in

Ünlü Yazarlar Siber Saldırı Altında: Hırsızlar Yayımlanmamış Taslaklara Göz Dikti

Siber hırsızlar ünlü yazarların yayımlanmamış kitaplarına göz dikti. Margaret Atwood ve Ian McEwan gibi isimlerin taslakları tehlike altında.

Siber Suçlar Hırsızlık Yazarlar

Dijital çağ hayatı kolaylaştırdığı kadar beraberinde türlü tehlikeleri de eksik etmiyor. Siber saldırılar da bunlardan bir tanesi. Kişisel verilerin korunmasına dair sayısız kanun çıksa da bilgisayar korsanları neredeyse her yerde. Son günlerde bu siber saldırılardan nasibini alan dünyaca ünlü yazarlar oldu. Sanal kimlik hırsızlığı için ünlü yazarların yayımlanmamış taslakları hedef alındı. Listede ise Margaret Atwood, Ian McEwan, Kiley Reid ve Michael J. Fox gibi popüler isimler yer alıyor.

New York Times’ın haberine göre gizemli dolandırıcılar, bir çeşit editör ya da edebiyat ajanı (temsilci) taklidiyle yazarlara e-posta yoluyla ulaşıyor. Bu mesajda yazarlardan henüz üzerinde çalıştıkları dosyanın taslağını göndermelerini istiyor. Gönderilerin dikkat çekici yanıysa bu e-postaların yayıncılık diline son derece uygun ve daha önce yazarla kurulmuş iletişimin devamı niteliğinde olması.

Bilgisayar korsanlarının hedefinde dünyaca ünlü yazarlar ile birlikte, pek de tanınmayan isimler de yer alıyor.

Siber Korsanlar Çaldıkları Taslakları Herhangi Bir Şekilde Kullanmamış

Kimi yazarlar, usule son derece uygun olan bu e-postalara olumlu yanıt vermiş. Birçok önemli isim taslaklarını bu dolandırıcılara göndermiş. Durum ortaya çıktığında ise yayınevleri ve avukatlar devreye girerek süreci kontrol altına almış. Fakat bu taslakların el değiştirmesinden sonra herhangi bir gelişme yaşanmamış. Taslaklar herhangi bir korsan siteye, bloga ya da kitap forumuna yüklenmemiş. Ya da herhangi bir yayınevinden farklı bir imza ile yayımlanmamış.

The Nest kitabının yazarı Cynthia D’Aprix Sweeney, yaptığı açıklamada durumu kafa karıştırıcı bulduğunu belirtiyor:
“Nihayetinde sahibi olmadığınız bir taslaktan nasıl para kazanabilirsiniz ki?”
Fas asıllı Amerikalı yazar Laila Lalami da bu olayın 2017 yılında başına geldiğini, ancak olayı fark edip taslaklarını hırsızlarla paylaşmadığını belirtti. Lalami, bu olayın arkasında kimlerin olduğunun hâlâ ortaya çıkmadığını da söyledi.

Damızlık Kızın Öyküsü’nün yazarı Margaret Atwood da geçen sene Ahitler (The Testamentskitabının e-posta yoluyla çalınmaya çalışıldığını duyurmuştu.

Neticede şimdilik bu siber dolandırıcıların amaçları ortaya çıkmış değil. Kesin olan bir şey varsa bu hırsız/lar, yayın dünyasının bir parçası.

Peki amaçları gerçekten ne? Bunu bir gün öğrenebilecek miyiz, hep birlikte göreceğiz. Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kanyak: Kirkus Reviews

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Huseyin_Oz Huseyin_Oz dedi ki:

    Kış rüzgarları ve KKG arasınlar bakalım, hiç olmazsa taslaklar varmıymış.

  2. Avatar for huseyin huseyin dedi ki:

    George R. R. Martin yazılarını yazarken hala DOS tabanlı bilgisayar kullandığından onun taslaklarına erişmeleri pek mümkün değil. Adam diskete kopyalayıp götürüyor yayıncısına :smile:

  3. Avatar for Huseyin_Oz Huseyin_Oz dedi ki:

    Çok kurnaz birine benziyor o. :slight_smile:

Söyleyeceklerin mi var? Forum'a gelip sohbete katıl.

Osmanlı Hafiyesi Edhem Bey

Osmanlı Hafiyesi Edhem Bey Sayfalara Geri Dönüyor

Zamanın Kıyısındaki Kadın - Marge Piercy

Zamanın Kıyısındaki Kadın: Doğaya Dönmeye Davet Eden Feminist Bir Ütopya