in

Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi Araştırma Konusu Oldu: Tanzimat’tan Günümüze Süren Macera

Doğan Gürpınar, Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi kitabı ile karşımıza çıkıyor. Tanzimat’tan günümüze, isimlerin izi sürülüyor.

Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi - Doğan Gürpınar
- Reklam -
- Reklam -

Doğan Gürpınar imzalı Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi kitabı çıktı. Eser, yayın hayatına yeni başlayan Telemak Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Kurgu edebiyata, efsanelere, mitoloji ve fantazyaya aşina olanlar “isimlerin gücü” hakkında da az çok fikre sahiptir. Doğan Gürpınar da yeni kitabında Türkiye’de özel isimlerin tarihini araştırarak önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Gürpınar, 19. yüzyıldan günümüze özel isimlerin geçmişini araştırıyor. Tanzimat döneminden şimdiye uzanan yolculukta futboldan müzik dünyasına, edebiyattan siyaset sahalarına dek isimlerin peşine düşüyor.

Genç Bilim Adamları Ödül Programı’ndan ödülle dönen Gürpınar lisans eğitimini Koç Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler üzerine yaptı. Onu Sabancı Üniversitesi’ndeki tarih yüksek lisansı ve doktorası takip etti. Şimdilerde Doçent Doktor unvanı ile İstanbul Teknik Üniversitesi görev alan Doğan Gürpınar, tarih alanındaki çalışmalarına devam ediyor.

- Reklam -

Yazarı Türkiye’de Aydının Kısa Tarihi, Özgürlüğün İdeolojisi: Liberalizm, Türkiye’de Tarih ve Tarihçilik Kavramlar ve Pratikler gibi eserleri ile de hatırlıyoruz.

Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi – Doğan Gürpınar | Arka Kapak Tanıtımı

Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi - Doğan Gürpınar

“Anadolu’da çocuğun ismi kaderini getirir derler. Kaderi getirir mi getirmez mi bilmem ama tıpkı bedenlerimiz gibi isimlerimiz de politik. Doğan Gürpınar’ın hayli eğlenceli ama aslında daha çok bilgilendirici bu kitabını isimlerin politiği diye okudum.” – Nevşin Mengü

“Gürpınar, aslında hepimizin gözünün önünde duran bir konuya hiç birimizin adını koymayı akıl etmediği bir şekilde bakmış ve çocuklara verilen isimlerle siyasi coğrafyanın değişen dönemlerdeki izini sürmüş. Sadece bunun da değil, aynı dönemde farklı toplumsal gruplarda çocuklara verilen isimlerin anlamlarının da üzerine gitmiş. Sizin de aklınıza gelmiştir: aileniz siz doğduğunuzda isminizi koyarken, sizinle aynı gün doğan bir yaşıtınıza neden ayrı dünyaları yansıtan bir ismin verildiğini. Zihninizde yeni pencereler açmaya aday bir çalışma.” – Murat Yetkin

- Reklam -

Türkiye’de Özel İsimlerin Tarihi, Tanzimat’tan günümüze isimlerin izini sürüyor. Yeşil sahalardan sahne ışıklarına, romanların tozlu sayfalarından siyasal mitinglere isimlere ilham veren isimlerin izinden gidiyor. Kitapta geçit yapan yüzlerce isimde dönemlerin ruhu vücuda geliyor: Leyla’nın, Enver’in, Fikret’in, Türkan’ın, Sevim’in, Orhan’ın, Ayla’nın, Metin’in, Banu’nun, Kürşat’ın, Umut’un, Devrim’in, Melis’in, Selin’in, Ada’nın ve birçok eski-yeni ismin maceraları Türkiye’nin tarihini anlatıyor.

Bize konulan isimler kişiselle toplumsalı ve tarihseli kesiştirir. Ailelerin kuşaklar boyu dönüşen hikâyeleri isimlerin değişiminde görünürlük kazanır. Yüz elli yılı aşkın bir zaman aralığında Türkiye’de farklı sosyal, kültürel ve sınıfsal arkaplandan gelen insanların arzu dünyalarını, hayallerini, biricik çocuklarına verdikleri isimlerle keşfe çıkıyoruz.

Toplamda 552 sayfadan oluşan kitap geçen haftalarda raflardaki yerini aldı.

Eser hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    İyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İleride araştırmacılar için bir kaynak kitap olabilecektir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

10,000 Ships Yeni Game of Thrones Dizisi

Game of Thrones Yan Dizisi 10,000 Ships, House of the Dragon Sonrası Gelecek İlk Yapım Olacak

Hardcore film

Godzilla vs Kong Yönetmeni, Robert Kirkman’ın Hardcore Filmi Uyarlamasını Yönetecek