in

Ursula Le Guin’in Denemelerinde Yeni Adım: “Zihinde Bir Dalga”

Metis Kitap, kraliçenin denemelerinde Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar’dan sonra Zihinde Bir Dalga’ya yer veriyor.

zihinde bir dalga ust
- Reklam -
- Reklam -

Şimdi size kalkıp Ursula Le Guin‘in yeri ve büyüklüğünden bahsetmem ne kadar da abes olur, değil mi? O nedenle lafı uzatmaya hiç gerek yok. Ama belki de, kendisinin iyi bir edebiyatçı olduğu kadar iyi bir de makale ve deneme yazarı olduğunu da söylemek gerekebilir. Hem de oldukça iyilerinden biri.

Metis Kitap daha önce o enfes dizisini Metis Seçkisi altında Le Guin’e de yer vermiş ve Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar adlı bir derlemesini bizlerle buluşturmuştu. Ne eşsiz bir kitaptı o! Daha önce Versus Kitap‘ın Yaban Kızlar kitabının sonunda da yeni yazılarını okumuş ve sayısız kolektif çalışmada onun makalelerinden ve denemelerinden birer parça tatmıştık. Tıpkı Başka Dünyalar Mümkün‘de olduğu gibi. Şimdiyse yine Metis Kitap, yine bir Le Guin yazıları derlemesini bizlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu defaki isimse “Zihinde Bir Dalga: Yazar, Okur ve Hayal Gücü Üzerine“.

Kraliçe, bir kez daha dilimize, bir kez daha Metis Kitap‘ın kalitesiyle birlikte, karşılıklı çay içiyormuş etkisi veren yazılarıyla dönüyor. Biz de kendisinin bu tarzdaki yazılarına karşı ayrı bir hayranlık duyan okurlar olarak, yeniden kendisinin o yalın ama bir o kadar didaktik diliyle baş başa kalmak için can atıyoruz.

- Reklam -

Kitap 17 Mart’a kadar ön siparişte olacak. Gelin o sırada tanıtım bültenine birlikte bakalım:

zihinde bir dalgaGranit insanlar, Kızılderili amcalar, sözlük teyzeler; kütüphaneler, gerçek Yerdeniz adaları; Tolstoy, Borges, Dickens, Twain; Yüzüklerin Efendisi; masallar, toplumsal cinsiyet, ayaklar, güzellik, ölüm, sorgulanmayan varsayımlar…

Ama hepsinden önemlisi düşlemek: “Hepimizin hayatlarımızı icat etmeyi, yapmayı, hayal etmeyi öğrenmemiz gerekir. Bize bu becerilerin öğretilmesi gerekir; bunun nasıl yapılacağını gösterecek rehberler gerekir. Bunu yapmazsak, hayatlarımızı başkaları bizim için yaparlar.”

- Reklam -

Le Guin’in diğer yazılarından aşina olduğumuz iki tema öne çıkıyor: Süreç ve ritim kadın olmak, yaşlı olmak, okur olmak, yazar olmak; ve yazarın, hükmetmek şöyle dursun ancak takip edebildiği tempo ve sözcükler, zamanı gelince elinizi uzatsanız havada asılı onlarcasına erişebileceğiniz hissi veren o öyküler.

Zihinde Bir Dalga’yı okumak, eski bir arkadaşınızla oturup muhabbet etmeye benziyor: Kafa açıcı olduğu kadar, insana kendini rahat hissettiren bir tarafı var; hararetle daldan dala atlarken, saatlerin nasıl geçip gittiğini anlamıyorsunuz bile.

Metis Kitap etiketiyle bizlerle buluşacağını belirttiğim kitabın çevirisiyse kolektif bir çalışmanın ürünü. Tuncay Birkan , Özge Çelik , Savaş Kılıç , Duygu Özde Gürkan ve Müge Gürsoy Sökmen‘e ait olan çeviri. Kitaptan örnek bir bölüm okumak isterseniz yayınevinin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bursa kitap fuari 15

Bursa 15. Kitap Fuarı 18 Mart’ta Başlıyor!

matrix reboot ust

Matrix Serisi Yeni Baştan Çekiliyor