in

Tuhaf Kurgunun Nadide Yazarı Karin Tidbeck’in İlk Romanı “Amatka” Yakında Raflarda

Gerek kısa öyküleriyle gerekse sitemizdeki röportajıyla yakından tanıdığımız başarılı yazarın ilk romanı “Amatka” nihayet çıkıyor. Tuhaf kurgu sevenler burada mı?

amatka karin tidbeck
- Reklam -
- Reklam -

Çağımızda yazarlığın zanaatkârlık kısmının ağır bastığını kanıtlarcasına yazarlık atölyelerinden ve yaratıcı yazarlık kurslarından kariyerine başlayan ve ilerleyen yıllarda övgülerle ödüllere nail olan sanatçıların sayısının gün geçtikçe arttığı malumunuzdur. Tabii bu usta çırak etkileşimi yeni bir olgu değil köklerini yirminci yüzyıldan alıyor.

Örneğin Clarion San Diego Yazar Atölyesi, 1968 yılında Robin Scott Wilson tarafından kurulduysa da öncesinde Damon Knight ve Kate Wilhelm aracılığıyla altı haftalık bir konferans olarak düzenleniyordu. “Peki, bu yarım asırlık atölyede usta veya çırak olarak kimler yer aldı?” diye sorarsanız sorunuzu, “Tanıdığımız çoğu yazar,” diye yanıtlayabiliriz:

Neil Gaiman, Octavia E. Butler, Ted Chiang, Nalo Hopkinson, Kim Stanley Robinson, Jeff Vandermeer, Orson Scott Card, Samuel R. Delany, Harlan Ellison, Joe Halderman, Harry Harrison, N.K. Jemisin… Liste uzayıp gidiyor ama biz konumuza dönersek atölyeden 2010 yılında mezun olanlar arasında Karin Tidbeck’in de yer aldığını söyleyebiliriz.

- Reklam -

Karin Tidbeck, 1977 yılında Stocholm’de dünyaya geldi. Yukarıdaki atölye programı haricinde hem Stockholm Üniversitesi’nde karşılaştırmalı din ve sosyal antropoloji eğitimi hem de Skurups Folkhögskola’da yaratıcı yazarlık ve yaratıcı yazarlık eğitmeni öğrenimlerini de gördü. İsveçli yazar Malmö’de yaşıyor ve yazıyor.

Denemeler ve makalelerin yanı sıra hem İsveççe hem de İngilizce kaleme aldığı hikâyeleri Weird Tales ve Shimmer Magazine gibi çeşitli antolojilerde yer aldı. 2002-2010 yılları arasında yazdığı öykülerden bir kısmı “Who is Arvid Pekon?” adlı kitabında toplandı. Daha sonra bu derlemesini yeni öyküler ekleyerek ve İngilizceye çevirerek “Jagannath” adıyla daha geniş bir okur kitlesine sundu. Aylak Kitap aracılığıyla da “Zeplin” (2014) ismiyle dilimize kazandırıldı ve ödüllerle övgülere boğulan bu derlemeyle yazarına biz de kayıtsız kalamadık önce kitabının incelemesini yaptık sonra kendisiyle röportaj gerçekleştirip sitemizde yer verdik.

Şimdiyse Tidbeck’in 2013 yılında İsveççe (2017 yılında İngilizce) yayımlanan “Amatka” romanına uzun bir bekleyişin ardından İthaki Yayınları aracılığıyla nihayet kavuşuyoruz. İthaki Yayınları’nın sonbaharda birbiri ardına sürprizlerle karşımıza çıkacağını biliyorduk ama böyle bir sürprizi açıkçası biz de beklemiyorduk.

2018 yılı Locus, Prix Utopiales ve Compton Crook ödüllerine aday olan Amatka’nın ülkelere göre çeşitli kapak tasarımlarıyla yapılan yorumlara yazarın web sitesinden ulaşabilirsiniz. Eserin tanıtım metniyse şöyle:
“Amatka’ya hoşgeldiniz.”

AmatkaDille şekillenen bir dünyada geçen, Margaret Atwood ve Ursula K. Le Guin geleneğinde bir çıkış romanı.

- Reklam -

Vanja, şehir hakkında bilgi toplamak için kış kolonisi Amatka’ya gönderilir. Amatka’ya adım atar atmaz bazı tuhaflıkları fark etmeye başlar: İnsanlar garip davranıyorlardır ve şehir sakinleri hükümet karşıtı düşüncelere karşı izlenmektedir.

Amatka’da kısa bir süre kalmayı planlayan Vanja, ev arkadaşı Nina’ya aşık olunca ziyaretini uzatmaya karar verir. Burada, koloninin tehlike altında olduğunu ve hükümetin bunu halkından gizlediğini öğrendiğinde kendi araştırmasına başlayacak ve kendini büyük bir tehlikenin içinde bulacaktır.

Amatka’nın distopik dünyasında insan dilinin gerçekliği değiştirme gücü vardır. Objeler, binalar ve geri kalan her şey sürekli isimlendirilip bu isimler tekrar edilmezse yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Baskıcı bir kolonide kısılı kalan Vanya’nın da lisanı kullanarak kendini özgür kılmayı arzulaması gerçekliği bile tehdit edecektir.

Zeplin’in İsveçli yazarı Karin Tidbeck ilk romanı Amatka’yla 1984’ü andıran bir dünya yaratıp toplum kontrolü, değişim korkusu, dilin gücü ve devrimler üzerine sembollerle dolu politik bir masal anlatıyor.

“Amatka harika bir kısa hikâye yazarının daha da harika bir romancı olduğunu ortaya koyuyor.” – Jeff Vandermeer

“Bu kitabı kesinlikle almalısınız.” – Ann Leckie
Çeşitli sitelerde ön siparişe açılan Amatka, 28 Eylül’de de kitapçılardaki yerini alacak. Romanın çevirisi Göksu Göçhan’a ait. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.


Karin Tidbeck Röportajı

“Zeplin” İncelemesi

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dorothy ayakkabi

Dorothy’nin Çalınan Kırmızı Ayakkabıları, Yıllar Sonra FBI Tarafından Tekrar Geri Alındı

Ölü Dalgıcın Sonbaharı - İnceleme

Ölü Dalgıcın Sonbaharı: Patenli Örümceklerin Dansına Hoş Geldiniz