in

Türkiye Sahaf Kolektifi: “Koronavirüs Hayaleti Üzerimizde Dolaşıyor”

Türkiye Sahaf Kolektifi, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını sonrası okurları dayanışmaya davet eden bir bildiri yayınladı.

Türkiye Sahaf Kolektifi
- Reklam -

Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir zaman diliminde tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını; pek çok yerde hayatı durma noktasına getirdi. Sayısız meslek işini yapamaz duruma geldi. Sahaflar da bu kaotik dönemden payını almış durumda. Türkiye Sahaf Kolektifi içlerinde bulundukları duruma dair bir yazı kaleme aldı.

Koronavirüs, dünyada milyonlarca insanı evlerinde kendilerini karantinaya almaya zorlarken dışarıda pek çok iş yeri artık çalışamaz duruma geldi. Türkiye Sahaf Kolektifi ise bu duruma bir dayanışma çağrısı ile dikkat çekti.

Ülkemizdeki pek çok sahafın ortak imzasını taşıyan bildiri metni aşağıdaki gibi.

- Reklam -

Türkiye Sahaf Kolektifi Çağrısı

Sahaf ve Kitap dostlarına;

Türkiye’de ve dünyada bir hayalet dolaşıyor. Bu hayalet Corona’nın hayaleti. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’deki sahaflar üzerinde de dolaşmakta. Hepimiz bütün esnaflar gibi dükkânları kapayıp eve çekilmek zorunda kaldık. Dükkânlar boş, raflardaki kitaplar suskun. Halbuki daha birkaç hafta evveline kadar hayat canlıydı, ticaret sürüyordu. Sahaflar, dükkânlarında mütevazı ticaretleriyle yaşamaktaydılar.

Oysa bugün, kepenk kapatmış esnaf, ticari gelirden yoksun sahaflar, raflarda ilgili ve meraklısını özleyen nadir kitaplar, hepsi beklemede… Dükkânlardan el-etek çekilmiş, meraklının, araştırmacının, kitap dostunun yaptığı sohbetler fısıltı halinde geziniyor boş dükkanlarda. “Her lonca kesmiş kendi pirinden ümidi tarumar” bir durumda.

Sahaflar, işte bu durumu sizlere, yani sahaf dostlarına, bütün açıklık ve vehâmetiyle ifşa etmek, vaziyet-i umumiyeyi anlatmak üzere bu yazıyı kaleme aldılar.

Sahaf esnafı ve çizgiromancılar, efemeracılar, filatelist ve nümismatlar, küçük objeciler, ikinci elciler, seyyar kitapçılar gündelik yaşayan, nakit sermaye ve birikimi olmayan ticaret erbabındadır. İşte bu nedenle dükkânların kapalı, kitap ticaretinin sonlanmış olmasına pek uzun bir zaman dayanamazlar. Kendilerini idare ve idame etmeleri gündelik kazanç kapıları kapatılırsa mümkün olmaz. Uzun süreceği söylenen bu vahim pandeminin öngörülen bitiş tarihine kadar dayanması pek çoğu için gerçekten zor.

Elimizde sadece internetin getirebileceği bazı nimetler söz konusu. Canlı müzayede, listeli satış, telekonferans sistemiyle söyleşiler, sahaflık üzerine meraklı soruları cevaplamaya çalışacağımız, antika ve kıymetli kitaplar hakkında bilmek istedikleriniz hakkında konuşacağımız “Ustalara Sorun” programları gibi, teknolojinin nimetlerinden yararlanarak sahaf dostlarının kaynaşmasını ve görüşebilmemizi sağlayacak eylemler planlamaktayız.

Körler Ülkesinde Ayna Satmak

Okur sayımızın azlığını düşünürsek yaptığımız iş “Körler ülkesinde ayna satmaya” benziyor. Ama biz biliyoruz ki bizlerin müşterisi olan veya müşterimiz olmasa da kitapsever ve kitapbilir insanlar var. Bir çoğu müşterimiz değil, ahbab, arkadaş ve dostumuz. Ortak paydamız kitap olunca, kaçınılmaz bir dayanışma gelecek diye düşünüyoruz.

- Reklam -

Türkiye’de sahaflığa gönül vermiş tüm esnaf ve gönüldaşlarımızın hem derdine deva olacak hem de sahaflık kültürünü bir üst seviyeye çıkaracak bu eylemlerimizi bir bir hayata geçireceğiz. Bize destek olmak için, sahafları yaşatmak, normal günlerde nereye gitti bu sahaflar dememek için bizi telefon, mail, internet, whatsApp, Instagram, Facebook, Twitter gibi kanallardan arayın, sorun, hatırlayın. Gelin bu kanallarda sohbet edelim, kitap konuşalım, alış-veriş yapalım, karşılıklı bilgilenelim. Bize isteklerinizi bildirin, biz size yeni güzellikler sunalım.

Kitapseverlere, sahaf dostlarına sesleniyoruz. Bizi bulun, bizi arayın, bizimle konuşun. Gerisi kolay…

Kanat Atkaya’nın dediği gibi:

“Sahafını koru, kitap aşkına”

Sevgi ve Saygı ile…
Türkiye Sahaf Kolektifi

Siz bu çağrıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bireysel olarak atacağınız adımlar var mı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* e-Dergilere Sorduk: Çevrimiçi Dergiciliğin Dünü, Bugünü, Yarını

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chew 6 Kafa Yapan Kekler

Chew Çizgi Romanları 6. Cilt “Kafa Yapan Kekler” ile Sürüyor

Space Force 2. Sezon Netflix

The Office Yaratıcılarından Space Force Dizisi Geliyor