in

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti Belli Oldu

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti ilan edildi. Gana’nın başkenti Akra, belirlediği kapsamlı bir programla Dünya Kitap Başkenti unvanını almaya hak kazandı.

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti Akra
- Reklam -
- Reklam -

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti açıklandı. Gana’nın başkenti Akra, UNESCO tarafından yılın Kitap Başkenti ilan edildi.

UNESCO’nun resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Akra’nın UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti olduğunu ilan etti.

Gana’nın başkenti Akra’da gerçekleştirilecek etkinlikler 1995 yılından beri kutlanan 23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü’nde başlayacak. Bu unvanı alan 23. kent olan Akra, etkinliklere gelecek yıl aynı güne dek devam edecek.

- Reklam -

Akra şehri, gençlerine güçlü bir şekilde odaklanması ve onların Gana’nın kültürüne ve zenginliğine katkıda bulunma potansiyeli nedeniyle seçildi. Akra’nın önerdiği etkinlik programının gelecek nesli yetiştirmenin etkili bir yolu olarak bu gençlerin ilgisini çekmek için kitapların gücünü kullanmayı amaçlıyor. Akra, UNESCO komitesine kadınlar, gençler, göçmenler, sokak çocukları ve engelli grupların da dahil olduğu; okuma yazma bilmeyen marjinal grupları hedef alan geniş bir program önerdi. Program, yayıncılık sektörünü ve diğer yaratıcı endüstrileri destekleyecek ve ülkenin sosyo-ekonomik dönüşümünü teşvik eden mesleki becerilerin gelişimine katkıda sunmayı da hedefliyor.

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti Akra

Faaliyetler arasında marjinal gruplara ulaşmak için mobil kütüphanelerin kurulması, Gana’daki farklı dillerde kitapların okunması ve yazmayı teşvik edecek çalıştayların düzenlenmesini kapsıyor. Ayrıca işsiz gençler için beceri ve eğitim merkezlerinin kurulmasını ve Gana’daki kültür sanat etkinliklerinin sergilenebileceği yarışmaları da bünyesinde barındırıyor.

UNESCO 2023 Dünya Kitap Başkenti Adayları Arasında Türkiye Yoktu

Türkiye de zaman zaman Dünya Kitap Başkenti konusunda haberlerde karşımıza çıkan ülkelerdendi. Son olarak 2018 yılında Konya’nın UNESCO 2020 Dünya Kitap Başkenti için aday şehir olduğu açıklanmıştı. Bu, ülkemizin resmi olarak bu alanda yaptığı ilk başvuruydu. Ancak o yıl bu unvan Yunanistan’ın başkenti Atina’ya verildi. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, konu hakkında “Konya’ya Dünya Kitap Başkenti adayı olmak yakışır. Bu, 81 il içinde en çok da Konya’ya yakışır,” ifadesini kullanmıştı.

- Reklam -

Bu adaylıktan sonra Kasım 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda “Dünya Kitap Başkenti İstanbul olmalı,” ifadesini kullanmış ve 2022 adaylığını işaret etmişti. Ancak bu konuda herhangi bir resmi girişimin yapılıp yapılmadığı netlik kazanmamıştı. Türkiye’nin adaylar arasında geçmediği 2022’de Meksika’dan Guadalajara unvanı alan ülke olarak karşımıza çıkmıştı.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde 19 kültürel ve doğal varlığı olan Türkiye’nin Kitap Başkenti olma hedeflerine dair yeni detaylar ise merakla bekleniyor.

Bugüne Kadarki Dünya Kitap Başkentleri

UNESCO tarafından 2001’den bu yana verilen bu unvana şu ana kadar Madrid (2001), İskenderiye (2002), Yeni Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beyrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erivan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wroclaw (2016), Conakry (2017), Atina (2018), Sharjah (2019), Kuala Lumpur (2020), Tiflis (2021) ve Guadalajara (2022) kentleri sahip oldu.

Siz bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekte Türkiye’den de bir şehri Dünya Kitap Başkenti olarak görmemiz mümkün olacak mı dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: International Publishers

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Oppenheimer: Yeni Christopher Nolan Filmi Hakkında

Oppenheimer: Yeni Christopher Nolan Filmi Hakkında Bilinen Her Şey

squid game benzeri film dizi önerileri

Squid Game Sevenlerin İzlemesi Gereken Film ve Diziler