in

Üniversitelerden 7.000 Kitap Çalan Hırsız Yakalandı

İskoçya’daki üç farklı üniversitenin kütüphanelerinden 7 bini aşkın sayıda kitap çalan hırsızın cezası belli oldu.

Hırsız
- Reklam -
- Reklam -

Bir kitap hırsızı, İskoçya’nın başkenti Edinburgh’daki üç üniversiteden 7.000’den fazla kitap çaldıktan sonra, kitapların tamamını satma fırsatı bulamadan yakalandı. Hırsız 25 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Perthshire, Kinross’tan 28 yaşındaki Darren Barr’ın, ders kitaplarını çevrimiçi kitap pazarları WeBuyBooks, Ziffit ve Zapper gibi mecralar aracılığıyla satarak 30.000 sterlinden fazla para kazandığına inanılıyor.

Ekim 2017’den itibaren 11 ay süren hırsızlıklar boyunca, Barr’ın Napier Üniversitesi’nden binlerce ders kitabı ve Edinburgh ve Heriot-Watt üniversitelerinden yüzlerce kitap çaldığı tahmin ediliyor.

- Reklam -

Çalınan kitapların hiçbiri nadir değildi fakat Napier Üniversitesi hemşirelik, iş araştırmaları, kriminoloji ve pazarlama konularında çok rağbet gören kitapların çalındığını belirtiyor.

Barr’ın hırsızlığı, Napier’deki doktora öğrencisinin üniversite kütüphanesinden ders kitapları ödünç almaya çalıştığı ancak hiçbirinin kütüphanede olmadığı fark edilince ortaya çıktı. Doktora öğrencisi aradığı kitapları WeBuyBooks üzerinden satın aldı ve ikisinin de Napier Kütüphanesi kaynaklı olduğunu keşfetti.

Kitaplardan Sadece 1.300’ü Kurtarılabildi

Kitapların iç sayfasında sahte “geri çekilmiş” (kütüphaneden kaldırılmış kitapların içine basılan bir damga) ifadesi bulunmasına rağmen kütüphanenin sisteminde kitaplar hala görünüyordu. Napier Üniversitesi tüm kütüphaneyi denetledi ve 72.800 sterlin değerinde 4.000 ila 4.250 civarı kitabın kayıp olduğunu tespit etti.

Barr, bu yılın başlarında dört hırsızlık suçundan suçlu bulundu.

Şerif Kenneth McGowan, çarşamba günü Edinburgh Şerif Mahkemesi’nde geçen cezayı onadı.

- Reklam -

İskoç polisi çalıntı kitapların 1.300’ünü kurtarmayı başardı.

Ceza Soruşturma Dairesi’nden D.S. Dougal Begg, bu eylemlerin üniversiteleri için hatırlayabildiği en çılgınca ve kıymetli hırsızlıklardan biri olduğunu söyledi. Begg, hırsızın çaldığı kitapları satması sonucu elde ettiği para miktarını ise afallatıcı buldu.

Begg, Napier Üniversitesi’ndeki çalışanların eksik stoklar hakkında endişelerini dile getirmeseydi, hırsızlığı asla çözemeyeceklerini ve kurumlardan çok daha büyük miktarlarda kitap çalınabileceğini de söyledi.

Siz bu hırsız hakkında ne düşünüyorsunuz? 7.000’den fazla kitap biraz çok değil mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* İtalyan Kitapçı Akıllı Telefonsuz Geçen Bir Saat Karşılığında Kitap Hediye Ediyor

* Yaşar Kemal’in Yazamadığı Roman “Zilli Kurt” Belgesel Oldu

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Sektör kârlı sektör, yakayı kaptırma riski var ama sıfır sermayeyle işe girmiş ve binlerce sterlin kar etmiş. :slight_smile:

  2. Avatar for LordGloriel LordGloriel dedi ki:

    Bende biraz kitap biriktirme hastalığı olduğundan ( okumamazlık etmem okurum ancak rafımda durmalıdır o kitap ) satmazdım sanırım :rofl:

  3. Avatar for Duygu_Korkmaz Duygu_Korkmaz dedi ki:

    biz o efsane kütüphanenin yanından bile geçemeyelim adam kitap çalsın vay be. kıskandım gibi birşey, ama ben orada olsam herhalde kütüphanenin içine çadır kurardım :smile:

  4. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bizde kütüphaneyi açık bıraksan yine kimse çalmaz en güvenilir ülke durumundayız

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Drone

İlaç Teslimatı İlk Defa Drone’la Yapıldı

the guardian kitap listesi

The Guardian 21. Yüzyılın En İyi 100 Kitabını Açıkladı!