in

M. Bahadırhan Dinçaslan’ın Gök Atlılar Efsanesi, “Tuğrul ve Ejderha” ile Yolculuğuna Başladı

Tuğrul ve Ejderha raflardaki yerini aldı. M. Bahadırhan Dinçaslan’ın fantastik serisi Gök Atlılar Efsanesi, ilk kitabıyla yolculuğuna başladı.

Tuğrul ve Ejderha: Gök Atlılar Efsanesi 1 - M. Bahadırhan Dinçaslan
- Reklam -
- Reklam -

M. Bahadırhan Dinçaslan, Tuğrul ve Ejderha ile yeni bir fantastik seriye başladı. Gök Atlılar Efsanesi başlığını taşıyan seri, “Bir Şaman Öyküsü” alt başlığıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kayıp Rıhtım’daki yazılarıyla da tanınan yazar ve şair M. Bahadırhan Dinçaslan, bugüne kadar farklı eserler kaleme alsa da ilk defa fantastik bir evren ile okurlarının karşısına çıkıyor. Kitabın başında Tolkien hayranlığını vurgulayan yazar, Tolkien gibi yepyeni bir dil yaratmasa da, eski ve modern Türk lehçelerinin karışımıyla bir “epik Türk lehçesi” oluşturuyor.

Kitabın evreni kurgusal olsa da, Türk tarihi, mitolojisi ve folklorundan yüzlerce sembol, motif ve sahne bulunuyor. Bu motifler, Dede Korkut ve Nart Destanları türünden bir arka plan yaratıyor. Yazar, her kitapta farklı bir kahramanın aynı arka plandaki maceralarını anlatacağını söylüyor.

- Reklam -

Yeni kitabın tanıtım yazısına hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Tuğrul ve Ejderha: Gök Atlılar Efsanesi 1 – M. Bahadırhan Dinçaslan | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Tuğrul ve Ejderha: Gök Atlılar Efsanesi 1 - M. Bahadırhan Dinçaslan

Dillerin büyülü bilimine adanan hayatlar er geç bir dil yaratmak isterler.

– Usta Tolkien böyle yapmıştı. Masallar, efsaneler, mitlerle örülü bir çocukluktan gelip, dünyaya baktığında incecik bir tülün ardında belli belirsiz destan yaratıklarını görmeye devam eden büyükler de kendi masal evrenlerini yaratmak istiyorlar gibi.

En azından elinizdeki kitabın yazarı için böyleydi: Anadolu’nun ücra köylerinde epey sıradan ve özelliksiz görünen her taşın, korunun, kayalığın mutlaka bir hikayesi vardır. O hikâyeleri hâlâ hatırlayan birilerinden dinlediğinizde, atalarımızın neden bütün nesnelerin ruhu olduğuna inandığını anlarsınız. Ruhlar alemindesinizdir artık, “gerçek hayat” bütün raşesiiliğiyle akıp giderken, yalnız sizin gözlerinize görünen manzaralar baktığınız her dağda, ayaklarınızı ıslattığınız her derede zihninizde bir şehrayin resmeder.

Gök Atlılar Efsanesi, bir masallar örgüsünün küçük, mütevazı bir parçası.

- Reklam -

Mutasavver bir evrende ihtiyar ebelerin çocuklara anlattığı nice masaldan biri, her biri esasen eski ve görkemli bir destanın küçülmüş, taşralaşmış kırıntılarından ibaret. Örgü bittiğinde, bütün masalları dinlediğinizde, ölümsüz efsane sizin de zihninizi ele geçirecek – henüz destanının tamamını dinlemeye hazır olmayanları hazırlamak için siz de masallar anlatmaya başlayacaksınız.

“Bir Şaman Öyküsü” alt başlığıyla çıkan kitap, mitoloji ve Tolkien araştırmaları da yapan Dinçaslan’ın şamanizm okumalarının edebi bir ürünü. Yazar, daha önce Kayıp Rıhtım’da Tolkien ve Mitoloji Dizisi üzerine yazılar da kaleme almıştı.

Tuğrul ve Ejderha: Gök Atlılar Efsanesi 1 - M. Bahadırhan Dinçaslan

Toplamda 112 sayfadan oluşan ilk kitabın editörlüğünü Oğuzhan Murat Öztürk, kapak tasarımını Ceyhun Durmaz, harita tasarımını Kerem Karagöz ve dizgisini ise Mahmut Doğan üstlendi.

Tuğrul ve Ejderha’nın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAsı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

M. Bahadırhan Dinçaslan’ın yeni kitabının konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Verilen parçaya göre yazarın anlatım biçimini ve dilini beğendim. Görünüşe göre akıcı ve duru bir dil kullanmış. Kitabı satın alacağım.

    Yazarın duru diline karşılık Ötüken’in tanıtım yazısında, çoğu zaman olduğu gibi yer yer ağdalı sözcükler kullanılmış. Bir de kapak biraz basit geldi bana. Daha güzel bir kapak tasarımı yapılabilirdi.

    Bu arada kitap İdefix’te 30 tl. 112 sayfalık bir kitap için fiyat yüksek görünüyor.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Ön okumaya baktığımda güzel duruyor ama umarım diğer yerliler gibi hayal kırıklığına uğramam fakat alınabilir. D&R’ da 32 tele. :slight_smile:

  3. Avatar for BatarYazluk BatarYazluk dedi ki:

    Kitabı okudum kitaptan adımı da aldım. Buradan Yazluk beyimin ruhuna selam olsun. Ben serinin ilk kitabından tatmin oldum. Sadece tek bir dileğim olabilir o da şu: kitap içerisinde geçen diyaloglardaki yapasın, olasın, düşesin gibi konuşma motifleri biraz daha seyreltilip gerekli yerlerde bu dokunuş yapılabilir biraz daha anlatıcı dil günümüz Türkçe’si ile akabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Squid Game The Challenge yarışma netflix

Netflix’ten 4,5 Milyon Dolar Ödüllü Squid Game Yarışması

Komedi Komedi Komedi Dram: Elif Nihan Akbaş çevirmenin çemberi

Komedi Komedi Komedi Dram – Elif Nihan Akbaş | Çevirmenin Çemberi: “Bob Odenkirk’ün Sıra Dışı Bir Zihni Var”