in

Sovyet Avangard Yazar Daniil Harms’ın “Ufak Tefek Olaylar” Kitabı Yeniden Türkçe Raflarında

Daniil Harms’ın “Ufak Tefek Olaylar” kitabı yeniden Türkçe raflarıyla buluşuyor. Eserin yeni baskısı Ketebe Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

Ufak Tefek Olaylar - Daniil Harms
- Reklam -
- Reklam -

Daniil Harms imzalı Ufak Tefek Olaylar bir kez daha Türkçede. Kitap, Ketebe Yayınları’nın Modern dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Erken Sovyet dönemi Rus avangard ve absürt yazarı Daniil Harms eserleriyle Türkçede yer almaya devam ediyor. Bugün Hiçbir Şey Yazmadım, Kolka Pankin Brezilya’ya Nasıl Uçtu, Bir Zamanlar Masal Varmış gibi kitaplarıyla daha önce Türkiye’de de okurların karşısına çıkan Harms; şimdi de Ufak Tefek Olaylar’ın güncel bir baskısıyla raflardaki yerini alıyor.

Asıl adı Daniil İvanoviç Yuvaçov olan yazar 1905 yılında St. Petersburg’da dünyaya geldi. Babası, III. Aleksandr’a karşı tutumu dolayısıyla göz altına alınmış bir filozoftu. Yuvaçov, deneysel ve absürt öykülerinin yanı sıra çocuklar için kaleme aldığı eserlerle de tanındı. 1924 yılında Leningrad Üniversitesi’ne girdi ancak politik nedenlerle okuldan atıldı. 1928’de avangard kolektifi Gerçek Sanat Birliği’ni kurdu. Dönemin edebiyat anlayışının dışında kalan çalışmaları nedeniyle eserlerini yayımlatmakta zorlandı. Sovyet otoritelerine baş kaldıran yazar; bu sebeple hapis yattı. 1942 senesinde, henüz 37 yaşındayken Krestı Akıl Hastanesi’ndeki hücresinde yaşamını yitirdi.

- Reklam -

Kendi dilinde ilk defa 1939’da yayımlanan Ufak Tefek Olaylar, Türkçede daha önce 1984 Yayınevi tarafından yayımlandı. Eserin yeni edisyonu, Ketebe Yayınları’nın Modern dizisi kapsamı altında okurların beğenisine sunuldu.

Ufak Tefek Olaylar – Daniil Harms | Arka Kapak Tanıtımı

Ufak Tefek Olaylar - Daniil Harms

Rock müziğin unutulmaz isimi Ted Milton’dan Amerikalı rapçi Billy Woods’a, Hollandalı müzik topluluğu De Kift’ten New Yorker ’ın önemli yazarlarından George Saunders’a, dünyanın farklı yerlerinden farklı sanatlarla ilgilenen çarpıcı isimlere ilham kaynağı olan, Sovyet edebiyatının avangart isimlerinden şair, öykücü ve oyun yazarı Daniil Harms’ın ülkemizde daha önce yayımlandığı dönemde büyük ilgi gören eseri Ufak Tefek Olaylar, kişilerin ve durumların tüm büyüklüğüne rağmen öykülerini eyleme geçirmeden sabit bir noktada tutuyor. Tıpkı yazarın 1942’de konulduğu Leningrad hapishanesinde daha 37 yaşındayken hücresinde tek başına açlıktan ölmesi gibi…

- Reklam -

“…Kimin kazanacağını göreceğiz! Ama korkunç bir naftalin kokusu var. Eğer olur da yaşam zafer kazanırsa sandıktaki bütün eşyaları makhorkalayacağım. İşte başladı: Artık nefes alamıyorum. Sonum geldi, bu açık. Şimdi hiçbir şey beni kurtaramaz! Kafamda ulvi düşünceler de yok. Boğuluyorum.”

Toplamda 84 sayfadan oluşan öykü kitabının tercümesini Osman Çakmakçı üstleniyor. Kitabın editörlüğü Ali Oturaklı, düzeltisi Agah Türkoğlu, kapak tasarımı ise Harun Tan imzalarını taşıyor.

Daniil Harms eserleri ve Ufak Tefek Olaylar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eugenio Martin Yasamini Yitirdi

Kült Korku Filmleriyle Tanınan “İspanya’nın Tarantino’su” Eugenio Martin Yaşamını Yitirdi

Şahmaran İncelemesi Dizi - Netflix

Şahmaran 1. Sezon İncelemesi: Mitolojinin ‘Kara’ Günü