan eserin kapak tasarımı ise Alper Zeki tarafından yapılıyor.
Dolores Reyes ve Toprakyiyen hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!