in

Türk Mitolojisi ile Tanışmak İsteyenlere Yeni Bir Kaynak Kitap

Türk Mitolojisi kitabı raflarda. Merve Köken, yerli mitolojinin temellerine dayanan dikkat çekici bir kaynak kitap ile karşımızda.

Türk Mitolojisi - Merve Köken
- Reklam -
- Reklam -

Türk Mitolojisi kitabı raflardaki yerini alıyor. Merve Köken imzalı eser Karakarga Yayınları etiketiyle karşımıza çıkıyor.

Karakarga Yayınları “Mitoloji” dizisine Türk Mitolojisi ile devam ediyor. Yayınevi daha önce Lewis Spence imzalı Aztek Mitolojisi ve Maya Mitolojisi kitaplarını okurlarla buluşturmuştu.

Kitabı hazırlayan Merve Köken’i ilk Türkçe gotik roman Canvermezler Tekkesi’ni sadeleştirip Latin harflerine aktarması ile hatırlıyoruz. Köken, ayrıca daha önce Karakarga Yayınları Kayıp Kitaplar Kütüphanesi’nden Sergüzeşt-i Kalyopi ve Makineli Kafanın Hikâyesi kitaplarının da Latin harflerine aktarımında görev almıştı.

- Reklam -

Kitap şu alt başlıklardan oluşuyor: Tarih Sahnesinde İlk İzler, Şamanizm ve Türk Kültüründe Şamanizmin Yeri, Türk Mitolojisine Göre Evren, Türk Mitolojisinde Bazı Önemli Mitler, Türk Mitolojisi Panteonu, Eski Türk Mitolojisinde Bazı Önemli Kültler ve Koruyucu İyeler, Bazı Anlatılarda Geçen Mitolojik Nitelikli Varlıklar, Türk İnanç Sisteminde Son: Ölüm ve Kalgançı Çak ve İslamiyet Sonrası Türklerin Yaşamında Mitolojik İzler.

Merve Köken, kitabın önsözünde eserin amacını şu sözlerle tanımlıyor:

“Bu çalışmada Türklerin yaşam biçiminden, inanışlarına, ilahları ile ilgili söylencelere, destan özetlerine ve İslamiyet sonrası Türklerde mitolojinin tezahürüne kadar pek çok alt başlıkta inceleme yapılmaya çalışılmıştır. Buradaki amaç bir kültür birikiminin ortaya çıkmasıdır. Ayrıca Eski Türkçe bazı orijinal ifadeler de çalışmada yer almıştır. Bu sayede okurun Türk dilinin eski versiyonları hakkında fikir sahibi olmasına aracı olmak istenmiştir. Belki de daha önce hiç bilmediği yaşam biçimi ve inanç sistemiyle tanışacak olan okurun bu okumadan keyif alması tek temennimizdir.”

Türk Mitolojisi – Merve Köken | Arka Kapak Tanıtımı

Türk Mitolojisi - Merve Köken

- Reklam -

Doğayla bağları, şamanik ritüelleri, tanrı ve tanrıçalarıyla görkemli bir medeniyet.

Türk Mitolojisi ilk çağlardan günümüze izini sürebildiğimiz mitlere ve destanlara odaklanıyor. Zamanla kaybolan ya da İslamiyet sonrası şekil değiştiren mitolojik öğeleri merak eden herkesin evinde mutlaka bulunması gereken bu kitap, sadece mitlere değil Türk kültür ve sosyal yaşantısının da dününe ışık tutuyor. Merve Köken, zengin Türk mitolojisinden unsurlar, içinde mitik ögeler bulunduran destanlar, toplumsal izler taşıyan ritüel ve söylenceler eşliğinde okurlara zengin bir kaynak kitap sunuyor.

Toplamda 136 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Seçil Epik’e ait. Kitap, Ocak 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Siz de Türk mitolojisi hakkında kaynak kitaplar önerebilir, yeni esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Konulara baktım, güzel bir kitaba benziyor. Kapak da çok hoş olmuş. Zeminde mavi (kök/gök) rengin kullanılması çok anlamlı. Gök-Türk Kağanlığına ait bayrağın mavi zemin üzerinde kurt başı olduğu biliniyor. Kapağın ortasında Türklerin binlerce yıllık tamgalarından Tengri (Tanrı) tamgası kullanılmış ve Orhun tamgaları ile yine Tengri yazılmış. Çok beğendim. Sipariş listeme ekleyeceğim. Yalnızca sayfa sayısının az olmasını eleştirebilirim. Umarım ileride daha kapsamlı bir eser ortaya koyar yazar arkadaşımız.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Soul incelemesi

Soul İncelemesi: Toplumsal Belleğe Pixar’dan Caz Dokunuşları

Dinozor Ayak İzi

220 Milyon Yıllık Dinozor Ayak İzi, 4 Yaşındaki Kız Tarafından Şans Eseri Bulundu