in ,

Unutulmuş Kadın Ressamlar: Walter Shaw Sparrow, Cinsiyetçi Tarih Yazımına Meydan Okuyor

Cinsiyetçi tarih yazımına meydan okuyarak 300 kadın ressamın hatırlanmasını sağlayan Walter Shaw Sparrow imzalı Unutulmuş Kadın Ressamlar kitabı çıktı.

Unutulmuş Kadın Ressamlar - Walter Shaw Sparrow
- Reklam -
- Reklam -

Walter Shaw Sparrow’un Unutulmuş Kadın Ressamlar kitabı yayımlandı. Eser, “yeni nesil” bir yayınevi olan Holden Kitap imzasıyla karşımıza çıkıyor.

İlk olarak 1905 yılında İngiltere’de yayımlanan Unutulmuş Kadın Ressamlar kitabı, editör Walter Shaw Sparrow tarafından kaleme alındı. Sparrow, 1400’lü yıllardan 1900’lerin başına dek çeşitli ülkelerdeki kadın ressamlar hakkında bir eser hazırlamak için yola çıkmıştı. Yazar, ortaya koyduğu çabayla birlikte 300 kadın sanatçının günümüze kalabilmesinde önemli rol oynadı.

Unutulmuş Kadın Ressamlar, Holden Kitap’ın da ilk eseri olma özelliği taşıyor. “Yeni nesil yayınevi”nde kitaplar yalnızca dijital kitap sitelerinde satışa çıkıyor. Eser, yalnızca sattığı kadar üretiliyor.

- Reklam -

Unutulmuş Kadın Ressamlar – Walter Shaw Sparrow | Arka Kapak Tanıtımı

Unutulmuş Kadın Ressamlar - Walter Shaw Sparrow

“İşte bu kitap resim sanatında kadınların bahçesinin bir tarihidir ve içindeki üç yüz resim son dört buçuk yüzyıl boyunca kadının bahçesinde ne yetiştirdiğini gözler önüne serer.”

Bu kitap 1900’lü yılların başında editör Walter Shaw Sparrow tarafından hazırlandı. İlk olarak 1905’te İngiltere’de yayımlandı.

Sparrow’un amacı 1400’lü yıllardan kendi zamanına kadar yaşayan bütün kadın ressamları bir araya getirmek, onların isimlerini duyurmaktı. İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, ABD, Belçika, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Rusya, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin kadın ressamlarını tanıttı.

- Reklam -

Kadınlar hiçbir zaman sanat üretiminde erkekler kadar özgür olmamışlar, isimlerini saklamak, gizli gizli resim yapmak zorunda kalmışlardı. Onların da çoğu sanatçı ailelerde yetişmişti.

O dönem için böyle bir kitap hazırlamanın çeşitli zorlukları vardı. Bilgisayar, internet, online sergiler yoktu. Bahsi geçen ressamların eserlerine erişmek neredeyse imkânsızdı. Kitaptaki resimler, orijinal tabloların siyah beyaz fotoğraflanmış halidir. Bizim Unutulmuş Kadın Ressamlar’ı yayına hazırladığımız 2020 yılında bile, hemen hemen hiçbirinin yüksek çözünürlüklü haline ulaşmak mümkün değildir. Yani, bugün bile eksik bir kitaptır bu. Yine de birçoğumuzun adını dahi duymadığı yüzlerce ressamı tanıtması açısından kıymete değer bir eserdir. Gereklidir.

Toplamda 272 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Meltem Yılmaz üstleniyor. Kitabın editörlüğü Deniz Tugay’a, kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait.

Cinsiyetçi tarih yazımına karşı dikkat çeken bir çalışma olarak karşımıza çıkan Unutulmuş Kadın Ressamlar kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Deadpool 3 Marvel sinematik evreni

Deadpool 3 Hazırlıkları Hızlandı: Senaristler de Belli Oldu

Predator 5

Predator 5 Geliyor: 10 Cloverfield Lane Yönetmeni Yapımın Başına Geçti