in

Türk Folklorunun Dehşetli Figürlerinden ‘Gulyabani’nin Peşine Düşüldü: “Türk Kültüründe Gulyabani” Kitabı Çıktı

Türk Kültüründe Gulyabani kitabı raflardaki yerini almaya başladı. Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı’nın birlikte kaleme aldığı esere gulyabani illüstrasyonları eşlik ediyor.

Türk Kültüründe Gulyabani - Seçkin Sarpkaya - Mehmet Berk Yaltırık - Ömer Faruk Yazıcı
- Reklam -
- Reklam -

Türk Kültüründe Gulyabani kitabı okurla buluşmaya başladı. Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı üçlüsünün birlikte kaleme aldığı eser Ötüken Yayınları tarafından basılıyor.

Edebiyat ve folklor çalışmalarıyla tanınan Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı, yeni eserlerinde odaklarına Türk Kültüründe Gulyabani kavramını alıyor.

Kitap Dünyada Gul/Gulyabani ve Türk Halk Bilgisinde Gulyabani, Türk Tarih ve Edebiyat Kaynakları ile Popüler Kültürde Gulyabani ve Klasik Türk Edebiyatında Gulyabani başlıklı üç ana bölümden oluşuyor. Eserin son kısmında ise on dört illüstratörden gulyabani çizimlerine yer veriliyor. Çalışmanın önsözü ‘Gizem Avcısı’ Sadettin Teksoy imzasını taşıyor.

- Reklam -

Türk Kültüründe Gulyabani – Seçkin Sarpkaya, Mehmet Berk Yaltırık, Ömer Faruk Yazıcı | Arka Kapak Tanıtımı

Türk Kültüründe Gulyabani - Seçkin Sarpkaya - Mehmet Berk Yaltırık - Ömer Faruk Yazıcı

Türk folklorunun en dehşet verici figürlerinden olan gulyabaninin, Doğulu ve Avrupalı demonik tasavvurları da gözetilerek, ulusal birikimimizin yarattığı halk bilgisi, klasik ve çağdaş edebiyat kaynakları ile popüler kültürde izini süren Türk Kültüründe Gulyabani, sözlü kültür ürünlerinden sinemaya ve müziğe, divanlardan, menakıpnamelerden mesnevilere sadece korku edebiyatımızın izleklerinde bilgilendirici bir okuma serüveni vadetmiyor. Ayrıca on dört illüstratörün klasik anlatılar, çağdaş uygulamalar ve kişisel-sanatsal izlenimleri üzerinden şekillenen, bir uygulamalı halk bilimi yordamı olarak “sözü görme biçimleri”nin yarattığı on yedi dehşet sahnesiyle görsel anlamda da okuru kuşatıyor. Tek başınıza, akşam vakitlerinin tekinsizliğinde okumaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Toplamda 143 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü, kitabın yazarlarından Seçkin Sarpkaya üstleniyor. Eylül 2022 itibarıyla raflardaki yerini almaya başlayan Türk Kültüründe Gulyabani’nin son okumasını Hüseyin Özdemir, kapak illüstrasyonunu Murat Baykan Kaya, kapak tasarımını ve dizgisini Damla Acar gerçekleştiriyor.

Kitaptan tadımlık bir ÖN OKUMA için buraya tıklayabilirsiniz.

Türk Kültüründe Gulyabani Yazar ve Çizerleri Hakkında

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nde öğrenim görevlisi doktor olarak görev alan Seçkin Sarpkaya 1988 yılında dünyaya geldi. Tebrizden Masallar, Türklerin Şeytani Masalları, Bir Vad İdi, Bir Yok İdi, Tebriz’den Masallar ve Türk Kültüründe Vampirler kitaplarını kaleme aldı.

- Reklam -

Kayıp Rıhtım yazarları arasında yer alan Mehmet Berk Yaltırık ise 1987’de doğdu. Yüksek lisansını Trakya Üniversitesi’nde tarih bölümünde tamamladı. Yedikuleli Mansur, Istrancalı Abdülharis Paşa, Karanlığın Şahidesi ve Türk Kültüründe Vampirler kitaplarını yazdı.

1995 doğumlu Ömer Faruk Yazısı, Sakarya Üniversitesi’nde eski Türk edebiyatı üzerine yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Âlemlerin Çöpçatanı ve Peri Palas eserlerini ortaya koydu. Kayıp Rıhtım’da Klasik Türk Şiirinde Fantastik Unsurlar başlıklı yazı dizisini kaleme aldı.

Çalışmada illüstrasyonlarıyla yer alan sanatçılar ise şu şekilde:

Ahmet Vehbi Doğramacı, Bestesu Coşkunlar, Elif Nur İyigören, Fuat Akdenizli, Hazal Yayalar, Meryem Çimen Kıvılcım, Metehan Özbilgi, Murat Baykan Kaya, Murat Çalış, Mustafa Göçmezler, Necati Janok, Nilüfer Üstner, Orkun Berk Bağcıoğlu ve Yağmur Candar.

Gulyabani miti ile ilgili hazırlanan bu kitaba dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Ön okumayı inceledimde, keşke bende resim gönderseymişim. Resimleri uğraşılmamış buldum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

konya yer altı şehri keşif

Konya’da Altyapı Çalışmaları Sırasında Tesadüfen 8. Yüzyıldan Kalma Yer Altı Şehri Keşfedildi

Avatar 4 çekimleri başladı

James Cameron Duyurdu: Avatar 4’ün Çalışmaları Başladı