in

Türkiye’deki Halk Kütüphanelerinin Sayısı Belli Oldu

Yapılan yeni araştırma Türkiye’deki halk kütüphanelerinin sayısını ortaya çıkardı. Bunların toplam kaç kitaba sahip olduğu da öğrenildi.

Türkiye'deki Halk Kütüphaneleri Sayısı
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde kütüphane sayıları her ne kadar çoğu zaman yeterli bulunmasa da, konuya dair çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Gerçekleştirilen son çalışmaya göre Türkiye’de çocuk kütüphaneleri de dâhil olmak üzere toplam kaç halk kütüphanesi olduğu ortaya çıktı.

Medya takip kurumu Ajan Press’in yaptığı araştırmaya göre ülkemizde toplamda 1.182 halk kütüphanesi var. Tüm bu kütüphanelerdeki toplam kitap sayısı ise 20 milyon 742 bin 540 olarak açıklandı.

Ajan Press, aynı zamanda bu sene basın kuruluşlarına yansıyan kütüphane haberlerinin sayısını da inceledi. Dijital basın arşivlerinden derlenen bilgilere göre, bu yıl kütüphaneler hakkında basına toplam 11.774 haber yansıdı.

- Reklam -

Haberler arasında öne çıkan başlıkların da ayrıca incelendiği araştırmada, açık hava kütüphanelerinin gündemde olduğu ortaya çıktı. Ayrıca gezici kütüphanelerin de medyada bir hayli yer aldığı anlaşıldı.

Türkiye’de Geçen Yıl Halk Kütüphanelerini Kullanan Okur Sayısı 31 Milyon

Kültür ve Turizm Bakanlığı verileri üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, 2019 yılında Türkiye’de hizmet veren halk kütüphanelerinin sayısal değeri öğrenilmiş oldu. Çocuk kütüphanelerini de katarsak toplam halk kütüphanesi sayısı 1.182. Kitap sayısı 20 milyon 742 bin 540. Halk kütüphanesini kullanan okur sayısı ise 31 milyon 451 bin 920 şeklinde açıklandı.

Tüm bu verilere ek olarak ülkemizde toplamda 53 gezici kütüphanenin bulunduğu, bu kütüphanelerin geçen sene 1.001 farklı yere uğradığı ve buralarda toplamda 423.511 okura ulaştığı gözlemlendi.

Türkiye’deki Halk Kütüphaneleri Sayısı

- Reklam -

Yapılan araştırma Türkiye’deki halk kütüphaneleri hakkında merak edilen bazı soruların cevaplanmasına neden oldu. Bu istatistiklere üniversite kütüphaneleri, okul kütüphaneleri, milli kütüphaneler ve özel araştırma kütüphanelerinin rakamlarının dâhil olmadığını hatırlatalım.

Peki siz bu sayıları nasıl karşılıyorsunuz? Sizce ülkemizde yeterli sayıda halk kütüphanesi bulunuyor mu? Yaşadığınız şehirde aktif olarak kullandığınız halk kütüphaneleri var mı?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Gaziantep’te 61 Yıllık Cezaevi Kütüphaneye Dönüştürüldü

Kaynak: İHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Güzel bir haber olmuş. Bence ülkemizdeki halk kütüphanelerinin sayısı yetersiz. Aslında biraz haberde eksik sanki. Keşke bizim durumumuzdaki veya daha gelişmiş ve geri kalmış ülkelerin de kütüphane ve kitap sayılarını da haberleştirselermiş. Bir de ben olsaydım yani haberi yapan ben olsaydım ülkemizdeki kütüphane sayısını kahvehane sayılarıyla, çay bahçelerinin sayılarıyla karşılaştırırdım Yine de emeği geçenlere bir kere daha teşekkür ederim.

  2. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    O 31 milyon kişinin içinde olmaktan gurur duydum . Geçen sene maddi durumlar yüzünden kütüphaneden kitap temini yapmıştım biraz. Senede bir bu istatistikleri görmek bence güzel ve moralini yükseltiyor insanın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Atiye 2. Sezon İnceleme

Atiye 2. Sezon Fragmanı: The Gift Yeni Bölümleri ile Yakında Geliyor!

The Stand Dizisi Fragmanı Yayın Tarihi CBS

The Stand Dizisi Yayın Tarihi Belli Oldu: Stephen King’in Mahşer’i Geliyor