in

Türk Canavarları Sözlüğü: Yerli Mitolojinin Kötücül Yaratıkları Bir Arada!

Türk Canavarları Sözlüğü ile yerli mitolojide önemli bir boşluk kapanıyor. Ahmet Burak Turan, mitolojimizdeki kötücül varlıkları mercek altına alıyor. Kitaptan tadımlık ÖN OKUMA haberimizde!

Türk Canavarları Sözlüğü
- Reklam -
- Reklam -

Son yıllarda Türk mitolojisi üzerine çeşitli eserler raflara gelmeyi sürdürüyor. Köklü kültürümüzün nice değeri, öncesine göre bir adım daha ön planda gibi duruyor. Şimdiyse bu aileye yepyeni bir üye katıldı. Ahmet Burak Turan, “Türk Canavarları Sözlüğü” ile yerli mitolojinin kötücül yaratıklarını mercek altına alıyor.

Yerli fantastik edebiyat okurlarının adına aşina olduğu Ahmet Burak Turan ismini, Orkun Uçar ile ortaklaşa kaleme aldıkları Zifir romanından hatırlıyoruz. Yazarın ikinci romanı Metruk 2009 yılında, çocuk/korku edebiyatı türündeki son romanı Düş Gezgini Esila ise 2011’de yayımlanmıştı.

Türk mitolojisinin canavarlarını sözlük formatında okura tanıtmayı hedefleyen eser; tamamen şeytanî varlıklara yoğunlaşıyor. Öte yandan kitap, mitolojiyle ilgili diğer tematik sözlüklerin de yolunu açmayı hedefliyor.

- Reklam -

Altay, Yakut, Tatar, Buryat, Tuva, Moğol, Azerbaycan, Anadolu ve Balkan anlatılarında karşımıza çıkan mitolojik, korkutucu, olağanüstü varlıklara dair bilgileri barındıran kitap aynı zamanda renkli illüstrasyonlar da içeriyor. Türk Canavarları Sözlüğü’nün çizimleri ise sanatçı Aslı Ekim’e ait.

Eserden tadımlık bir ÖN OKUMA okumak için BURADAKİ bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Türk Canavarları Sözlüğü | Arka Kapak

Türk Canavarları Sözlüğü

- Reklam -

Bu kitapta, mitolojik bilgi alanının, kötü ruhlarla ilgili olan kısmıyla karşılaşacaksınız. Neler yok ki? İnsana hastalık getiren kötü ruhlardan, halüsinasyon gördüren varlıklara kadar her şey. İnsanın gelecekle ilgili yaptığı kötü tahminlerden, tabiat olaylarına kadar her şey bir kötü ruha bağlanarak açıklanmış. Aslında tabiat bilgisi, soyutlama yapılarak, tabiatı yöneten ruhlar üzerinden anlatılmaya çalışılmış. – Prof. Dr. Muharrem Kaya

Ahmet Burak Turan, bu sözlükteki maddeleri yüzlerce kaynağı tarayarak; Anadolu’nun, Balkanlar’ın ve Kafkasya’nın birçok bölgesini dolaşarak yazdı. Türk mitolojisi dünyada ve Türkiye’de giderek ilgi konusu olurken böyle bir sözlüğe ihtiyaç kaçınılmazdı. Bugün bile hâlâ halk tarafından varlıklarına inanılan, evlerin karanlık odalarında fısıltıyla anlatılan, çocuklara korku salan birçok “canavar”ın kökenlerini öğreniyoruz bu kitapta. Turan’ın bu yaratıkların dış görünüşleri hakkındaki tasvirleri, onlardan nasıl korunmamız gerektiğine dair önerileri ve Aslı Ekim’in çizimleri kitabı zenginleştiriyor.

Baran Güzel yönetimindeki Gerekli Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini alan eseri Utku Yıldırım yayına hazırladı. 212 sayfadan oluşan Türk Canavarları Sözlüğü’nün kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait.

Türk Canavarları Sözlüğü
Çizimler: Aslı Ekim

Kitaba dair beklentilerinizi ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Güney Sibirya Türklerinin Şaman Geleneklerine Ne Kadar Hakimsiniz?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Yazarı bu konuyu görüyorsa şöyle bir uyarım olacak.

    İkinci basım kitapta barkod yanlış basılmış. Kötücül olmak istemiyorum ama bence bir kontrol ettirin. Ikinci bir Sel yayınları vakası yaşanmasın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the french dispatch wes anderson yeni fotograf kapak

The French Dispatch: Wes Anderson’ın Yeni Filminden İlk Fragman

piramit

Seçkide 127. Sayı: “Piramit Öyküleri”